Nieuws
15 maart 2019 - Luc Meijs

Dichterbij dan ooit: 10x lossless zoom Na Oppo komt ook Huawei met nieuwe standaard

Afgelopen MWC werd door het Chinese Oppo de nieuwe 10x Lossless Zoom technologie getoond. We zien nu dat Huawei direct meespringt op deze trein en dat het aankomende vlaggenschip, de P30 serie, over een soortgelijke technologie beschikt. Zowel Oppo als Huawei hebben nu (on)bewust een aantal afbeeldingen gelekt om de consument alvast warm te maken voor deze nieuwe hype.
 

Zoom Zoom
 
Huawei kreeg eerder felle kritiek op fotografisch marketingmateriaal dat niet door de P30 geschoten zou zijn maar door een DSLR camera. Hiervoor heeft de Chinese fabrikant het volgende statement afgegeven;
 
‘’ We’ve been made aware that there might have been some misunderstanding regarding our recent HUAWEI P30 Series teaser posters. We would like reiterate that those are, in fact, only teaser posters, and are only intended to hint at the unique new features that will come with the HUAWEI P30 Series. Huawei has acquired the licenses to the original images and the posters are artistic renditions of said features only. We’d like to take this opportunity to thank the media for their interest in our posters. We have much to announce in the coming weeks. Please stay tuned!’’
 
Kort door de bocht zegt Huawei hier dat er enkel teaser posters gebruikt zijn om de unieke features van de toestellen uit te lichten en dat alle afbeeldingen legaal verkregen zijn met de goedkeuring van hun rechtmatige auteurs. Een bevestiging dus van de fabrikant dat het enkel om promotiemateriaal gaat en niet om daadwerkelijke camera samples. Gelukkig heeft Huawei de hint vanuit de consument begrepen en komen ze nu met officiële samples om de aandacht hierop te richten. Hieronder de camera samples van Huawei’s CEO tijdens een concert van de Britse boyband Blue.
 

Deze afbeeldingen zien er op het eerste oog indrukwekkend uit en vertonen veel detail en kleurcontrast. De close foto’s zien er ook prima uit en - hoewel wat pixelig - kun je bij de super close foto’s wel nog prima (in dit geval) gezichtsuitdrukkingen zien. Deze foto’s zijn duidelijk niet gemaakt onder ideale lichtomstandigheden, we kunnen dus een nog beter resultaat verwachten van foto’s in het daglicht.
 
De Huawei P30 en P30 Pro worden 26 maart aanstaande aangekondigd in Parijs. Wij zullen hierbij aanwezig zijn en de toestellen zeker aan de periscooplens voelen met betrekking tot deze zoomfunctie. Voor de geruchten rondom specificaties en design kun je ons eerdere artikel bekijken.
 
Oppo Reno
 
Over het toestel van Oppo is ook wat meer informatie gelekt. Zo zou het toestel een 32 megapixel selfiecamera krijgen met een Sony IMX510 sensor en een f/1.7 diafragma. De hoofdcamera betreft een 48 megapixel Sony IMX586 sensor samen met een 120 graden super wide-angle lens en de telefotolens met 10x lossless zoom technologie. Het diafragma van deze unit zou variabel zijn tussen f/1.7 en f/2.4. Het scherm van de Oppo Reno zal volgens geruchten een Dynamic Amoled zijn met een full HD+ resolutie van 1080 x 2340 pixels en ondersteuning voor HDR10+. Verdere specificaties zijn een 4065 mAh accu met 50W Super VOOC fast charging, dat we kennen van de Find X en echt ontzettend snel is. Verder een Snapdragon 855 als processor in drie verschillende opslagcapaciteiten, 256GB interne opslag met varierend 8/10 of 12GB aan RAM geheugen. Ook gaat Oppo deze Reno in een 5G model uitbrengen en wederom stunten met een Lamborghini Edition.
 

Voor zover wij weten heeft Oppo niet gestunt met fictief beeldmateriaal en kwam ook deze fabrikant naar buiten met officiële foto samples van hun zoomtoestel.
 

Deze kiekjes zijn genomen in het bekende themapark Window of the World, waar allerlei miniatuurversies van beroemde locaties over de hele wereld staan. De foto samples van de Oppo Reno zijn duidelijk superieur aan die van de Huawei P30 (Pro), echter zijn deze kiekjes zichtbaar met een betere belichting gemaakt.
 
Het is duidelijk dat de twee Chinese fabrikanten de komende tijd zullen strijden om de titel beste zoomfunctie en beste periscoopcamera. Gezien de gelekte informatie kunnen we het nodige verwachten van deze nieuwe toestellen. Deze zoomfunctie is het dan ook waard om zelf te testen en onze bevindingen erover te publiceren. Huawei is als eerste aan de beurt, komende 26 maart in Parijs. Oppo zal de Reno pas medio of eind april officieel aankondigen.