Reviews
11 april 2019 - Luc Meijs

Een maand met de Honor View 20; Review Nederlands eerste punch hole selfie camera

Honor, het dochterbedrijf van Huawei, was een tijdje spoorloos verdwenen van onze markt. Afgelopen januari dook het weer op met de Honor View 20 als nieuw vlaggenschip. Honor doopte zelfs hun oude slogan (“For the brave”) om tot “Honor My World”. Een nieuwe frisse start met focus op de jeugdige consument. Een flitsend uiterlijk, uitmuntende camera, lange accuduur, topprestaties en genoeg opslag voor al je kiekjes en video’s. Dit is de belofte van de Honor View 20, het eerste toestel op de Nederlandse markt dat gebruikmaakt van de Sony IMX586 sensor voor zijn 48 megapixel camera. Tevens is de View 20 het eerste toestel in onze schappen dat beschikt over een in screen selfie camera ofwel punch hole.
 
No notch city
 
Waar andere modellen van Honor wel nog over de traditionele notch beschikken, heeft het dochterbedrijf een totaal andere aanpak gekozen voor de Honor View 20. Een klein cameragat in het scherm waarin de selfiecamera verborgen zit. De fabrikant legt vooral de nadruk op de technologie achter deze punch hole, er kan namelijk niet zomaar een gaatje in een LCD scherm gemaakt worden zoals je dit zou doen met een oorbel bijvoorbeeld. Honor heeft in de light guide (laag die de backlight egaal verdeelt) van dit scherm een kleine opening gecreëerd, de selfiecamera fotografeert dus door het LCD scherm heen. Door deze technologie krijg je toestellen zoals de Honor View 20 die een grote screen to body ratio hebben met zo min mogelijk bezels. Vaarwel notch city dus en welkom punch hole.
 

De Honor View 20 implementeert deze nieuwe technologie zeer subtiel. Het scherm is mooi groot en het kleine gaatje valt nauwelijks op. De notificaties bovenin het scherm verschuiven wel iets door de plaatsing van de punch hole, echter stoort dit totaal niet. Het display van de Honor View 20 betreft een 6.4 inch IPS LCD variant met een resolutie van 1080 x 2310 pixels. De kleurweergave hiervan is hartstikke in orde waardoor games, video’s en kiekjes er levendig uitzien. Het toestel mag er qua uiterlijk absoluut wezen. Waar andere fabrikanten tegenwoordig voor fancy in elkaar overlopende kleurtjes kiezen, pakt Honor het met de View 20 anders aan. De V (van vermoedelijk View), vloeit over de gehele achterkant van het toestel naargelang het licht dit materiaal raakt. Dit maakt de Honor View 20 uniek, op feestjes en zelfs in het openbaar kreeg ik vaak de vraag welk toestel dit was vanwege dit aparte uiterlijk. Ook de camera unit mag er wezen. De dual camera setup ziet er net iets anders uit dan andere toestellen in dit segment en steekt niet te opvallend uit. Achterop het toestel heeft de View 20 een reguliere vingerafdrukscanner, deze werkt lekker snel en heb ik niet kunnen betrappen op eventuele fouten. Degelijke biometrische beveiliging zijn we dan ook wel gewend van Huawei en dus ook Honor. Verder is er rondom het toestel een reguliere 3.5mm jackaansluiting te vinden, een infrarood led, een enkele speaker grill en een USB C poort.
 

Krachtige hardware
 
De Honor View 20 is geen lichtgewicht, zowel fysiek als qua specificaties. Het toestel wordt namelijk aangedreven door de Kirin 980 Octa-core van Huawei. Hoe je het ook wendt of keert, deze processor is een van de krachtigere op de markt. Het toestel hapert nooit en geeft me niet de indruk dat deze soms even nodig heeft om een app uit te voeren, deze processor lijkt alles meer dan vloeiend te laten verlopen. Gepaard met 256GB aan interne opslag en 8GB RAM kom je uit op een toestel met meer dan genoeg mogelijkheden voor iedereen. Er is ook nog een 6GB RAM met 128GB opslag, al lijkt me dat ook deze uitvoering meer dan genoeg werkgeheugen heeft om alles soepel te draaien. Een klein nadeel, of meer een kritische opmerking, is dat de Honor View 20 niet over een micro SD slot beschikt maar enkel over een dual sim mogelijkheid. Verder heeft het toestel ook een behoorlijke accu van 4000mAh die geschikt is voor 22.5W fast charging, dit betekent 50% acculading binnen een half uur. De accuduur van de View 20 is prima on par met die van de concurrenten, je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw telefoon het einde van de dag niet haalt. Ik haalde het om met relatief intensief gebruik (youtube/spotify/veel chat en mail/en een enkele game) om aan het einde van de dag nog rond de 15% over te houden.
 

