Geruchten
17 augustus 2018 - Ron Smeets

Huawei Mate 20 en Mate 20 Lite gespot Afbeeldingen en specs ‘op straat’; winkellancering al in september?

Het is pas augustus maar binnen nu en twee maanden, vermoedelijk medio oktober maar er wordt ook gespeculeerd over medio september, zal Huawei haar nieuwste phablet gaan onthullen. De opvolger van de Mate 10 krijgt naar alle waarschijnlijkheid de naam Mate 20 mee en naast de standaard of Pro versie zal er ook weer een Lite variant komen. Enkele dagen geleden doken al de eerste vermeende kiekjes van de Mate 20 Lite op en vandaag zijn ook vermoedelijke afbeeldingen en specs van de Mate 20 (Pro) gespot. Op de afbeelding hieronder zie je de twee toestellen naast elkaar. Links staat de Mate 20 Lite, in voor en achteraanzicht en rechts de Mate 20 (Pro). Het is duidelijk te zien dat de Lite versie nog wel een rand onder het scherm heeft die bij de Mate 20 (Pro) nagenoeg helemaal weggewerkt is.

Veelbelovende specs voor het Lite model
Aangezien het hier nog om onbevestigde geruchten gaat is het goed om te weten dat de specs die bij deze gelekte afbeeldingen vermeld staan met enige terughoudendheid gelezen moeten worden. Dat gezegd hebbende zien de specs er wel geloofwaardig uit. Zo zou de Mate 20 Lite uitgerust worden met een 6.3 inchs full HD+ scherm (2340 x 1080) en de Kirin 710 processor uit eigen keuken. Verder wordt gesproken over 6GB RAM en 64GB intern geheugen. Op de achterzijde is ook een dual camera te zien met, volgens de bron van deze geruchten voor Huawei bekende ‘mid-range’ specs: 20 + 2 megapixel. Ook de selfie camera aan de voorzijde heeft twee sensoren, van 24 en 2 megapixels. Tot slot wordt ook de accu nog genoemd. Die zou 3650 mAh capaciteit hebben.

Mate 20 (Pro) krijgt een 16:9 QHD scherm?
Zonder dat de tweede bron, die de Mate 20 (Pro) online zette, alle specs op straat heeft gegooid lijkt het evident dat de duurdere variant van de Mate 20 vrijwel alles aan boord heeft wat je eventueel zou mogen verwachten. De specs die wel genoemd worden tonen dat ook al aan. Al wordt wel een vreemde schermresolutie genoemd. Tot nu toe zag Huawei nog altijd geen heil in QHD resoluties voor smartphones. De Mate 20 (Pro) zou echter voorzien zijn van een 6.3 inch Super AMOLED scherm met QHD resolutie (2560 x 1440). Dat zou echter ook betekenen dat het toestel, ondanks dat er nauwelijks nog randen zijn, een beeldverhouding van 16:9 krijgt en dus relatief breed wordt. Het toestel op de foto (hieronder staat een grotere versie) ziet er echter uit als een model met een 18:9 beeldschermverhouding. En daar past de standaard QHD resolutie niet bij. Die zou dan eerder dus QHD+ moeten worden (2880 x 1440 o.i.d.). Enfin, dat gaan we zien.

Specs Mate 20 (Pro) naar verwachting
De andere specs die genoemd worden voldoen eigenlijk wel aan de verwachtingen voor de volgende Mate series. Zo zou er een gloednieuwe 7nm Kirin 980 processor in zitten met de keuze uit 6GB RAM en 128GB intern geheugen of 8GB met 256GB. Aan de achterzijde zit de van de P20 Pro bekende triple Leica camera (40 + 20 + 8 megapixels) en de selfie camera is een enkele 20 megapixel model. Het toestel wordt verder standaard al voorzien van Android 9 Pie. Onlangs stuurde Huawei, op de dag van de Galaxy Note9 onthulling, een teaser persbericht met kluis en powerbank naar de media. Op het kaartje stond de tekst ‘Wait for Huawei’ met een afbeelding van een accu die groter was dan de 4000mAh versie van de P20 Pro. Dat de Mate 20 (Pro) – een directe concurrent van de Galaxy Note9 – dus een nog dikkere accu krijgt is wel duidelijk.

Eind september al in de winkels?
De bron van dit gerucht heeft het over een 4200mAh model. Opvallend is verder dat in het gerucht ook gesproken wordt over de beschikbaarheid van de Mate 20 (Pro); eind september. Dat zou ruim een maand eerder zijn dan normaal. Van de andere kant onthulde Huawei haar eerste Mate (7) enkele jaren geleden tijdens de IFA (eerste week september). Als de Mate 20 serie inderdaad eind september in de winkels zou liggen, dan is de kans groot dat Huawei ze rondom de IFA gaat onthullen. Vooralsnog heb ik daar nog geen voortekenen van gezien. Huawei houdt wel een persconferentie in Berlijn, op 31 augustus, maar daar zouden geen smartphones onthuld worden. Het is sowieso een zaterdag. Niet bepaald de beste dag voor een grote aankondiging. Maar goed, je weet maar nooit.

Bron (1), Bron (2)