Toestellen
11 april 2015 - Ron Smeets

HTC is ook bij de One M9 nog niet verlost van cameratroubles Software update moet de kwaliteit van kiekjes verbeteren

De eerste HTC One (M7) blonk bepaald niet uit vanwege zijn goede camera. Het Taiwanese experiment met de 4.1 megapixel UltraPixel sensor bleek geen succes. Tot overmaat van ramp besloten ze dezelfde camera, aangevuld met een extra sensor voor effecten, ook weer toe te passen in de One M8. In beide gevallen bleven de prestaties van de camera's echter ver achter bij die van de meeste concurrenten.

Voor de One M9 heeft HTC een compleet nieuwe camera ontwikkeld. Daar was men eigenlijk ten tijde van de One M8 lancering al mee bezig, zoals later vorig jaar bleek bij de presentatie van toestellen als de One Mini 2 en de Desire Eye. Maar goed, de nieuwste HTC One heeft met een 20 megapixel sensor in ieder geval geen last meer van kiekjes die kwalitatief slechter zijn omdat er niet genoeg data 'gevangen' en opgeslagen kan worden.

In de praktijk blijkt echter dat de cameratroubles voor HTC nog niet helemaal verleden tijd zijn. De fabrikant heeft de afgelopen dagen namelijk al een eerste update van de camerasoftware uitgerold die voor betere foto's moet zorgen. Natuurlijk, als een probleem middels een software update verholpen kan worden dan is dat altijd beter dan wanneer de hardware niet toereikend blijkt te zijn, zoals bij de vorige One modellen. Maar tocht, cameratroubles en HTC... ze worden al enkele jaren in één adem genoemd.

Hieronder staan enkele kiekjes die genomen zijn voor- en na de update. Oordeel zelf maar welke beter zijn. In dit artikel van HTC Source staan nog meer voorbeelden, en de high-res versies van de verschillende foto's. Persoonlijk kan ik niet zeggen dat de camera van de One M9 in alle gevallen beter presteert na de update.