Toestellen
24 mei 2015 - Ron Smeets

HTC One M9 heeft de op 21 na beste smartphone camera Taiwanese smartphone staat in de camera review ranking net voor de One M8, maar nog onder de iPhone 4S!

Met de komst van de One M9 is HTC afgestapt van de UltraPixel camera. Althans, aan de achterzijde van het toestel. Daar prijkt nu een 20 megapixel camera. Daarmee, zo hoopte de fabrikant, zouden de cameraproblemen van zijn voorgangers tot het verleden gaan behoren. Helaas blijkt dat in de praktijk nog allerminst. Onlangs doken al berichten op waarin de kwaliteit van de camera ter discussie gesteld werd en nu dit.

In de camerareview van DXOMark moet de One M9 maar liefst 21 concurrenten te moeten laten voorgaan. De One M9 rolde als 22e uit deze test. Ver achter concurrenten als de Galaxy S6 edge (1e plek), de iPhones (3e en 4e), Sony's Xperia Z3 (6e), maar wel net voor de One M8 (23e). Maar ook de camera's van enkele oude smartphones, zoals de Galaxy S3, de Xperia Z1 en de LG G2, presteren nog beter dan die van de gloednieuwe One M9.

Vanaf het moment dat HTC ruim twee jaar geleden, de zelf ontwikkelde UltraPixel camerasensor in haar high end smartphones ging gebruiken (het eerst in de One M7 en een jaar later ook nog in de One M8) is de camerakwaliteit van de Taiwanese toestellen al een punt van discussie. De UltraPixel sensor bleef kwalitatief namelijk (ver) achter bij die van de meeste concurrenten. Helaas, zo blijkt nu, zijn die problemen ook met de nieuwe, 20 megapixel, camerasensor dus nog niet verholpen. Daarbij komt ook nog eens dat de verkoopcijfers van de One nogal tegenvallen en het toestel bij de onthulling in Barcelona ook al niet bepaald warm ontvangen werd. Nee, de nieuwe CEO van HTC heeft nog heel wat werk te doen om de fabrikant weer naar de top te leiden. Ik hoop dat ze daar genoeg tijd voor krijgen, en hebben.

Als je de volledige camerareview van de One M9 wilt lezen, en dat is zeker de moeite waard, volg dan de link onder de afbeelding.

Bron: DXOMark Review