Nieuws
30 november 2018 - Ron Smeets

Het ga je goed, Mobile Cowboys Na bijna 15 jaar zeg ik Mobile Cowboys vaarwel en wens ik mijn opvolger, Cowboy Luc, veel succes!

Als iemand mij een half jaar geleden gevraagd zou hebben wanneer ik eens iets anders zou gaan doen dan had ik daarop geantwoord met “Waarom? Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en ben nog altijd even gepassioneerd als 14 jaar geleden.” Zeker na de move die ik met Mobile Cowboys in 2017 maakte – de overname door Allekabels, een nieuwe redactieformule en shop – zat ik prima in mijn vel met nog genoeg uitdagingen. Totdat in september iets op mijn pad kwam waar ik geen nee tegen kon zeggen. Een functie als analist/journalist bij Telecompaper. Meer onderzoeksjournalistiek, het maken van marktanalyses en -rapporten, achtergrondartikelen, nieuws. En dat allemaal ook in de telecom, maar dus wel een stuk breder en diepgaander. Geloof me, ik heb er drie weken lang en diep over nagedacht want deze stap betekent ook dat ik definitief afscheid ga nemen van Mobile Cowboys. De telecom nieuws site en -blog die ik eind 2004 zelf mee opgericht heb en waarvoor ik sindsdien ruim 20.000 artikelen, honderden reviews en meer dan 200 video’s gemaakt heb. Mijn kindje en zoals ieder ouder weet laat je je kindje niet zomaar even los.

De deur dicht trekken
En toch is het vandaag zover. Vanaf morgen (1 december) gaat Mobile Cowboys verder zonder Cowboy Ron. De overdracht – en het nieuwe vierkoppige redactieteam – is afgerond. Alle losse eindjes zijn aan elkaar geknoopt en ik zou dus met een gerust hart de deur achter mij dicht kunnen trekken. Op het moment dat ik dit schrijf weet ik nog niet hoe ik mij over een paar uur ga voelen en dus heb ik besloten het maar op mij af te laten komen. En van mij af te schrijven met een paar leuke anekdotes– ik zou een boek kunnen vullen – die ik de afgelopen 15 jaar verzameld heb. Wil je meer weten over het ontstaan van mijn passie? Dat kun je in dit artikel uit 2010, toen ik 18 jaar met een mobiele telefoon rondliep, lezen.

De eerste stappen
Mobile Cowboys ging in februari van 2005 online nadat een maand of drie daarvoor bij Henk de Hooge en ondergetekende het idee was ontsproten om een spin-off van Dutch Cowboys over mobieltjes en gadgets te maken. De eerste 9 maanden schreef ik dagelijks tussen de 5 en 10 artikelen. Met name nieuws en geruchten. Ik ging nog niet naar persconferenties en werd ook nog niet door fabrikanten en pr-bureaus benadert. Dat veranderde toen begin 2006 het dagelijkse bezoek dusdanig gegroeid was dat Mobile Cowboys begon op te vallen. Daarna ging het snel. Tussen 2007 en 2015 bezocht ik honderden evenementen, heb ik vele tientallen persreizen gemaakt en was ik vrijwel op elk evenement van elke fabrikant en provider hier in Nederland aanwezig. Wonend in Zuid Limburg betekende dat dat de kilometerstand van mijn auto elk jaar met zo’n 70.000 kilometer steeg. Ondanks dat heb ik nooit overwogen om te verhuizen. Wie in Zuid Limburg woont snapt dat.

