Nieuws
24 mei 2019 - Luc Meijs

Doorbraak: vingerafdrukscanner voor budget LCD scherm Meer betaalbare smartphones met premium features

De vingerafdrukscanner kennen we ondertussen allemaal wel. Als fysieke knop aan de voorkant, achterkant of zelfs aan de zijkant van je toestel, de scanner is in vele soorten en maten te vinden op menig smartphone. Recent zijn er steeds meer premium smartphones met een in screen vingerafdrukscanner verschenen op de markt. Een technisch ingewikkeldere en veel duurdere variant van de reguliere vingerafdrukscanner. Deze nieuwe under screen sensor of camera is tot nu toe enkel op toestellen te vinden boven een bepaald prijssegment (uitzonderingen daargelaten). Nu claimt een ontwikkelaar een doorbraak te hebben gemaakt bij deze technologie waarmee ook goedkope toestellen de scanner kunnen mplementeren.
 
Sci-Fi
 
In de afgelopen jaren hebben we biometrische ontgrendelingen van onze smartphones steeds vaker omarmd. Soms zijn fabrikanten zelfs zover gegaan dit de enige vorm van ontgrendeling te maken. Het leek ons toen nog zeer futuristisch om je smartphone zonder fysieke knop of camera te ontgrendelen, zoals je al soms in series of films zag. Simpelweg je vinger op het scherm leggen waarna je toestel ontgrendeld, what sort of magic is this?
 

Langzamerhand kwamen de eerste set toestellen met een in screen vingerafdrukscanner, hoewel zeer futuristisch waren deze alles behalve sneller dan de reguliere fysieke vingerafdrukscanner of ondertussen face unlock. Fabrikanten als Huawei, Samsung en OnePlus hebben deze in screen vingerafdrukscanner naar een nieuw niveau getild en deze techniek een stuk accurater en vooral sneller gemaakt. Door deze techniek te gebruiken onder het scherm houd je meer plaats over op de rest van het toestel voor tegenwoordig belangrijkere zaken zoals meer camera’s, nagenoeg geen bezels, curved displays. zo min mogelijk fysieke knoppen, meer antennes en ga zo maar door.
 

LCD is the new OLED
 
De techniek voor een in screen vingerafdrukscanner was voorheen enkel mogelijk bij OLED schermen. Dit komt doordat OLED veel meer licht kan doorlaten voor de onderliggende camera, die bij het scannen immers eigenlijk gewoon een foto van je vingerafdruk maakt. LCD panelen zijn van nature geen goede schermen om licht door te laten, echter wel veel goedkoper in productie. Dit is de reden waarom je tot nu toe enkel toestellen met OLED schermen hebt die over de in screen vingerafdrukscanner beschikken. Dit maakt de toestellen ook direct een stuk duurder en dus hoef je een dergelijk toestel niet in het budget of zelfs goedkope segment te verwachten. Om een goedkope smartphone te produceren of om kosten te drukken, kiest een fabrikant bijna altijd voor het scherm als bezuinigingsoptie. LCD schermen zijn dan ook nog steeds de meest voorkomende schermen in de smartphone-industrie. Het bedrijf Fortsense claimt nu een belangrijke doorbraak te hebben gemaakt met betrekking tot LCD schermen en in screen vingerafdrukscanners. Volgens het bedrijf hebben ze een aanpassing gemaakt in de achtergrondverlichting (backlight) van LCD schermen waardoor het probleem met licht doorlaten opgelost zou moeten zijn. Het bedrijf heeft succesvolle tests uitgevoerd met het fotograferen van je vingerafdruk in combinatie met een LCD scherm door deze nieuwe aanpassing. Volgens Fortsense kan er binnenkort al gebruikgemaakt worden van deze nieuwe technologie en kunnen fabrikanten dus ook budget smartphones uitrusten met een in screen vingerafdrukscanner.
 
Een grote doorbraak dus voor deze technologie. Budget smartphones zien er vaak saai en ongeïnspireerd uit. Wellicht kunnen we nu een hele nieuwe spannende tijd tegemoet zien op gebied van design, nu er niet meer een fysieke knop of plaats op de behuizing nodig is voor een traditionele scanner. Zolang budget inderdaad budget blijft en geen extreme prijsstijging doormaakt,, zeg ik: laat maar komen die toestellen met een in screen vingerafdrukscanner.