Nieuws
13 juni 2018 - Ron Smeets

Galaxy S7 (Edge) nog steeds up-to-date en veilig Hoe ver de Consumentenbond er in december naast zat is nog schrijnender dan toen al duidelijk was

Precies een half jaar geleden, op 13 december 2017, adviseerde de Consumentenbond heel Nederland om toch vooral geen Galaxy S7 (Edge) meer te kopen. Want de kans dat je vanaf maart – als de Samsung garantie op updates verloopt – met een onveilige smartphone zou rondlopen waarop iedere onverlaat kon inbreken, of hacken, was dan wel heel erg groot. Het gevolg van dat advies? Paniek bij iedereen met een Galaxy S7 Edge die de Consumentenbond adviezen nog voor waar aannam – gelukkig worden dat er steeds minder. En boosheid bij Samsung omdat zij bang waren dat de omzet van de toen nog steeds goed verkopende Galaxy S7 modellen zou verdampen. Ik was toen ook al vrij duidelijk over het advies van de Consumentenbond. Te kort door de bocht en om ronduit belachelijke redenen. Vandaag, 13 juni 2018, zijn we precies een half jaar verder. Hoe gevaarlijk is het om nu nog een Galaxy S7 (Edge) te gebruiken?

Android Oreo en nog steeds beveiligingsupdates!
Je voelt hem al aankomen. De Samsung Galaxy S7 (Edge) is ook nu, medio juni 2018, nog een prima en veilig toestel. En dat gaat ook nog wel even zo blijven. Samsung heeft beide modellen van het vlaggenschip uit 2016 de afgelopen dagen voorzien van de nieuwste Android versie – Oreo – en de meest recente beveiligingsupdate dateert van 2 mei j.l. (dat is die van april 2018). Nu zullen sommigen wel denken: “Ja, maar Samsung is op de vingers getikt door de Consumentenbond. Daarom houden ze de Galaxy S7 (Edge) nu langer up-to-date”. Klinkklare onzin. Als Samsung zich daardoor al zou laten leiden dan hadden ze beslissingen als het vanaf dag één niet maandelijks updaten van een gloednieuw toestel - de Galaxy A6 en A6+) – ook niet genomen. Evenals het midden in een juridische strijd met de Consumentenbond over updates stoppen met gegarandeerde updates voor de Galaxy S6 (Edge). Een toestel dat op dat moment (en ook nu nog) veel gebruikt wordt. Nee, Samsung heeft al vaker verklaard dat ze na twee jaar zelf willen kunnen bepalen welke updates – en wanneer – uitgerold worden. Ik heb het al eerder geschreven, maar de Galaxy S5, en eind vorige jaar ook de Galaxy S4 nog, hebben twee jaar nadat de ‘garantietermijn op updates’ verlopen was nog beveiligingsupdates ontvangen.

Galaxy S7 (Edge) nog tot minimaal medio 2019 prima te gebruiken                  
Ik verwacht niet dat de Consumentenbond vandaag nog met een statement gaat komen dat ze hun standpunt betreffende de Galaxy S7 herzien hebben, want daar zijn juristen niet echt goed in… het toegeven van fouten. Sterker nog, het artikel over het negatieve koopadvies is vijf dagen later (18 december) alleen aangepast om te vermelden dat Samsung de update ‘garantie’ vermelding had aangepast. Daarom roep ik het maar. Mocht je nog een Galaxy S7 of S7 Edge hebben, of binnenkort van plan zijn er eentje aan te schaffen? Laat je dan niet gek maken door die al veel te vaak genoemde Bond. Zeker nu de Galaxy S7 en S7 Edge voorzien zijn van Android 8 Oreo kun je ze nog minimaal een jaar prima blijven gebruiken. En hoewel Samsung geen garantie geeft op updates leert het nabije verleden (vanaf eind 2016) dat de kans heel groot is dat de S7 modellen de komende 12 maanden nog meerdere beveiligingsupdates zullen ontvangen. Ik schat die kans zelfs op 100%! Voor de 12 maanden daarna schat ik die kans op 25%.

Niets bereikt, want de non-updaters doen dat nog steeds niet
De Consumentenbond speelde het zoals je van een organisatie met veel juridische - maar weinig technisch inhoudelijke – kennis mag verwachten. Pak de marktleider aan. Lukt dat, dan volgt de rest vanzelf. Helaas pakte dat in dit geval compleet verkeerd uit. Hadden ze bij die Bond enig onderzoek gedaan – waarvoor je natuurlijk wel kennis van zaken moet hebben – dan hadden ze geweten dat ze beter niet Samsung als voorbeeld konden stellen. Die Koreaanse fabrikant is namelijk bij lange na niet het slechtste jongetje van de klas als het gaat om het update beleid. En dat zagen de rechters ook want de Bond voor u en mij verloor de zogenoemde 'update rechtszaak' onlangs op alle punten. Tot en met het betalen van de juridische kosten van Samsung aan toe, een maatregel die rechters alleen nemen als ze willen duidelijk maken dat de verliezende partij écht ver naast de waarheid zat. Verliezen kan, maar in dit geval heeft het wel tot gevolg dat de echte slechte jongetjes van de klas als het gaat om updates, hun gedrag voorlopig ook nog niet zullen aanpassen. Laten we hopen dat Nokia en HMD Global, die al meer dan een jaar bewijzen dat je ook toestellen die minder kosten dan 400 euro prima up-to-date kunt houden als je maar de juiste keuzes maakt, de ogen van andere non-updaters openen.

Update problemen worden kleiner
Ook dit heb ik al een keer besproken, maar met de komst van Android 7 en Android 8 – die beiden ondersteuning bieden voor Project Treble – wordt het updaten van een toestel met de nieuwste Android versie een stuk makkelijker omdat  de UI van de fabrikant niet meer gelijktijdig geupdate hoeft te worden. Het Android OS is min of meer opgedeeld in twee los van elkaar aan te passen delen. Dat gezegd hebbende, voor de beveiligingsupdates, die in principe iedere maand verschijnen, maakt dat weinig verschil.