Mobile World Congres 2006: niet voor bloggers!
In januari van 2006 kwam ik een persbericht tegen van de GSMA over het Mobile World Congress dat in dat jaar voor het eerst in Barcelona georganiseerd zou worden. Daar moet ik bij zijn was mijn eerste gedachte. Echter, bij de voorwaarden om voor een perskaart in aanmerking te komen stond expliciet vermeld dat bloggers daar niet voor in aanmerking kwamen. Kaartje kopen dan maar? Uhm, die kostten 3750 euro, dus dat was geen optie. Ik heb mij toen toch gewoon geprobeerd aan te melden voor een perskaart onder het mom van ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. Vier weken later had ik de hoop op een goede afloop al opgegeven toen ik plotsklaps een email van de organisatie ontving waarin stond dat mijn persregistratie goedgekeurd was. Dat was letterlijk drie dagen voordat het MWC begon. Probeer dan nog maar eens een vlucht naar-, en hotel in de buurt van-, Barcelona te boeken. Een dag voor vertrek vond ik een hotelletje in Castelldefels, 20km onder Barcelona. Een vlucht was niet meer te krijgen en dus besloot ik zondag ochtend maar met de auto naar de Catalaanse hoofdstad de gaan. Om 18u stond de eerste persconferentie – van Sony Ericsson – gepland dus ik moest wel een beetje doorrijden. Ik vertrok om 03u30 vanuit Hoensbroek. Ik reed toen nog een leasebak van mijn werk een topsnelheid van 180km/h. Die snelheid heb ik tijdens de ruim 1250 kilometer durende trip meerdere keren aangetikt. Uiteindelijk was ik om 14u30 in Barcelona. Ruim op tijd dus. De dagen daarna heb ik vol bewondering alles op mij af laten komen en natuurlijk ook keihard gewerkt. Na dat eerste MWC stond mijn naam, en die van Mobile Cowboys wel meteen op het netvlies van alle grote fabrikanten – toen vooral ook nog Nokia, Sony Ericsson en LG – en providers. Daarna stroomden de uitnodigingen voor persmeetings en -reizen binnen en was het krijgen van review toestellen ook geen enkel probleem meer.

Nokia N81 in Londen: Maroon 5 en cocktails in de hotelbar
In de zomer van 2007 was Nokia nog dé wereldmarktleider in de telecom met ruim 40% marktaandeel (in Nederland zelfs meer dan 50%). Eind augustus van dat jaar organiseerde de Finse fabrikant een persmeeting in Londen ter ere van de wereldwijde onthulling van de N81, een muziektelefoon. Daarvoor had de Finse fabrikant de toen überhippe Londense nachtclub Ministry of Sound afgehuurd en vele honderden journalisten, bloggers en relaties uit heel de wereld ingevlogen. Een beetje zoals Samsung en Huawei dat tegenwoordig doen. Maar goed, na de persconferentie en onthulling van het toestel werden we de grote zaal in gedelegeerd waar nog een kleine verrassing wachtte. Het gordijn ging open en daar stond Maroon 5. Speciaal voor deze gelegenheid door Nokia vanuit Canada ingevlogen voor een exclusief optreden van een uurtje. Na dat optreden snel naar het hotel om het nieuwsbericht over de N81 af te maken en online te zetten en vervolgens vond An, een van de Benelux PR managers van Nokia, het wel leuk om nog wat in de bar van het hotel te drinken met z’n allen. Rond een uur in de nacht vond An het welletjes geweest en zei tegen de acht nog overgebleven journalisten en bloggers ‘Drink gerust verder en zet maar op mijn kamernummer, 1633.’ Nou, dat hebben ze bij Nokia geweten. Rond vier uur die ochtend ging de hotelbar dicht en werd aan een van ons gevraagd om even te tekenen voor de drankjes die we tussen een en vier nog genuttigd hadden. Die varieerden van single malt whiskey’s tot en met de meest exotische cocktails. Ik wilde wel effe tekenen voor kamer 1633 en zag vervolgens een viercijferig – voor de komma – bedrag in ponden staan. Oeps, schijnbare waren wij erin geslaagd om in drie uur tijd voor meer dan 1800 euro van de hotelbar te verteren. Nokia heeft er ons nooit op aangesproken maar bij de volgende persreis werd datzelfde aanbod niet herhaald ;)

