Nieuws
05 augustus 2019 - Luc Meijs

Huawei Mate X vanaf september (beperkt) beschikbaar The (foldable) future is now!

Het tijdperk van de opvouwbare smartphones is begin dit jaar door de Samsung Galaxy Fold in gang gezet, echter na een aantal tegenslagen bij de Koreaanse fabrikant werden de releases van deze toestellen flink wat opgeschoven. Huawei zag het euvel van de concurrent en besliste ook tot een uitstel van release om zo nog eens goed naar hun eigen product te kunnen kijken. Een flater als die van Samsung wilde de fabrikant voorkomen, dus werd ook de Mate X wederom onder de loep genomen. Elk scharniertje en designelement is nagekeken en waar nodig verbeterd. De Huawei Mate X zal volgens een aantal bronnen op de komende Huawei Developer Conference gereleased worden. Vanaf september zal het toestel verkrijgbaar zijn in (vooralsnog) beperkte aantallen.
 

Uniek design
 
De Huawei Mate X stond gepland voor een release afgelopen juni. De Mate X zou nu over alle nodige certificeringen beschikken die nodig zijn voor de release. Het unieke design van de Mate X wordt door de fabrikant zelf het ‘’ Falcon Wing Design ‘’ genoemd. Tegenover zijn directe Koreaanse concurrent valt dit design op vanwege de manier van inklappen. De Huawei Mate X vouwt zich compleet plat op zonder zichtbare opening zoals die van de Samsung Galaxy Fold. Volgens Huawei bestaat het scharniersysteem die deze methode van vouwen mogelijk maakt, uit meer dan 100 onderdelen. 
 

Tech specs
 
De Huawei Mate X komt met een hoofddisplay van maar liefst 8 inch, dit uitgevouwen Amoled scherm heeft een resolutie van 2480 x 2200 pixels met een 8:7.1 verhouding en verrassend kleine bezels. In opgevouwen toestand heeft de Mate X twee schermen, aan de ene kant een 6.6 inch variant met 2480 x 1148 pixels en een 19.5:9 verhouding. Aan de andere kant beschikt het toestel over een 6.38 inch scherm met 2480 x 892 pixels en een 25:9 verhouding.
 

Onder het vouwbare scherm draait de Mate X op Huawei’s eigen Kirin 980 chipset in combinatie met 8GB aan RAM en 512GB aan interne opslag. De opslag van het apparaat is uitbreidbaar, echter enkel met Huawei’s eigen NM kaartjes tot een max van 256GB extra. De Mate X zal tevens voorzien worden van eem 7mm Balong 5000 modem die ervoor zorgt dat het apparaat toegang heeft tot 5G netwerken. De vouwbare smartphone van Huawei zal draaien op de laatste EMUI 9.1.1 gebaseerd op Android 9. De Mate X komt standaard met de volgende sensoren aan boord; NFC, dual-frequency GPS, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Infrarood, Vingerafdrukscanner (zijkant), accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer en een USB 3.1 type C connector. De smartphone zal volgens geruchten ook de eerste zijn die het nieuwe SupercCharge van de fabrikant zal tonen aan de wereld. Deze fast charging technologie ondersteunt laden tot wel 55W en zorgt, volgens de fabrikant zelf, voor het supersnel laden van je device van 0 tot 85% in slechts een half uur. De accu van de Mate X zal bestaan uit twee losse batterijcellen die in totaal zorgen voor een accucapaciteit van 4500 mAh.
 

De Huawei Mate X heeft in totaal vier camera’s aan boord. Deze hebben de volgende specificaties; een hoofdcamera van 40 megapixel f/1.8 wide, een tweede 8 megapixel f/2.4 telephoto lens, een derde 16 megapixel f/2.2 ultrawide variant en de vierde camera betreft een ToF 3D camera voor diepteberekening. De camera setup is wederom in samenwerking met het alom bekende Leica tot stand gekomen.
 
Komende maand zal het toestel dan eindelijk beschikbaar worden voor een beperkt aantal enthousiastelingen. De release van het toestel zal in eerste instantie in China plaatsvinden waarna het toestel vermoedelijk ook in beperkte oplage in Europa te bestellen wordt. Voor een adviesprijskaartje van maar liefst 2300 euro kun je de trotse eigenaar worden van een van de eerste exemplaren van deze vouwbare toekomst. Voor een paar honderd euro minder zal Samsung, de enige directe concurrent van de Chinese fabrikant, ook ergens in de komende maanden zijn vouwbare smartphone dan eindelijk (opnieuw) op de markt brengen.