Al deze hardware draait onder de bovenliggende software van Honor, Magic UI 2. De basis is Android 9 Pie met daaroverheen hun eigen skin en tevens bloatware. De Magic UI lijkt extreem veel op de EMUI van Huawei op wat kleurtjes en vormpjes na. Nu is dit wel logisch gezien bijna alles door het moederbedrijf zelf ontwikkeld wordt en Honor dit simpelweg overneemt en een beetje naar eigen smaak tweakt. Ook deze eigen UI is niet geheel naar mijn smaak en komt vooral onlogisch over. Veel onnodige apps staan voorgeïnstalleerd (al kun je de meeste wel gewoon verwijderen) en de instellingen staan allesbehalve overzichtelijk in het menu. Honor laat de gebruiker gelukkig wel toe om een andere launcher als default te gebruiken, een meevaller dus voor degene die dit fijn vindt. Veel haperingen of fouten van deze UI kwam ik gelukkig niet tegen tijdens mijn reviewperiode. De vraag is en blijft echter dezelfde als die van ruim een jaar geleden, kunnen we een stabiel en goed updatebeleid verwachten voor alle toestellen van Honor in Europa?
 

Mobile Cowboys was bij de lancering van de Honor View 20 in Parijs en mocht in gesprek met een topman bij Honor over vragen als de nieuwe visie van het bedrijf en het updatebeleid. Hier was Honor kort maar wel eerlijk in: een duidelijke belofte kan Honor niet maken. Security en OS updates staan als ‘zeer belangrijk’ gemarkeerd in het bedrijfsplan echter kon Honor geen zekerheid bieden. Zorgwekkend en simpelweg jammer voor een merk als Honor. Waar ze aangeven nu echt een deelnemer op de Europese markt te willen worden, zullen ze het niet ver schoppen met een achterblijvend updatebeleid. Vooral met Huawei als moederbedrijf blijft het raar om te zien dat Honor telkens achteraan de rij staat. Tot nu toe loopt de security en update patch gelijk aan die van de Mate 20 serie dus we mogen (nog) niet klagen!
 
Meer pixels!
 
Wellicht de meest spannende feature van de Honor View 20 is de 48 megapixel camera met de Sony IMX586 sensor. Deze camera past de zogenoemde Quad Bayer technologie toe. Dit levert een grote foto op die samengeperst wordt tot 12 megapixels. Met het toestel kun je nog scherpere kiekjes maken en ook mooiere foto’s bij weinig verlichting. De foto’s die je met de Honor View 20 maakt, zijn kwalitatief zeer hoog. Zowel bij goede als minder goede verlichting weet de camera prima kiekjes vast te leggen. In de camera-instellingen kun je ook nog kiezen voor de ‘AI Ultra Clarity’ modus, hiermee heb je de optie om een foto op volledige resolutie te schieten. Wel vereist dit een goed verlichte omgeving en een vaste/stabiele hand. Veel nut zag ik niet in deze modus, want het duurt nogal lang (nog langer dan night mode) om een plaatje vast te leggen. Als er ook maar iets bewoog tijdens het vastleggen was de foto al snel vol met ruis. Naast de 48 megapixel camera heeft de Honor View 20 een ToF lens, deze lens maakt gebruik van infrarood licht voor het bepalen van diepte/afstand naar en van objecten toe. Een ToF lens brengt een aantal verbeteringen aan bij zaken als gezichtsherkenning en portretmodus met het bokeh/diepte effect. Vooralsnog zijn er maar enkele apps die deze ToF cameratechnologie actief gebruiken. Zo is er een calorieënapp waarmee je een stuk fruit of groente kunt scannen en waarbij de app aangeeft hoeveel calorieën het product bevat. Honor presenteerde tijdens hun presentatie ook nog een ski game die gebruikmaakt van de ToF lens, hiermee zou je middels je lichaamsbewegingen het karakter in de game, de piste af kunnen sturen. Bij mij registreerde de camera het niet altijd goed en had ik al snel medelijden met mijn virtuele, ondertussen in de kreukels liggende skiër.
 

Al met al is de Honor View 20 niet alleen een prachtig toestel om te zien maar ook qua prestaties zeer indrukwekkend. Niet alle snufjes zitten verwerkt in het toestel, zo mist die stereo speakers of draadloos laden bijvoorbeeld. Echter zijn dit in mijn ogen geen echte nadelen. Voor een schappelijke adviesprijs van 549 euro kun je de trotse eigenaar zijn van een Honor View 20, het toestel is te krijgen in de kleuren Saphire Blue, Phantom Blue, Phantom Red & Midnight Black met bij elk van de kleuren de vloeiende V aan de achterkant duidelijk zichtbaar. Dit toestel is zeker een waardige tegenhanger voor de OnePlus 6T binnen dit prijssegment en maakt de keus, als ik moest kiezen moeilijk. De foto’s die je met de View 20 maakt en het aparte design zijn voor mij de doorslaggevende factor om toch voor dit toestel te kiezen.
 
Design en bouwkwaliteit: 9
Specificaties: 8
Camera: 8
OS en UI: 7
Accu: 7.5
Prijs: 8
 
De Honor View 20 scoort een welverdiende 8 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder
nog een aantal foto’s met en van het toestel gemaakt.
 

Zoals de naam Honor misschien al aangeeft, vond ik het ook toepasselijk om mijn eer te betonen aan de gevallen helden tijdens een van de grote wereldoorlogen. #HonorTheFallen