Reviews
10 augustus 2018 - Ron Smeets

De Sony XZ2 en XZ2 Compact, combi review De nieuwe high end serie van Sony trouw aan het klassieke concept, groot en klein.

Het is alweer een paar maandjes geleden sinds de release van deze twee toestellen, de Sony Xperia XZ2 en Compact variant. Sony kampt al een tijdje met tegenslagen en flink wat financieel verlies binnen de mobiele tak van het bedrijf. Zo ging er in het verleden vanalles mis met de behuizing van bepaalde toestellen en bijvoorbeeld de waterdichtheid. Volgens de laatste kwartaalcijfers (Q2 2018) is zelfs te zien dat Sony een daling ziet in het aantal verkopen van smartphone met wel 70%. Sony maakt wel nog genoeg winst op andere divisies zoals met de Playstation en zelfs de televisie tak zag een lichte stijging. De strategie van Sony wordt dan ook, minder toestellen uitbrengen om zo de mobiele tak meer winst te laten genereren. Of dit reëel is/of blijkt te zijn, moeten we voorlopig nog even afwachten.
 
Nieuw Design, nieuwe start?
 
De afgelopen jaren is Sony trouw gebleven aan het vierkante ontwerp in hun smartphones. De Sony XZ2 en XZ2 Compact wijken nu echter af van deze standaard, meer ronde vormen en een bolle achterkant waardoor de toestellen prettiger in de hand liggen dan hun voorgangers, men kan stellen een ware revolutie voor Sony. Als je de toestellen vasthoud valt wel op dat ze relatief zwaar en dik zijn tegenover andere toestellen anno 2018, de Sony XZ2 weegt namelijk 198 gram en de Compact 168 gram, beiden dus niet echt als lichtgewicht te classificeren, echter door dit gewicht voelen de toestellen wel stevig en degelijk aan. Het materiaal wat gebruikt is voor deze modellen verschilt per toestel, de XZ2 heeft namelijk een glazen (Gorilla Glass 5) achterkant waar de Compact over een kunststof variant beschikt. De XZ2 kan hierdoor wel draadloos laden en zijn kleinere broer niet, ook is de XZ2 een stuk vingervlek gevoeliger dan zijn kleinere broer door deze glazen achterkant. De kunststof achterkant van de XZ2 compact klinkt wellicht goedkoop maar voelt en ziet degelijk uit, alleen jammer van het draadloos opladen. De knoppen van de toestellen zitten allemaal op een redelijke positie voor het bedienen met 1 hand, bij de XZ2 had ik persoonlijk de volume knoppen iets lager gehad, deze zitten bijna tegen de bovenkant van het toestel aan, waar ze bij de Compact in verhouding korter bij de aan/uit knop zitten. Waar Sony bij hun voorgaande modellen de vingerafdrukscanner aan de zijkant plaatste, is deze nu achterop het toestel te vinden onder de camera. De plaatsing is voor mij persoonlijk een puntje van kritiek, Bij de XZ2 zit deze net op een te lage plaats om er lekker snel gebruik van te maken, ik zit vaker op de lens van de camera dan op de daadwerkelijke vingerafdrukscanner. Bij de XZ2 Compact zit de scanner in verhouding met het toestelgrootte op een fijnere plek dan zijn grote Broer. Net zoals bij veel andere toestellen dit jaar is de 3,5mm Jack aansluiting verdwenen bij deze twee toestellen, wat een vreemde keuze is als je het mij vraagt, gezien de dikte van de toestellen. Beide toestellen zijn wel weer voorzien van een IP68 certificering, en ditmaal geen tegenstrijdig advies hierover vanuit Sony.
 

