Geruchten
25 augustus 2018 - Ron Smeets

De geruchtenmolen van week 34 Goedkope iPhone duikt weer op, Mate 20 Lite deze maand in de winkels, OnePlus 6T en HTC U12 Life op komst en meer

HTC U12 Life komt er toch aan?
Hoewel HTC tijdens de lancering van de U12+ nog vol overtuiging riep dat dit de enige ‘U12’ smartphone zou zijn en blijven lijkt het er nu ineens op dat de zwalkende Taiwanese fabrikant tijdens of rondom de IFA toch een tweede U12 model gaat onthullen. Er staat een aankondiging gepland voor 30 augustus. Letterlijk wordt daarover gezegd: ‘Something new for U’. Nu wil dat nog niet direct zeggen dat er een U-Series smartphone zit aan te komen, maar er wordt volop gespeculeerd dat het hier gaat om de HTC U12 Life, de compactere en goedkopere variant van de U12+. Specs worden ook al genoemd. Onder andere een 6 inch full HD+ scherm, de Qualcomm Snapdragon 636 processor met acht rekenkernen en 4GB RAM, een dual camera op de achterzijde met een 16 en een 5 megapixel sensor, 64 GB intern geheugen en een 3600 mAh accu. Binnen nu en een week weten we meer.

Nieuwe ‘bewijzen’ voor goedkope iPhone
In 2013 presenteerde Apple de relatief goedkope en plastic iPhone 5C. Dat werd geen doorslaand succes. Daarom bedachten ze in Cupertino twee en een half jaar later – in maart 2016 - de iPhone SE. Die werd wel populair. Inmiddels is dat toestel dus alweer ruim twee jaar ‘oud’ en wordt al meer dan een jaar gespeculeerd over een opvolger. Samengevat: hij komt wel, hij komt niet, hij komt wel, hij komt niet… en nu zou hij dan weer wel komen. Dat zou dan overigens niet gelijktijdig met de andere drie iPhones (opvolgers iPhone X, 8 en 8 Plus) gebeuren maar pas later dit jaar.

Processor én design van de iPhone 7?
Een slimme twitteraar – inside – heeft in het Xcode developer programma informatie gevonden die op de komst van een nieuwe betaalbare iPhone zou kunnen duiden. De vermelding van een ‘iPhone xx’ is op zich nog lang geen bewijs maar dat toestel – ‘xx’ is een codenaam – gaat draaien met een A10 processor. De iPhones die dit jaar nog gaan uitkomen (september) krijgen allemaal de nieuwe A12 processor. De nu gevonden informatie wordt dan ook gekoppeld aan de langverwachte – en al veel besproken – iPhone SE opvolger. Daarover werd ook al een aantal keren geroepend dat ie opvolger gestoeld zou worden op de iPhone 7 (foto hieronder). Dat klinkt op zich heel logisch. Zeker nu er aanwijzingen zijn dat het toestel ook de iPhone 7 processor aan boord heeft.

De nieuwe goedkope iPhone, en opvolger van de SE, zou op de iPhone 7 gestoeld worden.

Huawei Mate 20 Lite deze maand al in de winkels en Android Pie voor de Mate 20 (Pro)?
Normaliter onthult Huawei haar nieuwe Mate series pas in oktober maar het gerucht gaat dat de Chinese fabrikant het Lite model van de nieuwe Mate 20 nog deze maand (augustus) in de winkels gaat leggen. Nog voordat de andere Mate 20 series toestellen onthuld worden dus en een strategie die Huawei eerder dit jaar ook al toepaste bij de lancering van de P20 Series. Toen werd de P20 Lite ook al vervroegd uitgebracht. Kijkend naar de gelekte specs van de Mate 20 Lite die Tweakers in handen kreeg is dat op z’n minst bijzonder te noemen wanneer dit toestel deze maand al in de winkels zou verschijnen.

