Nieuws
06 september 2018 - Ron Smeets

Het jaarlijkse Apple Special Event, wat kunnen we verwachten? Drie nieuwe Iphones, de nieuwe Apple Watch, nieuwe AirPods, IOS 12, een nieuwe Ipad Pro en de nieuwe Mac mini en Macbook air

Door Luc Meijs - Trouw aan traditie houdt Apple op 12 september hun speciale event ter aankondiging van nieuwe toestellen. Live vanuit het Steve Jobs Theater in het Apple Park in Cupertino, California, zal Apple exact 1 jaar na de aankondiging en release van de 2017 modellen de nieuwe Iphones presenteren. Deze modellen komen volgens geruchten in drie formaten, 5.8inch, 6.1 inch, en 6.5inch. De modellen 5.8 en 6.5inch zullen onder de naam Iphone Xs vallen, het 6.1inch model zal over een LCD scherm beschikken en naar geruchten de opvolger zijn van de Iphone 8. Over de daadwerkelijke naam van dit toestel is nog niet heel veel duidelijkheid geschept, men noemt in de wandelgangen de naam, Iphone 9 en ook de naam SE lijkt niet uitgesloten te zijn, echter zal hierbij menig Apple fan aan een compact model denken en niet aan een 6.1 inch scherm. Dit nader te noemen model zal een stuk goedkoper worden dan de XS varianten en qua specs een kleine downgrade zijn, wel zal dit toestel waarschijnlijk in een aantal opvallende kleuren op de markt komen. Buiten de Iphones om wordt er verwacht dat Apple hun nieuwe Apple Watch 4 zal presenteren, een nieuwe Ipad Pro, wellicht een Mac mini en MacBook Air, nieuwe Airpods en kort na deze releases een definitieve 
iOS 12 versie.
 
Een plethora aan nieuwe gadgets
 
In het kort de rundown aan geruchten over alle apparatuur inclusief specs die bij dit event waarschijnlijk gepresenteerd worden;
 
Apple Watch 4
 
Deze zal naar verluid over een 15% groter scherm beschikken dan zijn voorganger, een nieuwe processor krijgen, bluetooth 5.0 en een nieuw aangepast uiterlijk. De Apple Watch 4 zal zowel met 4G en zonder 4G op de markt komen. Volgens de geruchten zal de nieuwe Watch compatibel zijn met je oude bandjes, dat scheelt weer voor de mensen die frequent wisselen van bandje.
 

Ipad Pro
 
Het is goed mogelijk dat Apple ruimte maakt voor de aankondiging van de nieuwe Ipad pro, zowel de 10.5 inch variant als de 12.9 inch. Beide toestellen krijgen naar verluid een Iphone X achtig design, minimale randen waarbij de thuisknop wegvalt voor de nieuwe veegbewegingen en wellicht een dubbele camera om zo de AR-functie in combinatie met de nieuwe A12 chip onder de aandacht te brengen.
 

Mac Mini en een nieuwe MacBook Air
 
Deze verwachte aankondiging zal waarschijnlijk de minst geloofwaardige zijn aangezien de meest betrouwbare geruchten naar een aankondiging in Oktober verwijzen. Er is tot nu toe ook vrij weinig bekend over deze apparaten kwa specs, de MacBook Air zal waarschijnlijk een 13-inch Retina-scherm krijgen met minimale randen waar de focus doelgroep ligt bij studenten en onderwijsinstellingen. Over de Mac mini is helaas nog minder bekend echter volgens geruchten zou Apple zich wel willen focussen op de meer professionele markt met een nieuwe variant hiervan.
 

Apple AirPods 2
 
Het is al geruime tijd bekend dat Apple bezig is met de nieuwe modellen van de Apple Airpods. De Apple AirPods 2 krijgen een nieuwe wireless chip, waarmee je ‘’Hey Siri’’ kunt gebruiken zonder fysieke handeling. De nieuwe AirPods zullen geleverd worden in een doosje waarmee je ze draadloos kunt opladen, dit door gebruik van de AirPower-oplader die Apple al in 2017 zelf aangekondigd heeft. Verder wordt verwacht dat de AirPods over een bepaalde waterbestendigheid gaan beschikken.
 
iOS12
 
Zoals ook de voorgaande jaren zullen de nieuwe Iphones en de nieuwe Apple Watch geleverd worden met de nieuwste versie van iOS en watchOS. Vlak na het event zullen deze versies beschikbaar worden voor betatesters en mits er geen rare problemen in ontdekt worden zullen de versies kort daarna beschikbaar worden voor iedereen. Een nieuwe macOS laat nog meestal een maandje na een dergelijk event op zich wachten, dus ook dit jaar zal dit het geval zijn.
 
3 op een rij
 
Tenslotte zal het event voornamelijk draaien om de release van niet één maar drie Iphones, eigenlijk twee waarvan één in twee formaten op de markt komt maar dat even terzijde. De namen van deze toestellen zijn zo goed als bekend, de Iphone Xs met een 5.8inch beeldscherm, de Iphone Xs Max met een 6.5 inch beeldscherm en de laatste variant waarvan de naam nog in speculatie is, laten we hem in dit artikel voorlopig even de Iphone 9 noemen, deze zal iets minder functies hebben dan de Xs modellen en daardoor ook iets gunstiger in prijs. Dit laatste model zal in een variërend kleurenpallet op de markt komen, bijna alle kleuren worden wel genoemd in de geruchten rondom dit toestel. Het toestel zal over een 6.1 inch LCD-scherm beschikken en waarschijnlijk niet over de 3D touch functie beschikken, ook de afwerking van het toestel zal met een goedkoper materiaal zoals aluminium gedaan zijn. De prijs van deze Iphone 9 zal rond de 800 euro komen te liggen.
De Iphone Xs en Xs Max zullen zoals de S-naam al aangeeft een iets betere versie zijn van de al bestaande Ipone X, deze toestellen zullen beide beschikken over de snellere en zuinigere A12-chip en in de drie standaard opslagcapaciteiten op de markt komen, 64GB, 128GB en 256GB. De toestellen zullen waarschijnlijk over 4GB werkgeheugen gaan beschikken waar de X over 3GB beschikt. De schermen zullen net iets scherper zijn qua pixeldichtheid dan de huidige Iphone X en de beeldverhouding zal iets afwijken tegenover de eerdere Plus-modellen.Er gaan ook de nodige geruchten de ronde dat Apple dan eindelijk ook zal overstappen op USB-C voor hun mobiele toestellen echter is dit niet zeker.
 

Last but not least, zullen de Xs en Xs max middels Face ID ontgrendeld kunnen worden. Laten we hopen dat dit dankzij de A12-chip geen fiasco wordt tijdens de presentatie, zoals vorig jaar bij de Iphone X het geval was.
 
Vlak na de aankondiging van deze toestellen zullen de pre orders live gaan en naar verwachting liggen de toestellen al eind deze maand in de winkels, waaronder ook Nederland en België.