Toestellen
15 april 2015 - Ron Smeets

Huawei P8 en P8 Max moeten de Chinese fabrikant echt op de kaart zetten Behalve de \'gewone\' P8 is ook een \'Max\' model met 6.8 inch scherm gepresenteerd

Huawei heeft vanmiddag in Londen haar nieuwe vlaggenschip smartphone aan de wereld getoond; de nieuwe Huawei P8. Behalve de 'gewone' P8 onthulde Huawei ook nog de P8 Max; een phablet met een scherm van maar liefst 6.8 inch. Dat is letterlijk op een haar na net geen tablet ;) Met deze twee toestellen wil de Chinese fabrikant zich duidelijk dichter bij makers van high end smartphones als Samsung, LG en Sony positioneren.

Het zwaartepunt van de P8 ligt vooral op het design en de nieuwe camerasensor die meer, en betere, kleuren en licht kan vangen dan die van de meeste concurrenten, aldus Huawei. De camera van de P8 is een 13 megapixel sensor. De foto's die tijdens de presentatie getoond werden zagen er goed uit, maar dat is natuurlijk iets wat ik de komende periode zelf ook eens ga testen, en vergelijken met de concurrentie van, bijvoorbeeld, Samsung. Aan de voorzijde prijkt overigens nog een 8 megapixel selfie camera.

Qua specs is het toestel voorzien van de 4 x 2.0 en 4 x 1.5 GHz octa core Kirin 930/935 processor uit eigen keuken. Volgens de fabrikant 'rekent' die 80% sneller en levert hij 100% snellere 3D graphics dan zijn voorganger. De accu heeft een capaciteit van 2600 mAh. Volgens Huawei voldoende voor ruim twee dagen bij normaal gebruik en nog altijd 1 hele dag (24 uur dus) bij intensief gebruik.

Grappig is wel de nieuwe 'Knuckle Touch' bediening. Door met je knokkels op het scherm te tikken kun je verschillende functies bedienen zoals het maken van een foto. Niet te verwarren met LG's Knock Cde natuurlijk. De P8 heeft geen vingerafdruk sensor. Volgens de fabrikant is dat namelijk niet voor iedereen even handig. Nah, ja, je HOEFT die natuurlijk nuet te gebruiken, maar goed,. Huawei heeft bedacht dat het toestel ook ontgrendeld moet kunnen worden via gekoppelde Bluetooth apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je headset, maar ook de TalkBand B2 is een optie. Aha... zo proberen ze hun wearable nog een beetje te promoten ;)

Een van de accessoires die ook nog aan bod kwamen was de e-Ink cover. In tegenstelling tot de YotaPhone heeft Huawei er niet voor gekozen om een tweede display in te bouwen maar deze onderdeel te maken van een hoesje. Dat is op zich wel praktisch bedacht, maar of die veel verkocht gaat worden is nog even afwachten.

Het tweede toestel van de P8 serie dat gepresenteerd werd is de 6.8 inch P8 Max. Met die afmeting komt Huawei bijna in het tablet segment. De reden dat het toestel nog enigszins handelbaar is heeft te maken met het feit dat de fabrikant er in geslaagd is de randen aan de zijkant, maar ook de boven en onderzijde zeer dun te houden. 83% van de voorzijde is schermoppervlak.

De P8 Max heeft een mega accu van 4360 mAh, maar dankzij het grote scherm houdt hij het bij intensief gebruikt toch 'maar' anderhalve dag uit.

De Huawei P8 gaat 499 euro kosten voor de 16GB versie. Er komt ook een 64GB versie in Carbon Black en Gold. Die kost 599 euro. De prijs van de P8 Max ligt op 549 euro voor de 32GB variant. De premium versie kost 100 euro meer. De P8 zal deze maand in de winkels liggen, de P8 Max komt een maand later.

Specsheets en meer informatie volgen later.