Nieuws
08 november 2018 - Luc Meijs

De Foldable smartphone van Samsung ziet eindelijk het daglicht Hype of hoax, gaan we in 2019 de eerste commerciële opvouwbare smartphone zien?

Door Luc Meijs - De technologie voor flexibele schermen bestaat al een tijdje, echter is deze techniek nog niet eerder vertoond op een smartphone van een van de grote merken. We zagen wel al een Chinese opvouwbare smartphone langskomen, de Royole FlexPai, een gigantisch lomp model, weliswaar opvouwbaar maar niet voor de doorsnee broekzak geschikt. Samsung toonde op hun jaarlijkse developer conference eindelijk hun versie van de lang verwachte opvouwbare smartphone. Met de lichten gedimd liet de SVP van mobile product marketing Justin Denison het toestel kort zien. Vermomd in een soort “candybar shaped” omhulsel,  in zowel opengeklapte toestand als dichtgeklapt. Onder de noemer ‘’Infinity Flex-display’’ werd het - naamloze - toestel live aan de wereld getoond.

Samsung Galaxy F, X of Infinity?
 
Wat de naam van het toestel gaat worden is vooralsnog niet bekend en dit is niet het enige waar Samsung redelijk vaag over deed tijdens deze presentatie. Het toestel zelf was verpakt in een soort reep met de begeleidende tekst van Justin Denison; “There’s a device inside here, and its stunning.’’ Een smartphone in ingeklapte toestand dus, net zoals elke andere smartphone. In uitgeklapte toestand een 7.3 inch tablet voor multitasking, simpelweg een groter beeldscherm dus voor je apps, video’s etc. Deze combi lijkt de boodschap van Samsung in de korte presentatie van de Infinity phone. Volgens de fabrikant zal deze Infinity phone tot wel 3 apps tegelijk kunnen draaien dankzij een ‘’multi active window’’. Als je een (Samsung of door Samsung ondersteunde) app opent, zal de app in uitgeklapte toestand automatisch het flnk grote scherm vullen. Het display is gemaakt van een laag polymeer composiet. Onder deze laag zit een soort film die schokabsorberend werkt. Samsung heeft de bevestigingsmethode daarvan aangepast om het scherm flexibel te maken. Het scherm aan de andere, ingeklapte kant zal waarschijnlijk wel een regulier glazen scherm zijn. Dit klinkt allemaal leuk, echter roept de presentatie bij mij vooral meer vragen op dan dat ze antwoorden geeft. We zullen voorlopig Samsung op hun woord geloven en de ontbrekende informatie afwachten tot een volgende sneak peak of zelfs tot de daadwerkelijke release.
 

 

Samsung One UI
 
Buiten de Infinity Phone heeft Samsung ook een geheel nieuwe UI gepresenteerd, namelijk de Samsung One UI. Deze UI is specifiek ontworpen om gemakkelijkere bediening van toestellen met langere schermen mogelijk te maken. One UI zal de bestaande Samsung Experience UI gaan vervangen op de huidige en toekomstige smartphones. Het eerste dat opvalt is dat alle icoontjes zijn aangepast aan de afgeronde hoeken die al zichtbaar waren in het design bij de S toestellen van Samsung. De focus van deze One UI is vooral het makkelijker bedienen van langere smartphones met één hand. Veel elementen van de huidige interface die normaliter bovenin het scherm staan, zijn nu onderin te vinden. Bijvoorbeeld de Google search bar en de menu icoontjes van het telefoonboek. De notificatiebalk is ook aangepakt en laat nu duidelijker zien wanneer een functie zoals wifi of je zaklamp aan of uit staan. Het instellingenmenu is ook compacter geworden door de samenvoeging van sommige instellingen. Verder is er een nieuwe functie genoemd ‘’nachtmodus’’ waarmee je kunt switchen tussen een witte achtergrond en een donkere achtergrond. Dit is beter voor het zicht ’s nachts, maar doet ook prima dienst tijdens gebruik overdag als je dat wil. De bèta van deze One UI wordt in november uitgerold in Duitsland, de VS en Zuid-Korea. Wanneer wij er in Nederland mee aan de slag mogen is vooralsnog niet bekendgemaakt.
 

Google & Samsung

Android van Google gaat deze nieuwe vorm van smartphones ondersteunen. Dit werd gister op de Google Developer Summit aangekondig. Ontwikkelaars kunnen hiermee apps en functies maken die zich aanpassen aan de nieuwe schermgrootte. Google had voor ontwikkelaars reeds een bestaande functie die ''schermcontinuïteit'' heet, deze functie past apps aan naar verschillende schermgroottes. De software gigant geeft verder aan te onderzoeken hoe middels aangepaste software het makkelijker wordt om opvouwbare smartphones te gebruiken in de toekomst. 

Het was al reeds bekend dat Huawei, LG en Oppo ook bezig zijn met een opvouwbare smartphone en nu dat Samsung hun versie van de ''Foldable Phone'' heeft laten zien zullen er vast meer sneak peaks het daglicht zien, afwachten dus wie deze race uiteindelijk gaat winnen.