Nieuws
27 maart 2019 - Luc Meijs

Huawei P30 serie ziet het daglicht De smartphone camera heruitgevonden

Huawei heeft het nieuwe smartphone vlaggenschip onthuld. De Huawei P30 serie is de laatste nieuwe toevoeging aan de line up van de Chinese fabrikant. Waar de P serie al bekend stond om hun ultieme cameraprestaties, doet Huawei er ditmaal nog een schepje bovenop. Het topmodel, de Huawei P30 Pro, beschikt over een volledig nieuw ontworpen Quad camera. De Huawei P30 heeft één lens minder en beschikt over een triple camera setup. Deze cameramodules zijn wederom ontworpen in samenwerking met Leica.
 
Beide toestellen verschijnen vanaf 5 April in de Nederlandse schappen. De Huwawei P30 Pro gaat los 999 euro kosten voor de 8GB RAM & 128GB interne opslag of 1099 euro voor de 8GB RAM 256 interne opslag en de standaard P30 wordt met 749 euro iets schappelijker/voordeliger geprijsd. De regulie P30 komt enkel uit in de variant, 6GB RAM 128GB interne opslag.
 
Quad camera
 
De focus van de nieuwe P serie ligt op de camera. Huawei heeft in samenwerking met de bekende lensmaker Leica de P30 Pro voorzien van een volledig nieuw ontworpen quad camera. Deze nieuwe setup bestaat uit een groothoek, ultra-groothoek, telephoto lens en een ToF sensor. De ToF (time of flight) sensor kennen we al van bijvoorbeeld de Honor View 20. Hiermee worden niet alleen de Bokeh/diepte effecten verbeterd maar ook de gezichtsherkenningsfunctie. De drie hoofdattracties van de P30 Pro hebben de volgende specificaties; een 40 megapixel, f/1.6 groothoek sensor met 27mm lens en zowel optische als kunstmatige beeldstabilisatie; een 20 megapixel, f/2.4 ultra groothoeklens (120+ graden) sensor met 16mm lens en een 8 megapixel, f/3.4 telelens sensor met 125mm lens en 5x optische zoom met OIS.

De telelens ofwel “periscoop zoom” (volgens de fabrikant) is dusdanig ontwikkeld dat het licht dat opgevangen wordt door een prisma achter de lens via tal van andere lenzen naar de uiteindelijke sensor geleid wordt. Omdat deze module nogal wat ruimte in beslag neemt is deze in de breedte van het toestel geplaatst, onder een hoek van 90 graden. Deze periscoopcamera ondersteunt naast de 5x optische zoom ook 10x hybride zoom en 50x digitale zoom.

RGB wordt RYB
 
Naast de nieuw ontwikkelde periscooplens komt de fabrikant met nog een primeur. Waar smartphonecamera’s altijd een RGB sensor gebruiken voor het kleurenpallet, heeft Huawei nu in samenwerking met Leica deze sensor doorontwikkeld tot een RYB sensor. Dit is iets dat we tot dusver nog nooit gezien hebben en door de fabrikant samen met Leica geheel nieuw ontwikkeld is. RYB, ofwel red, yellow en blue, kan door de gele kleursensor meer licht opvangen. Echter is het met RYB niet standaard mogelijk om alle kleuren zoals met een RGB sensor op te vangen. Het uiteindelijke resultaat van deze ontwikkeling is een camera met een maximale ISO-waarde van 409.600. Deze hogere ISO waarde is tevens een toevoeging voor betere nachtfoto’s. De P30 serie zal ook over een aantal nieuwe cameraeffecten beschikken zoals een Silk Water effect en een Super Portrait modus.
 
Verdere tech specs
 
De reguliere P30 heeft de volgende camerasetup: een 40 megapixel f/1.8 groothoeksensor; een 16 megapixel f/2.2 standaardsensor en een 8 megapixel f/2.4 telelens. Deze camera unit is identiek aan de reeds bekende Huawei Mate 20 Pro. De selfie camera van deze toestellen is identiek, en wel een 32 megapixel f/2.0 variant. De P30 heeft een 6.1 inch OLED-scherm met FHD+ resolutie en een druppel notch. De P30 Pro heeft eenzelfde scherm qua resolutie echter iets groter, 6.47 inch en met een curved display. Beide modellen worden aangedreven door de Kirin 980 AI-processor van Huawei. De P30 Pro wordt beschikbaar met 8GB aan RAM geheugen en met als opslagcapaciteiten 128GB, 256GB en 512GB. De reguliere P30 heeft 6GB RAM aan boord en een opslagcapaciteit van 128GB. Beide toestellen zijn wederom uitbreidbaar met extra geheugen, echter zijn dit wederom de door Huawei zelf ontwikkelde en schaars te krijgen NM-cards. Jammer. Zowel de P30 Pro als de reguliere P30 beschikken ook weer over een degelijke accu, de Pro heeft in totaal 4200mAh ter beschikking en de reguliere P30 een totaal van 3650mAh. Beide modellen hebben net als de Koreaanse rivaal een in screen vingerafdrukscanner. Verder is de P30 Pro IP68 gecertificeerd (concreet: maximaal 30 minuten op 1.5m diepte)  en de P30 IP53 (waterafstotend). De 3.5mm jackaansluiting ontbreekt op de Pro, echter is wel nog te vinden bij de reguliere P30. 
 
We zullen de Huawei P30 Pro de komende tijd uitvoerig testen op al deze unieke features. Blaast het toestel de competitie weg of klinkt alles op papier mooier dan dat het (al dan niet via de periscooplens) uitziet? Als je twijfelt over de aanschaf van dit toestel, houd ons dan in de gaten voor de review van de P30 Pro.
 
Klik hier, om alvast een sneak peek te zien van de telescoopcamera