Nieuws
01 augustus 2018 - Ron Smeets

Google stelt huisregels op voor het aantal notches in een smartphone Niet meer dan twee toegestaan, één per kant

Google werkt aan een officiële ondersteuning voor notches in Android P maar legt eerst wat basisregels vast, namelijk twee notches is de max. In een recente blogpost voor ontwikkelaars schrijft Android UI productmanager Megan Potoski, dat Google met ‘’device partners’’ werkt om een paar vereisten te stellen voor app-compatibiliteits doeleinden, waaronder het limiet op het aantal notches. Google stelt hierin dat toestellen met Android P niet meer dan twee notches op het apparaat mogen hebben, er is slechts één inkeping toegestaan per zijde en dit is alleen aan de boven en onderkant, niet links en rechts in het toestelscherm.

 

Two notch or not two notch

Het aantal toestellen met een notch is vooralsnog beperkt. Waar de Essential Phone de eerste in het rijtje was met een notch, kwam Apple als tweede met de Iphone X en maakte het vrijwel direct mainstream. Het lijkt nu alsof deze notch een succesformule voor de smartphone industrie is, we kunnen dan ook wel verwachten dat er meer smartphones zullen volgen met een dergelijke notch of misschien wel meer dan één. Hier komt Google om de hoek kijken met Android P en de ondersteuning voor deze notch, de ondersteuning houd in dat ontwikkelaars, via tools die Google heeft vrijgegeven, kunnen testen hoe hun volledige scherm apps werken met een notch. Dit is in mijn ogen positief, want deze optimalisatie ontbrak nog in enkele toestellen met een notch. De huidige software was er niet op gemaakt om deze uitsparingen in het scherm te overwegen, in sommige gevallen resulteerde dat in een incorrecte weergave van tijd of netwerkbalken. Dankzij de officiële ondersteuning van Google, zal dit in de toekomst hopelijk niet meer voorkomen. Google geeft ook aan dat deze ondersteuning zich limiteert tot twee notches, boven en onder in het scherm. Is dit een indicatie dat er plannen zijn voor smartphones met twee notches, of is dit enkel een maatregel om de consument te behoeden voor fabrikanten die wellicht te ver gaan met het aantal notches. Momenteel bevinden we ons nog in het tijdperk van de enkele notch, al heb ik het gevoel dat dit snel kan gaan veranderen.

Top notch weergave voor elke smartphone

Het voornaamste doel van deze ondersteuning is natuurlijk, dat apps of games op elke toestel correct worden weergeven, ongeacht welk merk en ongeacht met of zonder notch. De notch kan er voor zorgen dat een klein gebied van een app wordt weggelaten en dit is natuurlijk niet optimaal. Android P bevat besturingselementen waarmee ontwikkelaars van apps en games deze notch kunnen vermijden of omarmen. Dit om er allemaal voor te zorgen dat de app werkt zoals bedoeld, ongeacht een notch. Volgens Google zijn er momenteel 16 toestellen van 11 verschillende fabrikanten die over een notch beschikken, dit aantal zal waarschijnlijk toenemen dankzij de officiële ondersteuning die nu vrijgegeven is.