Korea 2013; de strakst geplande perstrip ooit
In de lente van 2013 werd ik door LG uitgenodigd om mee te gaan op een 6-daagse perstrip naar Korea. Daar zouden we onder andere diverse persmeetings bijwonen op het hoofdkantoor van LG en de display- en de witgoed fabriek gaan bezoeken. De week werd afgesloten met twee dagen in een resort op het subtropische Jeju Island. Aangekomen in Seoul werd al snel duidelijk dat de agenda van de trip wel heel erg strak gepland was. Tot op de minuut stond dag voor dag exact vermeld wat we gingen doen of wat de bedoeling was. Zelfs de 12 groepsfoto’s – elke dag twee compleet met LG banners - stonden tot op de minuut in het schema. Wanneer we uitstapten bij een fabriek of kantoor werden we bijna letterlijk als schapen, maar wel uiterst vriendelijk en breed glimlachend’ door de begeleiders naar de ingang ‘gedreven’. Zelf moet ik diverse keren juist wat verder weg lopen omdat ik video’s van de trip maakte, maar dan liep een van de Koreaanse gastheren of -dames zenuwachtig om mij heen. ‘No, that way sir, that way’, naar de ingang van het gebouw wijzend. Vervelend was het echter niet en de LG Benelux Home Appliances trip is tot op de dag van vandaag de beste en leukste perstrip ooit. Dat zeg ik niet alleen, maar ook de meeste Nederlandse en Belgische journalisten en bloggers die erbij waren beamen dat keer op keer. De week was leerzaam en informatief met een geweldig slot op een subtropisch eiland. Daar stond een van de avonden in het teken van Karaoke, maar helaas kan ik daar tot op de dag van vandaag niet verder over uitwijden. What happened on Karaoke Night op Jeju will forever stay on Jeju ;) Niks oneerbaars hoor, maar een groep zingende en hossende bloggers en journalisten waar genoeg drank in is gegaan, daar zit niemand op te wachten.

Corby night in Milaan
Een perstrip waar ik en andere deelnemers nog regelmatig over praten is die van de Samsung Corby. Een toestel van 159 euro met verwisselbare achterkantjes die rondom de Fashion Week van Milaan in de Noord Italiaanse stad gepresenteerd werd. Speciaal voor die gelegenheid had Samsung haar toenmalige CEO via een soort van 3D holografische projectie vanuit Seoul – waar ook een Corby presentatie gaande was - op het podium in Milaan geprojecteerd. De technische realisatie daarvan kostte volgens ingewijden meer dan een miljoen dollar. En dat voor een telefoontje van 159 euro. Samsung geeft tegenwoordig minder geld uit voor de presentatie van 1000 euro smartphones, maar goed. Later die avond, toen bleek dat alle hippe restaurants en bars in Milaan gedurende de hele Fashion Week afgehuurd waren door modehuizen, -bladen en aanverwanten, was de delegatie met Nederlandse en Belgischer pers en relaties aangewezen op de hotelbar. Dat was op zich heel gezellig, ware het niet dat de barman rond middernacht riep dat hij ging sluiten. Dat kon natuurlijk niet en dus vroeg de directeur van Samsung België aan de barman of hij vrouw en kinderen had. Terwijl wij ons nog afvroegen waarom deze vraag gesteld werd antwoorde Guiseppe, ‘Si, a wife and three children’. Vervolgens pakte de man van Samsung vier Corby’s uit een rolkoffer en gaf die aan Guiseppe met de woorden. ‘A Corby for all, but you stay open, OK?’ Guiseppe ging uiteindelijk om een uur of vier naar huis met zijn Corby’s.

En zo zou ik nog tientallen anekdotes uit mijn mouw kunnen schudden. Wellicht dat ik ze ooit, samen met de serieuzere verhalen in een boekvorm giet, maar dat terzijde. Voor mij rest nog een hartelijk dankwoord aan alle lezers en kijkers die mijn Mobile Cowboys avonturen gevolgd hebben. Of jullie het nu wel of niet met mijn soms ongezouten mening eens waren. Ik weet zeker dat ik jullie ga missen. DANK! Het ga jullie goed. Luc is de nieuwe Mobile Cowboy in town nu.