Nieuws
03 oktober 2018 - Ron Smeets

Herinnert u zich deze nog? De T-Mobile G1 Precies 10 jaar geleden en vier maanden voor de winkellancering even in Nederland te bewonderen

Het lijkt een eeuwigheid geleden maar in werkelijkheid is het vandaag, 3 oktober, precies 10 jaar geleden dat ’s werelds eerste echte Android smartphone heel even in Nederland te bewonderen was en voor mijn camera opdook. Het was op de eerste editie van PressZone, een klein event waar een twintigtal met name kleinere fabrikanten van toestellen, accessoires en andere gadgets die in Nederland door de PR bureaus Whizpr en Pride PR vertegenwoordigd werden zich aan de aanwezige pers en bloggers konden presenteren. Op een van de stands, volgens mij was het die van HTC, lag ineens de T-Mobile G1, ook bekend als de HTC Dream. Dat toestel was een paar dagen daarvoor door Google gepresenteerd en zou eind oktober in de VS en UK op de markt verschijnen. In Nederland werd de T-Mobile G1 pas in februari 2009 op de markt gebracht. Het was dus wel een bijzondere vrijdag, die derde oktober van 2008.

Eerste Android smartphone
De T-Mobile G1, of HTC Dream, was letterlijk de eerste Android smartphone die in de winkels verscheen. Ruim een jaar nadat Apple de mobiele telefoonmarkt op zijn kop zette met de eerste iPhone. In een tijd dat Nokia nog meer dan 40% van de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in handen had, Samsung op gepaste afstand (ca 15%) op de tweede plek, Motorola nog de nummer drie van de wereld was (ca. 10%) en Apple nog nauwelijks op de kaart stond met 1.5% marktaandeel; ver achter LG, Sony (Ericsson) en BlackBerry. Over Huawei en andere Chinese merken sprak toen nog (vrijwel) niemand. Maar ook HTC – voorheen vooral bekend van de PDA’s onder de naam Qtek, kon nog geen potten breken. De komst van Android bracht daar snel verandering in en dat legde HTC bepaald geen windeieren. Inmiddels weten we natuurlijk hoe het de marktleider van weleer – Nokia – vergaan is en dat zelfde geldt voor HTC, maar op 3 oktober 2008 konden we nog nauwelijks bevroeden hoe anders de mobiele telefoonwereld er tien jaar later uit zou zien. En hoewel de T-Mobile G1 / HTC Dream er bepaald niet zo spectaculair uit zag als de iPhone kan de eerste Android smartphone toch zeker een gamechanger genoemd worden.

Bijzondere slider met kin en fysiek toetsenbord
Nee, de G1 was niet spectaculair maar had zeer zeker een bijzondere form factor. De ‘kin’ aan de onderzijde die later kenmerkend zou worden voor meerdere HTC Android smartphones. Wie herinnert zich de Hero niet. Maar het bijzondere slider mechaniek die zijwaarts en naar boven uitschoof zodat het fysieke qwerty toetsenbord zichtbaar werd. Het deed toen een beetje denken aan de Motorola Sidekick of Hiptop (zie foto helemaal onderaan dit artikel). Dat toestel had ook een slide-out scherm dat naar boven schoof en ietwat kantelde en was in die periode vooral in de VS razend populair. Meer dan waarschijnlijk heeft die populariteit een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de G1 die een samenwerking was tussen Google en HTC. Heel erg populair is de G1 overigens niet geworden. Het toestel vond weliswaar gretig aftrek onder de early adopters van Android en Qtek/HTC fans, maar een doorslaand en wereldwijd succes was het zeker niet. Die eer viel ten deel aan andere Android toestellen die compacter waren en simpel gezegd meer op de iPhones uit die tijd leken.

HTC ineens haantje de voorste
Doordat het toen nog relatief onbekende HTC de kans kreeg om de eerste Android smartphone te ontwikkelen stond de Taiwanese fabrikant in een klap op de kaart en hadden ze ook in de twee jaar die daar op volgden nog een behoorlijke voorsprong op de concurrentie. Ronduit hilarisch was de uitspraak van de toenmalige directeur van HTC Benelux Mark Moons dat HTC 100% Android marktaandeel had. Dat was in april van 2009, toen er nog geen andere Android toestellen dan de T-Mobile G1 en HTC Magic aangekondigd en verkrijgbaar waren. De eerste Samsung Galaxy zag op 27 april van 2009 het levenslicht en verscheen pas in juni van dat jaar in de winkels. Tot die tijd was het dus inderdaad zo dat HTC 100% van de Android smartphone markt in handen had. Met de komst van de Samsung Galaxy, Motorola Droid en andere concurrenten kwam daar echter heel snel al verandering in. HTC heeft als smartphone fabrikant in haar hoogtij dagen, nooit meer dan 3% van de wereldwijde totale mobiele telefoonmarkt in handen gehad. Kijkend naar alleen de smartphone markt dan bereikte HTC haar hoogtepunt in 2011 met een marktaandeel van rond de 10%. En dat succes hadden ze indirect te danken aan de T-Mobile G1 of, zoals ze hem in Taiwan natuurlijk zelf liever noemden, de HTC Dream. De aftrap van de Android smartphone markt was in 2008 letterlijk een ‘Dream come true’ voor HTC. Nu kunnen ze van dat succes alleen nog maar dromen.

Hieronder staan nog twee kiekjes van de T-Mobile G1 / HTC Dream zoals ik die op 3 oktober 2008 maakte. Helemaal onderaan staat de foto van de Motorola Hiptop die ongetwijfeld als inspiratie diende voor de ontwerpers van HTC en Google.