Nieuws
25 april 2019 - Luc Meijs

Hello Reno! Oppo Reno ziet officieel het daglicht

Als een haai door het water onthulde Oppo officieel de Reno serie in Zürich. De directe tegenhanger van de Huawei P30 serie. Design, fotografie en high-end specs staan centraal bij het toestel. We kennen de fabrikant al van de unieke Find X en ook goedkopere modellen zoals de RX17 serie, die ook over aparte features beschikten. De Oppo Reno, Reno Pro en Reno 5G zijn de nieuwste toestellen van de fabrikant en hebben, zoals al gespeculeerd werd en ook een beetje verwacht van Oppo, een hele aparte design feature met krachtige hardware. Nu maar hopen dat het toestel deze keer een bend test wel overleeft…
 

Jaws of shark attack?
 
Oppo stunt graag met mechanische onderdelen zoals we al eerder tegenkwamen bij de Find X. Bij de Reno serie is dit niet anders, het is een flagship serie met ook weer een heel apart vormgegeven gemotoriseerde feature. Oppo noemt het zelf de ‘pivot rising camera’ ook wel schuine popup camera genoemd. Veel mensen laat het voornamelijk denken aan een soort haaienvin die uitsteekt als je de camera van het toestel in sharkfie modus zet. Alle drie de Reno modellen zullen over deze haaienvin beschikken, hierin zit dus de selfie camera, speaker en flitser verborgen. De camera beschikt over een zogenaamde ‘dynamic rising’ procedure waarmee het mechanisme in slechts 0.8 seconde volledig omhoog komt in een hoek van 11 graden. Volgens Oppo moet dit mechanisme goed zijn voor 200.000 shark attacks, dat betekent dat je het grofweg 100 keer per dag, 5 jaar lang, kunt gebruiken. Het mechanisme beschikt ook over een speciale drop protection, net als bij de Find X kan het toestel een vrije val detecteren waarmee het mechanisme zich direct sluit om zo schade te voorkomen. De cameraspecificaties van de Reno serie bestaan uit twee varianten. De reguliere Oppo Reno krijgt een 16 megapixel f/2.0 sharkfie camera, een 48 megapixel (IMX 586 sensor) hoofdcamera met een 5 megapixel secundaire lens. De Oppo Reno Pro en Reno 5G krijgen eenzelfde sharkfie camera maar een iets andere hoofdcamera. Deze hoofdcamera bestaat uit een 48 megapixel (IMX 586 sensor), 13 megapixel telephoto lens en een 8 megapixel 120 graden wide angle lens. De Pro en 5G krijgen dus eenzelfde 10x Hybrid Zoom als die van de P30 Pro van Huawei, het wordt dan ook interessant om deze twee toestellen te vergelijken en te zien welke beter uit de test komt. De camera’s van de Reno serie krijgen verder nog functies als verbeterde AI beauty, Ultra Nacht Modus 2.0 en 4K video’s @60fps en Audio Focus voor Dolby Atmos.
 

More power!
 
Zoals ook verwacht bij een flagship serie, beschikt de Oppo Reno over de nodige technische specificaties. De Reno Pro en 5G zijn uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 855, deze chipset kan (zoals in het 5G model) gecombineerd worden met een 5G modem. De standaard Reno krijgt een Qualcomm Snapdragon 710 chipset tot zijn beschikking. De Pro en 5G krijgen 8GB aan RAM tot hun beschikking met 256GB aan interne opslag en de reguliere Reno heeft 6GB aan RAM met eveneens 256GB aan interne opslag, beide modellen zijn qua opslag ook nog uitbreidbaar met een reguliere microSD. De Pro en 5G krijgen een stevige 4065mAh accu intern en de reguliere Reno een 3765mAh variant. Alle drie de modellen beschikken over de supersnelle VOOC 3.0 oplaadtechnologie, deze fast charging technologie is in staat om met grofweg 20W je toestel in slechts 30 minuten van 0 tot 75% op te laden.
 

De Oppo Reno serie wordt ondersteund door ColoOS 6, Oppo’s eigen UI gebaseerd op Android 9.0. Hopelijk hebben ze deze ColorOS versie wat bijgesteld en gebruiksvriendelijker gemaakt, dit was namelijk een van de meest vreemde en minder fijne UI’s waar ik tot nu toe mee gewerkt heb. Het panoramisch scherm van de Oppo Reno serie (Pro en 5G) bestaat uit een 6.6 inch (6.4 inch voor de reguliere Reno) AMOLED scherm met een resolutie van 2340x1080 pixels met een verhouding van 19.5:9. Dit ontwerp zorgt voor een screen to body ratio van wel 93.1% en volledig zonder notch.
 
5G, alleen in Zürich
 
Oppo is een grote speler met betrekking tot de ontwikkeling van 5G, vandaar dat de fabrikant ook een Reno 5G uitbrengt. Goed nieuws voor Zwitserse burgers rondom Zürich waar het 5G netwerk sinds kort actief is, dit project is een samenwerking van OPPO met vijf netwerkpartners, Swisscom, EE, SingTel, Telstra en Optus. Geen nieuws voor Nederland helaas, aangezien wij nog steeds wachten op de ontwikkeling en veiling van de 3.5GHz frequentieband. Het mag wel gezegd worden dat de Oppo Reno 5G zelfs de grootste concurrenten vooruit sprint (waarschijnlijk door zijn aerodynamische haaienvin), het eerste commercieel verkrijgbare 5G toestel in Europa.
 
De Oppo Reno en Reno Pro zullen vanaf 10 mei in de Nederlandse schappen komen te liggen, het 5G model is vooralsnog enkel in Zwitserland verkrijgbaar. De prijzen van de toestellen zijn wel heel merkwaardig en interessant. De standaard Oppo Reno wordt verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro, een heel interessante en spannende prijscategorie met betrekking tot de concurrentie. De Reno Pro zal iets later, rond juni verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 799 euro. Als directe tegenhanger van de Huawei P30 Pro qua camera en technische specificaties, scheelt deze prijs wel 200 euro. Wat mij direct doet afvragen of er weer verborgen gebreken verschuilen onder de kap van de Reno. Of zal het toestel kwa prijs/kwaliteit verhouding de P30 Pro weten te verslaan? Een vraag waar ik later in een review van de Reno Pro op terug kom. Het 5G model is helaas niet interessant voor de Nederlandse markt echter zal voor 899 euro verkochtworden in Zwitserland voor de liefhebber. Alle modellen van de Reno serie zullen verkrijgbaar worden in twee kleuren, Ocean Green en Jet Black.