Toestellen
20 oktober 2015 - Ron Smeets

HTC onthult de One A9 Android 6.0, vernieuwd design maar op het eerste gezicht een mid-range toestel met high-end prijskaartje

HTC heeft vanavond haar reddende engel onthult. Althans, dat is toch wat de One A9 moet bewerkstelligen wil de Taiwanese fabrikant over een jaar nog bestaan. Uiterlijk is de One A9 duidelijk weer een HTC uit de inmiddels meer beruchte dan bekende 'One familie'. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik hem fysiek nog niet in mijn handen gehad heb. Volgens de fabrikant is het design, vergeleken met zijn voorgangers, duidelijk verbetert. Dat zal moeten blijken, maar de behuizing is weer compleet van metaal en dit keer heeft HTC ook een gouden versie gemaakt; Topaz Gold (zie foto) om precies te zijn.

De One A9 heeft, dat mag toch wel al geconcludeerd worden, op z'n hoogst 'top-mid-range' specs. Niet bepaald hoopgevend voor een toestel dat wel een high-end prijskaartje gaat krijgen; 599 euro.

Voor dat geld krijg je een toestel met een 5 inch full HD (1980 x 1020) AMOLED display, voorzien van Gorilla Glass 4. De processor is een 64-bit octa core (4 x 1.5GHz + 4 x 1.2GHz) Snapdragon 617 met 2GB RAM. Standaard is de One A9 uitgerust met 16GB intern geheugen, maar dat kan middels een microSD kaartje uitgebreid worden met nog eens maximaal 2TB. De primaire camera heeft een 13 megapixel (f/2.0) sensor die in Full HD kan filmen (geen 4K dus). Aan de voorzijde zit, zoals verwacht, een UltraPixel camera voor selfies die eventueel ook in full HD kan filmen. Uiteraard zet de Taiwanese fabrikant ook weer vol in op de muziek- en geluidservaring met een vernieuwde ingebouwde Boomsound speaker.

De HTC One A9 zal als hij begin november, op de markt komt al voorzien zijn van Android 6.0 Marshmallow. Dat is wel goed nieuws. Bovendien, zo maakte de fabrikant bekend, zullen nieuwe Android versies maximaal 15 dagen nadat Google ze naar de Nexus toestellen verspreid heeft ook al beschikbaar komen voor de One A9, zo liet de fabrikant tijdens de presentatie weten. Dat lange wachten lijkt dus voorbij.

Of deze specs, het rondere design en het prijskaartje van 600 euro samen voldoende zijn om, zoals CEO Cher Wang eerder vandaag meldde, een serieus alternatief te bieden aan iPhone gebruikers? Ik weet het niet hoor. OK, de One A9 is minimaal 100 euro goedkoper, maar dat is het dan ook wel. Voor hetzelfde prijskaartje, en zelfs (veel) minder, zijn er nog genoeg andere alternatieven.

Maar goed, het wordt nu afwachten tot ik hem zelf kan gaan testen voordat ik er meer over kan zeggen, maar de verhouding tussen de specs en prijs lijkt mij in ieder geval wat scheef.

Uit het persbericht:
De HTC One A9 is de eerste niet-Nexus smartphone met Android 6.0 Marshmallow. Het toestel bevat Google’s laatste innovaties en de eenvoud van HTC Sense. De HTC One A9 komt met 16GB intern geheugen en biedt de mogelijkheid om de MicroSD-kaart als intern geheugen te formatteren. Zo kun je alle films, video’s, games en apps op je MicroSD-kaart opslaan, zonder restricties. Het toestel ondersteunt MicroSD-kaarten tot 2TB. Daarnaast komt de HTC One A9 met twee energiebesparende innovaties die helpen de batterijduur te maximaliseren. Deze zorgen ervoor dat apps die veel energie verbruiken automatisch uitgeschakeld worden wanneer deze niet worden gebruikt, zoals ‘s nachts tijdens het opladen. App Standby ziet wanneer een app op de achtergrond niet wordt gebruikt en sluit deze af totdat je hem opnieuw wilt gebruiken. Daarnaast zorgt de nieuwe processor, het AMOLED-scherm en de (optionele) HTC Rapid Charger 2.0 – die 75% sneller oplaadt – ervoor dat de batterij een stuk langer meegaat.

“Met de introductie van de HTC One A9 tillen we ons innovatieve erfgoed naar een volgend niveau. Ons designteam heeft hard gewerkt aan een telefoon die zich niet langer richt op standaarden, maar op de intuïtie van de gebruiker. De HTC One A9 levert gebruikers een innovatief ontwerp, opzienbarende prestaties, cutting-edge software en de vrijheid om volledige controle over hun mobiele telefoon te hebben”, zegt Mark Moons, General Manager Western Europe bij HTC.