Nieuws
07 juni 2018 - Ron Smeets

EU maakt pas in mei 2019 een begin met het fixen van de roaming flater Bellen van thuisland naar buitenland is duurder dan bellen van buitenland naar buitenland

Binnenkort worden de tarieven voor bellen naar het buitenland, binnen de EU, goedkoper. “Huh, de roaming kosten binnen de EU zijn toch vorig jaar al afgeschaft! Hoor ik sommigen van jullie al roepen”. Klopt, maar de EU was na tien jaar onderhandelen over die roaming tarieven en de ‘roam like home’ oplossing een klein dingetje vergeten. De kosten voor het bellen vanuit je eigen land (waar je je abonnement hebt) naar een van de andere EU landen. Dat is geen roaming en dus moeten de meesten van ons, tenzij je een speciale bundel of abonnement hebt daarvoor, nog altijd soms tientallen centen per minuut betalen voor het plegen van een telefoontje naar het buitenland. Volgend jaar(!) wordt aan deze tarieven een maximum bedrag gekoppeld. Het is een begin van een oplossing voor een vreemde situatie die ontstaan is.

Roamen is nu goedkoper dan vanuit je eigen land naar het buitenland bellen
Men – de onderhandelaars van de EU - heeft zich blind gestaart op bellen vanuit- en gebeld worden in het buitenland. Dat is formeel ook wat roaming is; het gebruik van je mobiele abonnement in het buitenland. Toch is het natuurlijk raar dat de EU niet meteen ook het bellen naar het buitenland vanuit je eigen land heeft meegenomen in de roam-like-home regulering. Want hierdoor is een hele rare situatie ontstaan. Ik heb het geluk dat ik heel dicht bij zowel de Duitse als Belgische grens woon. Wanneer ik iemand in een ander EU land moet bellen, langer dan een paar minuten, dan kan ik beter even naar de grens rijden en daar een Duits of Belgisch netwerk kiezen. Dan worden de belminuten met mijn onbeperkte belbundel verrekend. Bel ik vanuit het Nederlandse netwerk dan betaal ik nu nog minimaal 25 cent per minuut. Natuurlijk, 50 kilometer rijden om 1 euro te besparen is onzin, maar vanuit mijn werkplek kan ik, als ik even naar buiten loop, al een Duits netwerk kiezen.

In eigen land genoeg alternatieven voor de smartphone, zei de EU
Formeel was de verklaring daarvoor dat je in je eigen land alternatieven had voor het gebruik van je dure mobiele telefoon. Je kon via een vaste lijn bellen, of Skypen, bijvoorbeeld. In het buitenland had je die optie meestal niet. Nonsens natuurlijk. Alternatieven genoeg, ook in het buitenland kon je voor het afschaffen van de roaming kosten al Skypen. En als je aan een wifi netwerk koppelde dan kostte het je ook geen data. Een slap excuus van de EU commissie om de gemaakte flater te verdoezelen. Ik weet dat het een kromme vergelijking is, maar als ik in het buitenland ben kan ik daar met mijn Nederlandse abonnement van alle beschikbare netwerken van alle providers gebruik maken. Dat alternatief heb je in Nederland – en dat geldt voor de meeste EU landen – niet.

Nog geen echte oplossing en pas vanaf 15 mei 2019
De EU heeft overeenstemming bereikt over het maximaliseren van de tarieven voor bellen naar een ander EU land vanuit je eigen land. Maar, zoals dat bij de EU gaat, wordt die regel niet meteen van kracht. Vanaf 15 mei 2019, over ruim 11 maanden van nu, mogen providers binnen de EU nog maximaal 19 cent per minuut in rekening brengen. Het versturen van een sms mag dan maximaal 6 cent gaan kosten. Dat is al beter dan het nu is, maar de scheve situatie die ik hierboven schetste blijft dus nog wel een paar jaar bestaan. De kans is vooralsnog ook klein dat daar snel verandering in zal komen. Bij het traject met dalende roaming tarieven zoals dat enkele jaren geleden werd gestart met als uiteindelijke doel het afschaffen ervan werd vanaf dag één bekend gemaakt hoe die tarieven zich in de komende jaren zouden ontwikkelen. Daar wordt nu niets over gemeld dus 19 cent voor een belminuut naar het buitenland en 6 cent voor een sms’je lijkt voor de komende jaren – vanaf 15 mei 2019 dus – de tarieven te worden.

Woon je in een grensstreek? Kies dan een buitenlandse provider!
Dat is jammer en daarom de oproep aan iedereen in de grensstreken van Nederland: selecteer een buitenlands netwerk als je naar het buitenland moet bellen. Of eigenlijk ook als je gewoon in Nederland belt en mobiel internet. Maar kies dan wel een netwerk van een andere provider dan die je zelf hebt. Geen Vodafone DE kiezen als je Vodafone hebt, bijvoorbeeld. Jaag de providers maar op kosten! Misschien worden ze dan wakker en vragen ze de EU zelf om het buitenlandbellen ook onder de roam-like-home regulering te scharen. Al hebben ze daar de EU niet voor nodig, ze kunnen dat ook zelf regelen.

Ik bel vrijwel altijd naar het buitenland vanaf een Duits netwerk. Helaas met Tele2 nog geen 4G daar, maar het scheelt wel bel- en sms-kosten ;)