Nieuws
12 juni 2019 - Luc Meijs

HTC smartphones: “the end is near”? Twee nieuwe toestellen, maar toch …

De ooit razend populaire smartphonefabrikant HTC lijkt zich steeds verder in een neerwaartse spiraal te begeven. Na de $1.1 biljoen deal van Google voor hun smartphone design division krijgt HTC niet veel meer van de grond en raakt de naam steeds meer in de vergetelheid. De fabrikant komt nu met twee nieuwe toestellen op de markt, vooralsnog enkel in thuisbasis Taiwan. De HTC U19e en HTC Desire 19+ zijn aardige midrange toestellen, maar is het voldoende is om HTC nieuw leven in te blazen?
 
HTC U19e
 
De “ietsje” premium HTC U19e is uitgerust met een Snapdragon Qualcomm 710, 6GB aan RAM met 128GB intern geheugen en een 3930mAh accu. Het toestel beschikt over Quick Charge 4.0 en over de wellicht nog bekende HTC BoomSound / Hi-Fi Ultrasound. Het scherm betreft een 6 inch OLED FHD+ variant met 1080 x 2160 pixels en een verhouding van 18:9. De dual camera setup van de HTC U19e bestaat uit een 12 megapixel f/1.8 lens en een 20 megapixel f/2.6 telephoto variant. De selfiecamera betreft een 24 megapixel f/2.0 shooter met daarnaast nog een 2 megapixel irisscanner voor face unlock.
 

Het toestel is verder niet spannend qua uiterlijk, HTC heeft niet gekozen voor een notch, punch hole of under screen vingerafdrukscanners etc. Het toestel heeft nog relatief grote bezels rondom en een standaard platte vorm, geen curved scherm of aparte design features. De HTC U19e zal verkocht worden in de kleuren Extraordinary Purple of Modest Green, voor ongeveer 400 euro. Of het toestel naar Europa (laat staan Nederland) komt is vooralsnog niet bekend.
 
HTC Desire 19 Plus
 
De HTC Desire 19 Plus is de iets goedkopere keuze van de twee, het toestel heeft namelijk een MediaTek Helio P35 chipset met 4 of 6 GB aan RAM en 64 of 128 GB aan interne opslag. Het toestel beschikt over een 3850mAh accu zonder vorm van Quick Charge echter wel een standaard USB type C aansluiting. Het display van de Desire 19 Plus betreft een 6.2 inch LCD HD+ scherm van 720 x 1440 pixels en een 18:9 verhouding. Bovenin het scherm heeft deze wel een notch met daarin een 16 megapixel f/2.0 selfie shooter. Aan de achterkant van het toestel vinden we een tripple camera setup, een 13 megapixel f/2.0 wide lens, een 8 megapixel f/2.2 ultrawide lens en een 5 megapixel f/2.2 dieptesensor.
 

De HTC Desire 19 Plus heeft net als de U19e geen spannende high tech features zoals een curved scherm of under screen vingerafdrukscanner. Een reguliere vingerafdrukscanner aan de achterzijde van het toestel samen met een standaard uitrusting zoals een 3.5mm jack, NFC en uitbreidbaar met een microSD maken deze twee toestellen to complete budget tot midrange toestellen. De HTC Desire 19 Plus is verkrijgbaar in de kleuren Star Can Blue of Jasmine White voor een adviesprijs van (ong.) 280 euro.
 
Voor de consument die HTC nog niet uit het oog of hart verloren heeft zijn deze twee toestellen wellicht een pleister op de steeds groter wordende wond. Ik vermoed dan ook dat deze toestellen binnenkort overal verkrijgbaar zullen zijn. Waar de fabrikant wel op kan teren is hun succesvolle VR business. Dit jaar heeft HTC zelfs drie nieuwe headsets aangekondigd, de premium PC gestuurde Vive Pro Eye, de Vive Cosmos en de Vive Focus Plus. De fabrikant is ook van plan een 5G hub te releasen om zo mee te spelen op de 5G markt. Of HTC zijn smartphone divisie nog lang zal voortzetten is echter nog maar de vraag, een bedrijfstak die jaar na jaar enkel nog verlies draait is natuurlijk geen goede investering.