Camera prestaties en gebruiksvriendelijkheid
 
Zowel de Sony XZ2 als de XZ2 Compact beschikken over een 19 megapixel camera, deze camera heeft geen bijster grote licht binnenlatende lensopening, deze is maar f/2.0 en beschikt niet over een optische beeldstabilisatie. Voor een bedrijf als Sony, die toch wel bekend staan om hun goede camera’s en lenzen zijn dit geen spannende specificaties. De camera app zelf loopt lekker vlot en de dedicated camera knop is voor mij nog altijd fijn om op een toestel te hebben, hiermee kun je het toestel vanuit standby halen en snel een foto schieten. Na het maken van een paar foto’s lijkt het erop dat de camera’s niet slecht presteren, de foto’s zien er strak uit met levendige kleuren. Bij nadere inspectie, vooral het inzoomen, zie je dat Sony een zeer intensieve na bewerking toepast op de afbeeldingen. Deze bewerking is soms zo heftig te zien dat de foto bij het inzoomen op een soort van pasteltekening lijkt. Bij minder licht presteert deze camera ook niet geweldig helaas, omdat de lens al weinig licht binnenlaat zijn foto’s bij minder verlichte omstandigheden al snel donker en zonder al te veel detail. De camera app lijkt vaak ook moeite te hebben met het vinden van de juiste modus, dit kun je natuurlijk zelf van te voren instellen echter zijn er genoeg andere toestellen waarbij de auto modus wel snel de correcte stand vind. Beide Sony’s beschikken ook over de mogelijkheid om in 960fps-slowmotionmodus te filmen, zowel op 720p als 1080p. We plaatsten al eerder een artikel over de slowmotion functie van de S9+. De Sony’s komen net iets minder uit de test dan de S9+ hiermee, vooral op de 1080p functie merk je dat er veel ruis te zien is. Ook valt het weer op dat de Sony’s niet fijn presteren als er minder licht beschikbaar is. Gewoon filmen kan overigens op HDR tegenwoordig en het is mooi meegenomen dat de schermen dit ook ondersteunen.
 

Android in combinatie met de Xperia UI
 
De Sony’s draaien momenteel op Android 8.0, dit is weliswaar niet de meest recente versie echter gezien het nette updatebeleid van Sony, ga ik er van uit dat een update snel beschikbaar wordt. Ook staat Android Pie inmiddels op de planning voor een aantal toestellen eind dit jaar. Aangezien de Sony XZ2 een van de beta test toestellen was voor deze versie, ga ik er van uit dat de update eind dit jaar dan ook beschikbaar wordt voor beide. De Sony Xperia UI is al in jaren niet veel veranderd en dat blijft ook bij deze twee toestellen hetzelfde, er wordt nogal wat bloatware meegeleverd waarvan helaas niet alles te verwijderen is. Binnen de Sony software vinden we enkele herkenbare feature terug, zo is de 3D maker weer aanwezig, hiermee kun je jezelf of objecten scannen en deze in 3D omzetten. Deze kun je als avatar op social media gebruiken of via een 3D printer printen. Het verschil met de vorige toestellen is dat deze functie nu ook werkt met de selfiecamera. De Xperia Assist-App vinden we ook terug met hierin een aantal handige Xperia actions. Zo kun je bijvoorbeeld een niet storen instellen vanaf een bepaalde tijd, dat meldingslampjes uit blijven en dat de helderheid van het scherm daalt naar een bepaald niveau op een specifiek tijdstip. Het enige verschil in software tussen de twee Xperia’s is dat de grote XZ2 beschikt over het ‘’Dynamic Vibration System’’. Wat Sony hiermee probeert te bereiken is als volgt, de meeste smartphone speakers kunnen maar weinig bastonen creëren, middels het toepassen van haptische feedback ofwel het trillen van het toestel, probeert Sony dit gemis in bastonen op te vangen. Persoonlijk vind ik dit weinig toevoeging hebben aan de beleving bij het kijken van een video of TV, bij een mobile game is het wel een mooi meegenomen extra’tje. Wat ik bij deze toestellen wellicht nog het raarste vind is dat, telkens als je de simtray uit het toestel haalt de smartphone zich reboot, ik zie geen reden waarvoor dit nodig zou moeten zijn.
 