Technisch bijna identiek aan de P Smart+
De Mate 20 Lite is technisch namelijk nagenoeg een tweelingbroer van de eerder deze maand uitgebrachte P Smart+. Zelfde processor, zelfde scherm, zelfde geheugen configuratie etc. De enige verschillen zitten hem in de accu – die van de Mate 20 Lite heeft 410mAh meer capaciteit – en verder heeft de Mate een USB-C aansluiting (microUSB voor de P Smart+) en een 20 + 2MP camera aan de achterzijde (16 + 2MP voor de P Smart+). Ow ja, en de Mate zou daarom zo’n 50 euro duurder zijn. De belangrijkste specs op een rijtje met daaronder nog een gelekt kiekje van de vermeende Mate 20 Lite: Kirin 710 processor, 6.3 inch 19.9:9 ‘notch’ scherm (2340 x 1080px), 4GB RAM, 64GB geheugen, 20 + 2MP camera achterzijde, 24 + 2MP camera voorzijde, 3750mAh accu, USB-C, WiFi, NFC, GPS. We gaan het zien, volgende week.

Android Pie voor de Mate 20 en Mate 20 Pro?
Dan verscheen ook nog het bericht dat Huawei de twee andere Mate 20 modellen, de standaard uitvoering en de Pro, af fabriek mogelijk al gaat voorzien van de nieuwste Android versie; 9.0 Pie. Niet echt schokkend want de Mate 10 en Mate 10 Pro werden vorig jaar ook al direct van Android 8.0 Oreo voorzien. Dat gold niet voor de Mate 10 Lite overigens en als de eerder geruchten kloppen dat de Mate 20 Lite nog voor september in de winkels ligt, dan zal die ook niet meteen van Android Pie voorzien (kunnen) worden.

De Huawei Mate 20 Lite zoals die in de geruchtencircuits opgedoken is.

Wordt de iPhone straks een 100% Chinees product?
Apple lijkt op zoek te zijn naar goedkopere onderdelen voor haar iPhones. Dat is althans wat bronnen van huidige en voormalige onderdelenleveranciers van Apple beweren. De iPhone maker heeft volgens die geruchten al diverse nieuwe Chinese leveranciers aangetrokken. De vraag is natuurlijk of dit klopt en zo ja wat dan de intentie van Apple is om goedkopere onderdelen in de iPhones te gaan schroeven. Om Willen ze nóg meer marge maken? Of zijn ze op zoek naar een manier om de prijs te kunnen verlagen. Dat laatste lijkt niet echt ‘des Apples’, maar wie weet! Het eerste – meer marge en dus meer winst – wel! Toch heeft ook Apple last van het feit dat consumenten steeds prijsbewuster worden. Natuurlijk, de hard core iPhone fans zijn bereid om alles te betalen voor de nieuwste Apple smartphone, maar daarmee groeit het marktaandeel van Apple niet meer. Bovendien vallen er ook steeds meer iPhone kopers af die 1100 tot 1350 euro toch echt te duur vinden. De geruchten over de komst van een goedkoper model laaien daarom ook steeds vaker weer op.

Winstmarge van de iPhone is al een van de hoogste
Dat de iPhone een van de duurdere, zo niet de duurste, smartphones is die in de winkels ligt is dus geen nieuws. Regelmatig worden de Apple smartphones door techneuten uit elkaar gehaald om te bekijken welke onderdelen de Amerikaanse fabrikant gebruikt en wat die kosten. Meestal komen die berekeningen uit op een kostprijs van 180 tot 300 euro. Met verkoopprijzen die tussen de 700 en 1300 euro liggen kun je dus wel concluderen dat Apple een meer dan gezonde winstmarge heeft op elke iPhone. Ja, de R&D-, assemblage-, logistieke- en marketingkosten worden in die kostprijs nog niet meegerekend, maar die kunnen dan ook verdeeld worden over enkele honderden miljoenen iPhones die elk jaar verkocht worden. Bovendien is de gedachte dat de iPhone van het Amerikaanse Apple straks 100% Chinese hardware heeft – en dan ook nog hardware van het goedkoopste soort – toch een hele rare. Dan wordt het wel erg lastig om prijskaartjes zoals die nu aan de iPhones gehangen worden goed te praten. Van de andere kant komt Apple er nu ook telkens al mee weg.

