Nieuws
07 september 2018 - Ron Smeets

Het smartphone nieuws van de IFA 2018 (video) Drie videos met daarin alle belangrijke smartphone nieuwtjes op en rondom de IFA in Berlijn

Precies een week geleden was ik vier dagen in Berlijn voor de jaarlijkse editie van de IFA. Ondanks dat Samsung op mobiel gebied dit jaar niets te melden had was er toch genoeg smartphone nieuws te vinden. In de drie video’s hieronder bespreek ik alle belangrijke smartphone aankondigingen en nieuwtjes. Omdat ik dit jaar in mijn eentje naar Berlijn toog heb ik niet alles kunnen filmen en bezoeken. In de eerste video komen HTC, Honor en Huawei aan de beurt. Vervolgens is het in de tweede video de beurt aan Sony, Wiko en Sharp en in de derde video bespreek ik nog een paar hele kleine merken zoals Doro en ging ik toch nog even bij LG langs waar een Koreaanse variant van de G7 ThinQ Fit op de stand lag die wellicht ook naar Nederland gaat komen, eind dit jaar. En LG had een paar leuke robots op de stand staan waarvan sommigen al in praktijk gebruikt worden. Tot slot was de demo van de nieuwe Kunstmatig Intelligente (AI) versie van de Google Assistant zeker ook de moeite waard om even te bekijken.

Video 1: Intro, HTC, Honor en Huawei

Van alle aangekondigde toestellen kreeg ik de Hauwei Mate 20 Lite al mee. Honor deelde ook review exemplaren van de Honor Play uit, maar die persconferentie viel deels samen met die van Sony dus daar kon ik helaas zelf niet naar toe. Over de HTC U12 life moet ik nog melden dat de onderkant van de achterzijde letterlijk gegroefd is. Die groeven zijn 0.3mm ‘diep’ en zorgen ervoor dat het toestel minder snel uit je handen gaat glippen. Daar merkte ik tijdens het filmen overigens nog weinig van.

Video 2: Sony, Wiko en Sharp

Bij Sony was ik nog vergeten te vertellen dat De Xperia XZ3 nu ook een soort van zijkant bediening heeft. Ze noemen het Side Sense en dat lijkt veel weg te hebben van HTC’s Edge Sense. Sony bedot de boel echter een beetje. Je bedient het side menu namelijk niet door op de zijkant van de behuizing te tikken maar door de rand van het scherm aan te raken. In de video hierboven zie je, na ongeveer 28 seconden, dat ik het Side Sense menu probeer te bedienen, met wisselend succes.

Video 3: Doro, LG en Google

En de andere smartphone merken dan?
Zoals gezegd kon ik in mijn eentje onmogelijk bij alle aankondigingen zijn. Motorola lanceerde op een van de IFA dagen de Moto X met Android One. De volgende betaalbare smartphone van het Chinees-Amerikaanse merk. Nokia had geen nieuws in Berlijn. Verder had ook ZTE een stand op de IFA. Voor die Chinese fabrikant was het vooral van belang dat ze aan de wereld konden laten zien dat ze nog bestaan. Een paar maanden geleden zag het daar namelijk niet naar uit. Verder heb ik nog een aantal fabrikanten gezien die zich vooral bezig houden met het maken van goedkope smartphones die relatief veel lijken op de dure en populaire modellen van de bekende merken. Die praktijken blijken toch moeilijk uit te bannen. Enfin, tot zover mijn verslag van de IFA 2018. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij, maar we krijgen eerst het MWC; eind februari 2019 in Barcelona.