Nieuws
13 september 2018 - Ron Smeets

Heeft de grootheidswaanzin van Trump nu ook Apple besmet? Introductie iPhone Xs, Xs Max en Xr bewijst: ze zijn van het padje af in Cupertino

Apple hield gisteren haar jaarlijkse iPhone event. Er werd de afgelopen weken en maanden volop gespeculeerd over waar de boys en girls uit Cupertino dit jaar mee op de proppen zouden komen. Een grotere iPhone? Eindelijk weer een goedkopere? Welnu, gaandeweg de presentatie werd duidelijk dat Apple precies dat deed wat ze al meer dan vijf jaar doen; de nieuwe iPhones weer (fors) duurder maken dan hun voorgangers. Ik heb echt geprobeerd er serieus naar te kijken en luisteren maar kan toch niet anders dan concluderen dat ze daar in Cupertino van het padje af zijn. Laten we hopen dat de grootheidswaanzin van Trump niet ook gegrepen heeft, maar met prijzen die oplopen tot 1659 euro voor de 512GB versie van de iPhone Xs Max kun je bijna niet anders dan concluderen dat Apple last heeft van grootheidswaanzin.

UPDATE (14-09, 15u00): Ik kreeg zojuist een screenshot met de officiele iPhone reparatie prijzen. Daarop staan ook al de tarieven voor de iPhone Xs en Xs Max. Die van de Xs Max liggen uiteraard Kijk en huiver. De afbeelding staat helemaal onderaan dit artikel (vanaf ca 15u30). Ter vergelijk, het scherm van de Galaxy Note9 kost 279 euro als je die bij Samsung laat repareren. Dat is een stuk voordeliger. Maar ja, dat toestel kost ook een stuk minder. Alhoewel... Samsung heeft natuurlijk ook een Note9 van 1249 euro. Hoe dan ook, de reparatietarieven van de iPhone Xs en dan met name de Xs Max zijn duidelijk 'des Apples'. En... een nieuw scherm voor de iPhone Xs Max is dus duurder dan een nieuwe Nokia 7 Plus. Om maar eens een ander goed toestel te noemen. Ow, en voor wie het nog wil weten. De inkoopprijs van het iPhone X scherm ligt momenteel rond de 115 dollar (origineel).

Vanaf 859, 1159 en 1259 euro
Natuurlijk, je hebt al een iPhone Xs Max voor 1259 euro, maar dat is ook belachelijk veel. De enige nieuwe iPhone die verhoudingsgewijs nog een beetje normaal geprijsd is – zeker voor een Apple smartphone – is de iPhone Xr. Die begint bij 859 euro (64GB model), maar komt pas ruim een maand na de Xs en Xs Max in de winkels. Apple gokt er waarschijnlijk op dat fans dan toch maar besluiten om voor de Xs – die vanaf 1159 euro te koop zal zijn – of Xs Max te gaan in plaats van een maand langer te wachten. Vorig jaar deed Apple het precies andersom. Toen werd de goedkopere variant (iPhone 8) enkele weken eerder in de winkels gelegd dan de iPhone X. Dat deed de verkoopcijfers van de iPhone X in de eerste weken na de lancering geen goed.

Apple gaat voor ultra premium high end kopers
Dat is de enige juiste verklaring die ik heb voor de idiote prijskaartjes die Apple aan de nieuwe X-modellen gehangen heeft is dat de fabrikant zich nagenoeg alleen nog wil richten op het ultra high end segment. Niet zozeer qua specificaties en innovaties, maar wel qua prijs. Vroeger had je de Vertu mobieltjes. Die waren qua specs zelfs een stuk minder dan de meeste concurrenten maar wel volgepropt met goud, diamanten en andere edele stenen en metalen. En dan met prijskaartjes van 2000 tot 5000 euro. Ik zie Apple ook nog wel die kant op gaan. De iPhone XIs Max 1TB (2020) wordt de eerste iPhone met een prijskaartje van 2059 euro. Let maar op! Natuurlijk weet ik dat niet zeker, maar Apple laat al vijf jaar dezelfde trend zien en zolang als ze er mee weg komen is het niet het bedrijf ernaar om die strategie te veranderen. Bovendien blijven de omzet- en winstcijfers al jaren stijgen.

