Nieuws
18 maart 2019 - Luc Meijs

Huawei heeft “eigen” OS klaar Plan B bij team C (hina)

Aanklachten en geruchten rondom spionage door Huawei leiden hun eigen leven. Ondanks dat er tot nu toe nog steeds geen bewijs voor spionage ontdekt is, blijft de Amerikaanse overheid wijzen op een reële bedreiging die Huawei zou zijn voor hun nationale en economische veiligheid. Binnen de muren van het Chinese hoofdkantoor zijn er alvast wat voorzorgsmaatregelen getroffen voor het computer en mobiele circuit. Huawei heeft namelijk een eigen operating systeem klaarliggen voor zowel computers als mobiele telefoons.
 
Plan B(anned)
 
De Chinese telecomgigant heeft de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem voor computers en smartphones in een hogere versnelling gezet. Dit naar aanleiding van alle ophef over eventuele spionage en veiligheidsrisico’s die de Chinese apparatuur met zich mee zouden brengen. Het is een reëel scenario dat de spanningen tussen de twee wereldmachten invloed kan hebben op de beschikbaarheid van besturingssystemen die momenteel op Huawei apparatuur gebruikt worden. De Chinese fabrikant was hier al geruime tijd mee bezig. Sinds het Amerikaanse onderzoek naar Huawei en ZTE in 2012 heeft de Chinese fabrikant dit plan B achter de hand. Het is nu zover dat Richard Yu (hoofd van de mobiele brigade) in een interview met de South China Morning Post verklaard heeft dat de fabrikant hun eigen OS klaar heeft liggen voor het geval dat het de fabrikant verboden wordt om gebruik te maken van Amerikaanse technologieën.
 

Moeten we een nieuwe OS willen?
 
Het is een feit dat de smartphone markt zo goed als verzadigd is door twee besturingssystemen, IOS van Apple en Android van Google. Met in totaal 99.9 procent van de wereldwijde markt (volgens een schatting van Gartner afgelopen jaar) is er geen reden om aan een nieuw, alternatief OS te denken. of misschien toch wel? In het verleden hebben andere giganten het tevergeefs geprobeerd, Microsoft met Windows Mobile OS, Samsung met Tizen en Nokia met Symbian bijvoorbeeld. Hoewel er veel aan deze systemen te verbeteren viel, gaf het wel een grotere keuze aan de consument. Het duopolie dat we tegenwoordig hebben tussen Android en Apple geeft de consument, buiten wat custom ROM’s voor de tweakers onder ons, geen alternatieve keuze. Huawei heeft dus een eigen backup systeem voor het geval dat ze geen toestemming meer krijgen voor het gebruik van Android voor hun smartphones en Windows voor hun computers. Volgens een woordvoerder van Huawei verwachten ze geen gebruik te maken van deze backup, sterker nog: de Chinese fabrikant wilt dit backup systeem niet eens gebruiken. Ze ondersteunen de besturingssystemen van hun partners volledig. Android en Windows zullen altijd hun eerste keuze blijven want de fabrikant gebruikt liever hetgeen dat hun klanten graag gebruiken en waar ze vertrouwd mee zijn, aldus Huawei zelf.
 

Objection!
 
Tot op heden is er betreft de aanklachten over spionage geen bewijs. Huawei ontkent alle aanklachten omtrent dit soort malafide praktijken dan ook fel. De Chinese fabrikant heeft momenteel een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse regering, dit vanwege het onterecht verbieden van hun apparatuur. Het feit blijft dat als Huawei schuldig wordt bevonden aan deze aanklachten, er zich een reële situatie kan voordoen dat de fabrikant geen toegang meer krijgt tot Amerikaanse technologieën. Dit betekent geen Android meer voor hun smartphones en geen Windows meer voor de computer/laptop afdeling.
 
Hamvraag: hoe ziet dat alternatieve Huawei OS er eigenlijk uit? Opvallend in dat kader is dat eind 2018 Huawei opeens interesse had in een alternatief OS van Android eigenaar Google, namelijk Fuchsia OS. Het zou ons niets verbazen als plan B van team C toch nog een Amerikaans tintje heeft …