Nieuws
14 mei 2019 - Luc Meijs

Dit is de OnePlus 7 (Pro) Eindstation voor de flagship killer?

De OnePlus 7 (Pro) is er. OnePlus, dochterbedrijf van Oppo, weet elk jaar weer te verbazen met toestellen waarbij de uitstekende verhouding tussen prijs en vaak indrukwekkende prestaties opvalt. Maar geldt dit ook voor 2019? Er werd al geruime tijd gespeculeerd over een flinke prijsverhoging bij de release van de OnePlus 7 serie. Waar de fabrikant in het verleden regelmatig ‘’flagship killer’’ werd genoemd, is dit nu een term die we misschien moeten gaan overhandigen aan een ander merk.
 
Vertrouwd uiterlijk met een twist
 
OnePlus brengt binnen zijn nieuwe 7 serie (vooralsnog) twee modellen op de markt. De reguliere OnePlus 7 en de OnePlus 7 Pro met verschillende werk- en opslaggeheugens. De reguliere OnePlus 7 heeft qua uiterlijk veel overeenkomsten met het voorgaande 6T model. Deze instapversie zal beschikken over een dual cameram, bestaand uit een 48 megapixel camera met een ½ inch sensor met f/1.7 diafragma en een tweede camera van 5 megapixel. De complete cameraset wordt aangestuurd door de nieuwe UltraShot-technologie. Onder de motorkap van de OnePlus 7 bevindt zich een Snapdragon 855 chipset met 6 of 8GB aan RAM en 128 of 256GB aan opslagruimte. De reguliere OnePlus 7 zal in de kleur "Mirror Gray" verkrijbaar zijn voor een adviesprijs van €559 voor de versie met 6GB RAM en 128GB opslaggeheugen, of €609 voor de variant met 8GB RAM en 256GB opslaggeheugen. Vanaf juni zal dit toestel verkrijgbaar zijn voor de Nederlandse markt, de Pro versie zal zelfs al vanaf 21 mei verkrijgbaar zijn.
 

 

De OnePlus 7 Pro is de opgevoerde variant van de reguliere OnePlus 7. Wat bij de Pro meteen opvalt is het ontbreken van de notch. De Pro heeft een zeer ongewone implementatie van de selfiecamera genomen, namelijk een pop-up selfie variant. Deze pop-up selfie camera wordt bedekt met safierglas, en zal bij gebruik gemotoriseerd naar boven schuiven uit het toestel. De hoofdcamera van de Pro zal bestaan uit een 48 megapixel lens met een 16 megapixel 117° groothoeklens en een 8 megapixel telelens voor iets meer zoomkwaliteit. OnePlus ziet blijkbaar een toekomst in gemotoriseerde onderdelen, om zo meer screen tot body ratio te creëren. Het scherm van de OnePlus 7 Pro is ook iets groter, een 6.67 inch Optical Amoled display met een (voor OnePlus) nieuwe feature, een refresh rate van 90Hz. Ook de Pro krijgt dezelfde Qualcomm Snapdragon 855 als processor en zal in verschillende opslagvarianten verkrijgbaar zijn. Van de OnePlus 7 Pro komt een variant met 6/8/12GB RAM en 128/256GB opslagruimte op de markt waarvan het geheugen helaas niet uitbreidbaar is. De Pro krijgt een iets grotere accu van 4.000 mAh met 30W Warp Charging voor supersnel laden, van 0% naar 50% in slechts 20 minuten.
 

Zowel de reguliere 7 als de Pro krijgen bij de interne opslag een nieuw flashgeheugen en wel UFS 3.0. Dit nieuwe flashgeheugen zorgt voor een snellere verwerking van data door het interne geheugen. De OnePlus 7 Pro zal verkrijgbaar zijn in de kleuren Nebula Blue, Mirror Grey en Almond voor een adviesprijs van tussen de €709 en €829, afhankelijk van het geheugen en de kleur die je kiest. Vanaf 21 mei is de OnePlus 7 Pro in Nederland verkrijgbaar met uitzondering van de Almond-uitvoering, die vanaf juni verkrijgbaar zal zijn.
 

Waar de reguliere OnePlus 7 zonder meer in een interessant prijssegment zit, kan ik dit voor de Pro niet meer echt zeggen. De Pro presenteert zich qua prijs direct naast grote concurrenten als een P30 van Huawei en de reguliere S10 van Samsung. Deze concurrenten presteren op gebied van camera beter dan de OnePlus modellen en zullen dus lastig te verslaan zijn in dit prijssegment. Ik blijf dan ook van mening dat de OnePlus Pro niet de hardloper van de fabrikant gaat worden. Indien mensen echt toe zijn aan een upgrade en niet weg willen van het OnePlus systeem, dan is het wellicht een overweging. Feit blijft: nooit eerder hebben OnePlus consumenten zo diep in hun buidel moeten tasten. Of ook deze nieuwe serie een flagship killer wordt, is dan ook nog absoluut geen uitgemaakte zaak.