Accuduur en prestaties
 
De Sony Xperia XZ2 heeft een 3180 mAh accu en de XZ2 Compact heeft een 2870 mAh accu tot zijn beschikking. In tegenstelling tot hun voorgangers hebben deze twee toestellen nu een scherm met een 1080p-resolutie, dit zal in theorie meer energie vragen dan de voorgaande 720p schermen. Hier tegenover staat de Snapdragon 845-soc die weer een stuk zuiniger moet omgaan met het verdelen van de accuduur in beide toestellen. Bij normaal gebruik gedurende de dag, enkel wat appen, bellen, social media apps en internet browsen houden beide toestellen het ruim een dag of anderhalf op één acculading uit. Bij iets intensiever gebruik, zoals al het bovenstaande plus video’s kijken en wat games spelen, merk je dat de toestellen veel sneller leeglopen, dit zal te maken hebben met de LCD schermen van de Sony’s, deze leggen het echt af tegenover de OLED schermen van andere toestellen, zwartweergave kost natuurlijk veel minder energie bij OLED. Toch hield ik op het einde van de dag rond de 15-20% accu over bij dit intensiever gebruik, prima om de dag door te komen en mocht je geen lader bij de hand hebben kun je de Ultra Stamina modus aanzetten om je resterende accu-sap te rekken tot aan een oplaadpunt.
Het laden bij beide toestellen gaat niet bijster snel, bij de XZ2 wordt een snellader geleverd waar dit bij de XZ2 Compact niet geleverd wordt, wat jammer is. Van dit snelladen merk ik niet heel veel, het verschil in laadtijd heb ik helaas niet kunnen meten maar naar schatting zal het een 8-12% batterij schelen tegenover de XZ2 Compact die geen snellader heeft.
 
Conclusie
 
In het tijdperk van Notches en zo min mogelijke bezels vallen de Sony Xperia XZ2 en XZ Compact een beetje buiten de norm, echter zijn het geen slechte toestellen. Hoewel het design niet meegaat met de rest van de trendsetters voelt en ziet het er als een degelijk toestel uit. De software loopt lekker vlot en beide toestellen hebben een prima accuduur, het design zal voor ieder persoonlijk een plus of minpunt zijn, ik moedig Sony aan dat we eens een ander ontwerp in handen krijgen dan de standaard vierkante behuizing echter valt in mijn ogen nog veel te verbeteren aan deze toestellen. Voor mensen die van kleinere smartphones houden maar toch High end specificaties willen, biedt de Sony XZ2 Compact een leuk totaalpakket, hoewel een klein beetje groter dan zijn voorganger blijft het een fijn Compact toestel. De grotere XZ2 bevindt zich in een moeilijker pakket, voornamelijk de prijsklasse (tussen de €600 en €700 euro op het moment van schrijven), er zijn genoeg andere toestellen rond deze prijsklasse welke in mijn ogen meer waard zijn voor het geld dan de XZ2. De camera lijkt op het eerste oog een prima camera, maar blijkt bij nadere inspectie het een en ander na te laten, dit heeft vooral te maken met de softwarematige nabewerking die Sony toepast. Wellicht was een dual camera een slimmere zet geweest door Sony bij deze twee toestellen. Al met al zijn het zeker geen slechte toestellen, ze passen prima tussen de concurrenten in het high end segment. Het grootste kritiekpunt is voor mij toch echt de camera, bij het inzoomen op foto’s gaat sony echt een stap te ver met de nabewerking.
 
Design en bouwkwaliteit: 8.0
Specificaties: 8.0
Camera: 7.5
UI en OS: 8.0
Accu: 8
Prijs: 7.0
 
De Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact scoren een 7.8 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder staan nog enkele foto’s die ik met en van de Sony’s heb geschoten.