Krijg je dan ook meer waar voor je geld?
Een prijskaartje zoals dat van de iPhone Xs (Max) zou deels nog te billijken zijn wanneer je dan ook beduidend meer waar krijgt voor je geld. Over het design van de iPhones kun je nauwelijks twisten. Dat is en blijft een kwestie van smaak. Kijkend naar de specs van deze peperdure iPhones dan kan ik weer niet anders dan concluderen dat Apple daar niet de kroon spant. Er werd tijdens de presentatie hoog opgegeven over de bionische, neural, A12 processor. Leuk, maar Huawei heeft die al twee jaar. Ook de dual 12 megapixel camera met f/1.8 en f/2.4 diafragma is niet echt hoogwaardig te noemen. Een vergelijkbare dual camera zit ook op de Nokia 7 Plus van 349 euro. Ook de andere specificaties van de iPhone Xs (Max) springen er niet echt bovenuit. Zeker niet in verhouding tot het prijskaartje. Een 7 megapixel single front camera met f/2.2 diafragma is technisch gezien minder goed dan de 8 megapixel f/2.0 selfie camera van de Huawei Y7 van 189 euro. En dat is best triest te noemen.

Meer verdienen door minder te doen
Dat wil iedereen wel, toch? Apple lijkt sinds de iPhone X in 2017 verscheen daarin geslaagd te zijn. In totaal werden er afgelopen twaalf maanden minder nieuwe iPhones verkocht maar door de hogere prijs en daardoor ook hogere marge leverde het Apple toch meer winst op. Met de iPhone Xr, Xs en Xs Max doen ze er nog een schepje bovenop, 100 tot 300 euro zelfs. Ik durf dan ook te beweren dat wanneer over een jaar blijkt dat Apple 10% minder iPhones verkocht heeft ze in Cupertino toch weer een winststijging kunnen rapporteren. En zolang ze met deze strategie wegkomen zouden ze wel gek zijn die aan te passen.

Voorschot op hogere productiekosten?
Er is natuurlijk nog wel een dingetje dat Apple boven het hoofd hangt. Trump heeft geroepen dat hij wil dat Apple producten (deels) in de VS geproduceerd moeten gaan worden. Nu heeft Apple naar verluid daarover al min of meer een akkoord met FoxConn, de Chinese producent die de iPhones in elkaar schroeft, om een fabriek in de VS te bouwen. Dat zou dan dus wel betekenen dat de productiekosten omhoog gaan. Simpelweg omdat de lonen in de VS hoger liggen dan in China. Je vindt echt geen Amerikaan (of semi legale Mexicaan) die voor 10 dollar per dag 350 iPhones in elkaar zet (ik chargeer). Wellicht dat Apple bij het bepalen van de hogere verkoopprijzen van de nieuwe iPhones al rekening gehouden heeft met die hogere productiekosten.

Geen goedkoper model?
Het was al lang duidelijk, en niet alleen vanwege hetgeen ik hierboven uiteengezet heb over de prijsstrategie van Apple, dat er deze week geen nieuwe goedkope iPhone – ook wel de opvolger van de SE – zou komen. Had Apple dat wel gedaan dan had dat toestel alle aandacht weggetrokken van de Xr en Xs modellen. Het zou immers pas echt wereldnieuws zijn wanneer Apple weer een ‘nieuwe’ iPhone uit ging brengen met een prijskaartje van een jaar of acht geleden; 529 euro bijvoorbeeld. En dat kan Apple natuurlijk niet laten gebeuren op het moment dat ze bezig zijn met het opdrijven van de prijzen. Ok, je kunt met de aanschaf van een iPhone 7 (uit 2016) bij die prijs in de buurt kopen, maar dat blijft een toestel van twee jaar geleden. Omdat Apple ook besloten heeft de iPhone 8 voorlopig te blijven produceren en iets goedkoper te maken, denk ik dat de kans relatief klein is dat we tussen nu en eind 2019 nog een iPhone SE opvolger gaan zien.