Nieuws
22 mei 2019 - Luc Meijs

Huawei ontbreekt bij best verkochte smartphones 2018 China en wereldmarkt vergeleken

Via het onderzoeks- en analistenbureau Counterpoint Research is bekend gemaakt wat de best verkochte smartphones waren van 2018. Hier staan zowel die voor de Chinese markt als die voor de wereldwijde markt in vermeld. Gek genoeg komen bepaalde giganten helemaal niet voor in de vergelijking ondanks hun marktpositie.
 

 

China
 
Wat meteen opvalt aan deze grafiek is het ontbreken van een van de grootste spelers in de smartphonemarkt, Huawei. Samen met hun dochterbedrijf Honor domineren ze de Chinese markt volgens andere onderzoeken, de verklaring hiervoor zal enkel het verdeelde volume kunnen zijn gezien de bovenstaande resultaten van concurrenten. Verder valt ook op dat Oppo maar liefst 5x in deze lijst staat met als topmodel de R15, die volgens Counterpoint het best verkochte toestel in China was afgelopen jaar. De tweede plek in China gaat naar Apple met de iPhone X en niet heel veel verder staat ook nog de iPhone 8 Plus als een van de best verkochte modellen. Vivo en Xiaomi krijgen ook een ereplaatsje in deze lijst omdat ze een groeispurt weten te bemachtigen in de zee van Huawei en Honor smartphones.
 

Internationale markt
 
De internationale cijfers worden, zoals je al ziet, voornamelijk gedomineerd door Apple. Volgens Counterpoint zijn deze iPhones van de ‘vorige’ generatie in totaal rond de 100 miljoen keer verkocht. De nieuwere generatie iPhones zoals de XS max en XR zijn per model slechts 16 miljoen keer verkocht. Xiaomi verkocht maar liefst 20 miljoen exemplaren van hun Redmi 5A, vandaar de notering in deze lijst. Samsung staat met de S9 serie en de J6 ook op de lijst met wereldwijd best verkochte modellen. Ook hier is de Chinese gigant Huawei nergens te bekennen, terwijl cijfers aantonen dat er van de P20 Lite alleen al 13 miljoen exemplaren verkocht zijn. Een hoge positie wist de Chinese fabrikant niet te bemachtigen afgelopen jaar het schijnt.
 
Dit jaar zal een compleet ander verhaal zijn. Recente rapporten toonden al aan dat bijna alle fabrikanten een dip in smartphone verkopen meemaken behalve Huawei. De Chinese gigant heeft in Q1 dit jaar al bijna 60 miljoen smartphones verscheept. Dit is de hoogste conversie ooit voor het bedrijf in een eerste kwartaal van het jaar. Huawei verwacht dan ook over heel 2019 rond de 250 miljoen smartphones te verkopen en hiermee wel op de grafieken te verschijnen. De vraag is nu echter wel wat het nieuws over het handelsverbod voor Huawei vanuit de Verenigde Staten en het wegvallen van de ondersteuning vanuit Google voor het Chinese merk gaat betekenen. Vooralsnog zijn de handelsrestricties 90 dagen opgeschort, zodat het bedrijf de komende tijd wel nog goederen en diensten uit de Verenigde Staten kan inkopen om updates en services voor hun bestaande producten te kunnen leveren.