Is dit de Google Pixel 3XL?
Nadat Google besloot om de Nexus lijn de nek om te draaien zijn de veel duurdere opvolgers, Pixel genaamd, een stuk minder populair gebleken. De sterke punten van de Nexus modellen waren de betaalbaarheid en ‘stock’ Android. Dat eerste argument is met de komst van de Pixel modellen compleet verdwenen. Enfin, Google lijkt de Pixel voorlopig nog niet de rug toe te keren. Online zijn enkele foto’s te zien waarop de Pixel 3XL te zien zou zijn. Daarbij is ook een kiekje met alle accessoires van het toestel. Daarop is te zien dat er een verloopstekkertje meegeleverd wordt voor USB-C naar 3.5mm audio. Google laat de standaard headset aansluiting dus ook varen. Verder is te zien dat het toestel een notch scherm heeft maar wel met een vrij forse rand aan de onderzijde. De op de andere foto’s (zie onderaan dit bericht) getoonde foto’s van de achterzijde laten nog steeds een single camera setup sien. Heel erg modern oogt deze nieuwe Pixel dus niet. Natuurlijk moeten we er nog rekening mee houden dat dit een gerucht is.

Vijf camera’s voor de LG V40?
Vorig jaar rond deze tijd onthulde LG de V30. De kans is redelijk groot dat die smartphone op enig moment opgevolgd wordt door de V40, maar dan wel met de toevoeging ThinQ omdat LG die typeaanduiding sinds dit jaar voor haar vlaggenschepen en mid-range modellen geintroduceerd heeft. Op een deze week gelekte afbeelding (zie hieronder) zou de LG V40 ThinQ te zien zijn. Wat meteen opvalt zijn de drie cameralenzen op de achterzijde van het toestel. Aan de voorzijde is een notch scherm te zien met binnen de inham ook nog eens twee camera’s. Dat brengt het totaal aantal camera’s van de LG V40 ThinQ dus op vijf. Over de verdere specs is nog weinig bekend. Er wordt wel over gespeculeerd en daarbij worden een OLED scherm, Snapdragon 845 processor, Android Pie, USB-C en nog enkele voor de hand liggende features genoemd. De LG V40 ThinQ zou op 16 november onthuld gaan worden. Dat is de datum die op het scherm van het toestel op de afbeelding te zien is. We gaan het zien!

OnePlus 6T komt in oktober?
Dat is althans wat de geruchten melden en op zich zou de komst van een ‘T-model’ van de eerder dit jaar (mei) gelanceerde OnePlus 6 ook in lijn liggen met de strategie die de Chinese fabrikant al een paar jaar volgt. Een half jaar na de ‘N’ verschijnt de ‘NT’. Over het uiterlijk en de specs van de OnePlus 6T is verder nog niets bekend. Wel zou volgens de bron van dit gerucht al duidelijk zijn dat de 6T 20 dollar duurder wordt dan de 6. Uiterlijk, kijkend naar de vorige ‘T-upgrades’ zal het toestel niet veel gaan verschillen van zijn T-loze broer. De specs zullen ook niet bijzonder vernieuwend zijn. Misschien een iets andere camera en/of accu en een paar andere kleine aanpassingen. De echt nieuwe specs zullen ongetwijfeld bewaard worden voor de OnePlus 7 die waarschijnlijk in 2019 het daglicht gaat zien. Via

Hieronder staan nog enkele kiekjes van de Google Pixel 3XL zoals die deze week uitlekten: