Nieuws
10 augustus 2016 - Ron Smeets

Exclusief: Nederlandse smartphone verkoopcijfers en marktaandelen Apple en Samsung blijven domineren, Alcatel verrast en Nokia doet het beter dan Microsoft

De Nederlandse verkoopcijfers van smartphone fabrikanten is een van de best bewaarde geheimen van ons kikkerlandje. Zo af en toe duiken ze op in presentaties, waar niet gefotografeerd of genoteerd mag worden, maar meestal blijven ze schier onzichtbaar. Ik was dan ook redelijk verrast toen ik enkele dagen geleden, van een zeer betrouwbare bron die verder uiteraard niet met naam genoemd zal worden, uitgebreide verkoop informatie van smartphone fabrikanten in Nederland in mijn mailbox vond. Het betreft de verkoopcijfers, in aantallen, van de tien grootste smartphone en mobiele telefoon fabrikanten over de eerste helft van 2016 (januari t/m juni). De afgelopen dagen heb ik deze cijfers, die ongeveer 90% van de totale Nederlandse markt beslaan, deels met verbazing, bestudeerd. Wie is de marktleider in Nederland? Wie verrast, in positieve zin? En welk(e) merk(en) gaan niet of nauwelijks nog over de toonbanken?

Ik ga er van uit dat de best presterende smartphone merken, en misschien ook wel de top 3, niemand echt zullen verbazen. Toch kent de top 10 nog wel een paar verrassingen. Wie zich afvraagt hoeveel smartphones de tien grootste merken in Nederland het afgelopen half jaar verkochten. Dat waren er 1.79 miljoen.

De twee giganten, Samsung en Apple, tekenden samen voor bijna 70% van alle verkochte toestellen. Afgerond stond op 4 van de 10 (41.6%) verkochte smartphones het Samsung merk en op 3 van de 10 (28.2%) pronkte het Apple logo. In aantallen verkocht Samsung er ruim 743.000 en bleef Apple steken op net iets meer dan een half miljoen. Huawei telefoons stonden in de eerste helft van dit jaar op de derde plek met een marktaandeel van 9.4% en ruim 168.000 verkochte toestellen. De cijfers van Huawei zijn formeel wel een samenvoeging van twee merken; Huawei en Honor. In de informatie die ik ingezien heb stonden geen cijfers van de twee merken apart.

Nokia en Microsoft staan wel als apart merk in de lijst. Het meest opvallende daarbij is dat het oude Nokia, met feature phones als de Asha 2XX en 1XX serie, meer toestellen aan de man en vrouw wist te brengen dan Microsoft. De verkoopaantallen van de Lumia’s bleven met amper 25.000 exemplaren fors achter bij de ruim 40.000 Nokia’s die verkocht werden. Qua marktaandeel kwam Nokia uit op 2.3% en bleef Microsoft steken op 1.8%. Zoals ik al meerdere keren schreef gaat het met Windows Mobile en de Lumia’s ook na ruim vier jaar nog altijd niet de goede kant op; ook in Nederland niet.

De grootste verrassing voor mij was echter de plek van Alcatel. De Chinese fabrikant (voorheen Alcatel One Touch en noch langer geleden van Franse komaf) doet het al jaren goed in Frankrijk en België en kwam in de eerste helft van dit jaar op de vierde plek in Nederland terecht. Er werden in die periode zo’n 125.000 Alcatel’s verkocht. Goed voor een marktaandeel van 7%. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het succes van Alcatel vooral te danken is aan de goede verkoopcijfers van twee ultra goedkope toestellen; de One Touch 1016 Dual Sim die nog geen drie tientjes kost en de One Touch 1035X, een clamshell uit dezelfde prijsklasse. Die twee modellen tekenden voor twee-derde van de totale toestel verkopen van fabrikant. De smartphones van Alcatel kunnen nog geen grote potten breken in Nederland.

