Nieuws
30 augustus 2018 - Ron Smeets

HTC U12 life is een betaalbare smartphone met bijzonder design De Taiwanese ontwerpers hebben zich laten inspireren door de eveneens door hun ontworpen Google Pixel

HTC onthulde op de eerste persdag van de IFA een nieuwe betaalbare smartphone uit de U-Series. Je weet wel, die serie waarvan er eigenlijk dit jaar maar één gemaakt en uitgebracht zou worden. Maar HTC ziet ook al langere tijd dat de verkoopcijfers van haar vlaggenschepen ver achter blijven bij de verwachtingen. Als de Taiwanezen het hoofd boven water willen houden dan zullen ze toch iets moeten bedenken waardoor smartphone kopers HTC weer in overweging gaan nemen tijdens de zoektocht naar een nieuw toestel. Welnu, met de HTC U12 life die vandaag het daglicht zag springt HTC ook op de trein van betaalbare smartphones met meer dan gemiddelde specs. Het toestel krijgt een advies prijskaartje mee van 349 euro wanneer hij in oktober in de winkels verschijnt.

Achterkant design geïnspireerd door de Pixel van Google maar met een onuitspreekbare technologie
HTC is goed in het bedenken van design technologien met namen waar je over struikelt als je ze drie keer snel achter elkaar probeert uit te spreken. Sommigen van jullie zullen zich nog wel de Micro Arc Oxidization coating van de One S herinneren en hoe ik in een video van amper drie en een halve minuut (tussen ca 1:30 en 3:20) daar een keer of vijf over struikelde. Enfin, de HTC U12 life heeft een soort duotone achterzijde waarbij dat met Optical Spectrum Hybrid Deposition ‘gekleurd’ is. In de praktijk zie je bij verschillende lichtinvallen dan een iets andere kleurnuance verschijnen. Een beetje parelmoerlak achtig dus. Opvallend is dat de achterzijde van het toestel twee verschillende afwerkingen heeft. De bovenkant, waar de vingerafdruk scanner en de dual camera zit, is glad en de onderste tweederde van de achterzijde heeft ‘ribbeltjes’ of, zoals HTC dat noemt 3D Ultra Stripes. Op de foto hieronder zie je hoe dat er uit ziet. Door dat design heeft het toestel wel wat weg van de Google Pixel. Die hebben namelijk ook een duotone afwerking. Met dien verstande dat die bij de Pixel volledig van glas is. HTC heeft een combinatie van glas en aluminium. Zelf zegt HTC dat ze niets hebben ‘afgekeken’ van de Pixels en formeel klopt dat ook want het design van die Google smartphones is ook door HTC bedacht en geproduceerd. Die ribbeltjes hebben ook echt een relief van 0.3mm. Daardoor voelt het toestel wat ruwer aan en glipt hij minder snel uit je handen.

Concurrent voor de Nokia 7 Plus, Huawei P Smart+ en Pocophone F1?
Het is nog iets te vroeg om meteen te roepen dat de HTC U12 life de concurrentie aankan met toestellen al de Nokia 7 Plus en Huawei P Smart+. Daarvoor moet ik hem echt langer dan 15 minuten in mijn handen gehad hebben. Maar puur kijkend naar de prijs-kwaliteit verhouding van de specificaties plus het uiterlijk van het toestel kan deze nieuwe midrange HTC zich zeker meten met de genoemde concurrenten. Hij heeft een dual camera (16 f/2.0 + 5 f/2.2 megapixel), 6 inch LTPS 18:9 scherm met full HD+ resolutie (1080 x 2160), een 13 megapixel f/2.0 selfie camera mét LED flitser, de octa-core Snapdragon 636 processor die volgens Qualcomm 40% sneller is dan de Snapdragon 630 van de HTC U11 life. Verder beschikt de U12 life over 4GB RAM, 64GB intern geheugen (+ microSD uitbreidingsoptie), dual sim (tweede simslot is ook microSD slot) en HTC heeft besloten de 3.5mm audio aansluiting terug te brengen. Dat alles wordt van stroom voorzien door een 3600 mAh accu. Kortom, voor een toestel van 349 euro zien de specs er veelbelovend uit. Wanneer ik hem ga reviewen moet blijken of de U12 life inderdaad zijn mannetje staat ten opzichte van de Nokia 7 Plus en Huawei P Smart+. Ik ben benieuwd.

Prototype nog niet echt te gebruiken
Tijdens de preview sessie van HTC in Berlijn werd duidelijk gemeld dat de demo toestellen die wij even konden vasthouden prototypes waren. Omdat het nog 5 tot 8 weken duurt voordat de U12 life in de winkels verschijnt was de software op dit moment nog lang niet klaar. Daardoor kon de kwaliteit van bijvoorbeeld de camera’s nog niet getest worden, helaas. Wanneer het toestel uitkomt dan zal hij op stock Android 8.1 Oreo draaien. Nog niet meteen op Pie dus en ook niet op Android One zoals zijn voorganger, de U11 life. Verder heeft HTC besloten om de Sense UI een stuk eenvoudiger te maken. Zo zal er minder bloatware mee geïnstalleerd worden. Iets wat ik, en velen met mij, alleen maar kan toejuichen. Je kunt straks kiezen uit twee kleuren, Moon Blue en White Purple, waarbij de paarse accenten zeer genuanceerd verwerkt zijn. Hieronder staan twee kiekjes met beide uitvoeringen.

Gaat de U12 life ook HTC in leven houden?
Bij de onthulling van een nieuwe HTC smartphone kun je er niet onderuit om meteen de vraag te stellen of dit dan de HTC wordt die er voor zorgt dat de Taiwanese fabrikant haar smartphone hoofd boven water kan blijven houden. De keuze om in het steeds populairder wordende segment van de betaalbare smartphones met bovengemiddelde specs te stappen is in ieder geval een goed teken. Echter, HTC is door de vele flops van de afgelopen jaren – feitelijk vanaf de One M7 – is het merk bij heel veel fans van weleer niet meer top-of-mind. Ook de U12+ heeft daar nog geen zichtbare verandering in kunnen brengen. Ja, de Edge-Sense en dito knoppen – die niet in de U12 life verwerkt zijn – zijn een innovatieve ontwikkelingen, maar net als met de eerste dual camera (One M7) werkt het in de praktijk niet echt soepel. Daarnaast is ook de accuprestatie van de U12+ ondermaats. Dat zijn geen ontwikkelingen die HTC terug naar de top, of in ieder geval naar een gezonde winst, zullen brengen. Of de U12 life daar verandering in aan kan brengen is nog maar de vraag. De intentie – doelend op de prima prijs-kwaliteit verhouding – is wel goed. Nu nog zien of de prestaties ook navenant zijn.

Hieronder staan nog een aantal kiekjes van de HTC U12 life. Je ziet onder anderen de boven- en onderzijde, de camera aan de achterkant, de voorzijde en de flitsende front camera.