Nieuws
01 maart 2019 - Luc Meijs

Huawei P30 & P30 Pro flink verbeterd? Nieuwe P serie gepresenteerd op 26 maart

De strijd om de beste camera vormt nog steeds een echt slagveld onder smartphonefabrikanten. Waar Huawei bekendstaat om zeer goede camera’s in toestellen als de P en Mate serie, komt de fabrikant binnenkort met de nieuwe P serie. De Huawei P30 en P30 Pro worden op 26 maart a.s. gepresenteerd in Parijs. Hoewel de voorloper van deze serie nog in de hoogste ranking staat qua cameraprestaties, heeft de nieuwe P30 serie flink wat verbetering en/of vernieuwing nodig om de nieuwe absolute cameratopper te worden.
 
Zoomen wordt de nieuwe standaard
 
Waar op het MWC vooral aandacht uitging naar de foldable phones van zowel Huawei als Samsung, vond ik zelf de 10x lossless zoom technologie die Oppo toonde misschien nog wel het meest interessante. Middels deze technologie is het volgens Oppo mogelijk om tot wel 10x optische zoom zonder kwaliteitsverlies te realiseren voor je smartphonecamera. Hoe de fotosamples uitzien met deze technologie, (via een Oppo smartphone) kun je hier terugzien. Nu lijkt het er op dat Huawei deze technologie ook gaat gebruiken in hun nieuwe P serie, althans een eigen variant van deze technologie. In principe gaat het hier om een soort telephoto lens die middels een periscoopmodule licht laat afbuigen onder een hoekige positie. Dit zorgt er tevens voor dat smartphones niet weer dikker hoeven te worden gezien de module op deze manier minder ruimte in beslag neemt. Hieronder een voorbeeld van de Oppo telephoto lens met periscoopmodule.
 

De variant die Huawei gaat gebruiken zal volgens een gerucht bestaan uit een zoombereik van 7.8x voor de Huawei P30 Pro en uit 4.7x zoom voor de reguliere P30. De cameramodules van de nieuwe P30 serie worden vanzelfsprekend weer in samenwerking met Leica gefabriceerd. De Huawei P30 en Pro krijgen beide een trippel camera setup met deze nieuwe zoomtechniek. Wat de precieze specificaties zijn van de cameralenzen is vooralsnog niet helder, men spreekt van een f/1.6 en f/3.4 variant met een brandpuntsafstand van 16-125 millimeter voor de P30 Pro en over een f/1.8 t/m f/2.4 met een brandpuntsafstand van 17-80 millimeter voor de reguliere P30. De drie camera’s zullen dus grofweg overeenkomen met die van de Mate 20 Pro, echter ditmaal inclusief de nieuwe periscoopmodule. De steeds vaker voorkomende ToF (Time of Flight) camera zal ook aanwezig zijn op deze modellen waarmee de fabrikant gezichtsherkenning verder verbetert.
 
Beide toestellen zullen vermoedelijk aangedreven worden door de veelgebruikte Kirin 980 processor die we ook terugvinden in toestellen zoals de Mate 20 Pro en de Honor View 20 bijvoorbeeld. Tevens kunnen we verwachten dat Huawei ook bij de nieuwe P30 serie een in screen vingerafdrukscanner plaatst. Verder zal de Huawei P30 over een 6.1 Inch OLED scherm beschikken en de Pro over een 6.4 Inch variant. De Pro heeft, zo te zien aan de gelekte afbeeldingen, een afgerond scherm met een waterdrop notch en de reguliere P30 zal niet over een afgerond scherm beschikken maar wel over eenzelfde notch. De P30 Pro krijgt waarschijnlijk 12GB aan RAM ter beschikking en de reguliere P30, 8GB aan RAM. Over verdere specificaties en de prijzen is vooralsnog niets bekend, hiervoor moeten we geduldig tot 26 maart wachten. Hieronder nog een aantal gelekte marketing renders van beide modellen.
 

Huawei P30 - zwarte variant

Huawei P30 - gradient variant

Huawei P30 Pro - gradient variant

Huawei P30 Pro - gradient variant

Bron