Wat dat betreft denk ik dat LG en Sony, de nummer vijf en zes van de lijst, met een marktaandeel van respectievelijk 3.7% (66.500 toestellen) en 2.4% (42.200) dit jaar tot nu toe meer geld verdienden dan Alcatel. De Koreaanse en Japanse fabrikant verkopen beiden immers vooral smartphones die uiteraard meer marge opleveren dan toestellen van een paar tientjes. Al moet ik wel zeggen dat in de lijst met 35 best verkochte toestellen geen enkele LG staat en de Xperia Z5 Compact bijna onderaan die lijst prijkt. En toch maakte Sony onlangs bekend dat men weer een bescheiden winst gemaakt heeft op de verkoop van smartphones

Wie meegeteld heeft weet dat ik nu acht fabrikanten uit de top 10 besproken heb. Dan blijven er dus nog twee over. Je zou denken dat HTC daar zeker nog bij zal zitten. Niets is echter minder waar. Op plek acht staat Acer met ruim 36.000 verkochte toestellen en een marktaandeel van 2%. De andere Taiwanese fabrikant, HTC, komt niet meer voor in deze lijst. Dat betekent dus dat ze in ieder geval gemiddeld veel minder dan 1.000 toestellen per week verkocht hebben in de eerste helft van 2016. De nummer 10 is namelijk Motorola met net iets minder dan 25.000 verkochte toestellen (1.8%). De komst van de HTC 10 en diverse goedkopere Desire’s heeft de Taiwanese fabrikant in Nederland nog niet het gewenste hernieuwde succes gebracht. Hetzelfde geldt voor BlackBerry en haar Android smartphones. Ook de Canadese fabrikant speelt op dit moment geen echte rol van betekenis meer in Nederland.

Interessant is zeker ook de lijst met best verkochte toestellen. In de top 35 staan uiteraard veel Samsung en iPhone modellen. Dat zijn immers niet voor niets de marktleiders. Er staan echter maar 8 toestellen in waarop niet het Samsung of Apple logo prijkt; één Sony (de Xperia Z5 Compact), twee Alcatel’s (de 1016 Dual Sim en de 1035 X) en vijf Huawei’s (de P8, drie P8 Lite modellen en de Ascend Y360).

De best verkochte smartphone van de eerste helft van 2016 hier in Nederland was de iPhone 6S. Daarvan gingen er op een paar na 198.000 over de diverse toonbanken. Ook de nummer 2 is een iPhone, de 5S. Daarvan werden in het eerst half jaar nog altijd meer dan 135.000 exemplaren verkocht. Samsung’s Galaxy S7 Edge deed het iets beter dan de kleinere, platte, Galaxy S7. Van deze twee toestellen, die natuurlijk pas vanaf eind maart in de winkels lagen, werden respectievelijk ruim 89.000 en ruim 85.000 exemplaren verkocht. Samsung verkocht in de eerste zes maanden van 2016 ook nog ruim 90.000 Galaxy S6’s en meer dan 35.000 exemplaren van de Galaxy S6 Edge.

En al die andere merken, zoals Wiko, Xiaomi, OnePlus, General Mobile, ZTE etc? Die hebben in ieder geval, net zoals HTC en BlackBerry niet de top 10 weten te bereiken. Het totaal aantal verkochte mobiele telefoons en smartphones zal dus zeker nog wel iets hoger liggen, maar dat zijn marginale verschillen op het aantal toestellen dat door de 10 grootste merken verkocht werden.

Al met al gaven deze cijfers, behalve veel rekenwerk, een aardig inzicht in de huidige status van de Nederlandse mobiele telefoonmarkt. Apple en Samsung zullen niet snel voorbij gestreefd worden en Huawei lijkt de nummer drie positie stevig in handen te hebben. Daarachter is de strijd eigenlijk volledig open en kunnen merken met één relatief succesnummer zo de top 4 in schieten, of met een flop er weer uit vliegen. Feit is dat net als in grote delen van de rest van de wereld Samsung en Apple de smartphone markt domineren en Huawei nog altijd in de lift zit. LG en Sony zwalken wat heen en weer en Microsoft, HTC en BlackBerry zitten in de hoek waar de klappen vallen.