Nieuws
08 juni 2015 - Ron Smeets

HTC verwacht fikse omzetdaling en verlies in tweede kwartaal van 2015 Matige verkoopcijfers van de high-end toestellen zijn de oorzaak

Het gaat al geruime tijd niet echt goed met HTC. De Taiwanese fabrikant die enkele jaren geleden niet stuk leek te kunnen is nu hard op weg naar de kelder van de smartphone markt. Het meest recente slecht nieuwsbericht betreft het naar beneden bijstellen van de verwachte omzet (en winst) voor het tweede kwartaal van dit jaar, dat eind deze maand afloopt.

De reden voor die weinig rooskleurige verwachtingen zijn, zo meldt de fabrikant, de tegenvallende verkopen van high-end toestellen in China. Dat is een tegenvaller in zo'n grote markt, maar eerdere berichten (en geruchten) spraken ook al over tegenvallende verkoopcijfers hier in de Europa en andere landen. HTC zou de productie van de One M9 zelfs al met 30% teruggeschroefd hebben.

Maar goed, volgens de Aziatische berichten verwacht HTC dat de omzet dit kwartaal tussen de 33 en 36 miljard Taiwanese dollars (950 miljoen - 1.03 miljard Euro) uit zal komen. Dat is toch zo'n 380 tot 460 miljoen Euro minder dan waar aanvankelijk op gerekend werd. Bepaald geen geringe aanpassing dus. Die omzetdaling zou ook betekenen dat de fabrikant dit kwartaal geen bescheiden winst van 6 tot 34 dollarcent (TWD) per aandeel gaat boeken maar een verlies van TWD 9.70 tot TWD 9.94.

Hoewel het dus al langere tijd minder goed gaat bij HTC kon de fabrikante de afgelopen periode af en toe nog wel een bescheiden winst boeken. Dat lijkt dit kwartaal zeker niet te gaan lukken en daarmee wordt de uitdaging voor Cher Wang om haar bedrijf weer vlot te trekken en zwarte cijfers te boeken weer een stuk groter.

Bron