Nieuws
05 juni 2019 - Luc Meijs

De echte full screen smartphones komen eraan! Oppo en Xiaomi tonen alvast een teaser voor de toekomst

Twee Chinese fabrikanten waar we steeds meer van horen in Europa hebben recentelijk een heel nieuwe techniek aan de wereld getoond, waarmee gemotoriseerde pop up selfie camera’s of punch holes in de toekomst vervangen kunnen worden. Zowel Oppo als Xiaomi toonde een sneak peak van deze nieuwe techniek, een under display selfie camera. Deze techniek kun je enigszins vergelijken met een in screen vingerafdrukscanner, wat in de meeste gevallen ook een extra camera onder je scherm is. Beide fabrikanten zien hier blijkbaar meer toekomst in dan gemotoriseerde onderdelen of de nu al bekende punch hole.
 
Technologie op zijn best
 
Smartphonefabrikanten zijn constant bezig met nieuwe technieken om de consument zoveel mogelijk innovatie en gebruiksgemak te tonen. Waar Oppo een van de eerste was die stuntte met roterende onderdelen in een smartphone en later gemotoriseerde zoals de Find X en de Oppo Reno, komt de fabrikant met een sneak peak voor deze nieuwe techniek. Het doel van deze techniek is het creëren van de ultieme all-screen smartphone, geen bezels meer rondom het scherm, echter toch alle functionaliteit behouden zoals een selfie camera.
 

Deze in-screen selfie camera is vergelijkbaar met de in-screen vingerafdrukscanner, het is simpelweg een camera die in de behuizing geplaatst kan worden met een opening in het onderliggende element onder het display. Oppo zou volgens deze teaser aan een nieuwe all-screen smartphone werken met deze technologie.
 

In deze videoclip laat Oppo kort zien hoe de in-screen selfie camera eruit ziet qua functionaliteit. Als commentaar op zijn eigen post gaf de Vice President van Oppo nog aan dat deze technologie nog in de kinderschoenen staat en voegde ook nog de volgende informatie toe;
 
“At this stage, it’s difficult for under-display cameras to match the same results as normal cameras, there’s bound to be some loss in optical quality. But, no new technology jumps to perfection right away.”
 
Een lange weg te gaan nog voor deze techniek echter gaat er al een gerucht de ronde dat Oppo’s zusterbedrijf Vivo al aan een vergelijkbare techniek werkt voor hun volgende generatie Apex serie smartphones.
 
Is dit de toekomst van de selfie camera?
 
Vlak nadat Oppo met deze teaser kwam aanzetten, deed het Chinese Xiaomi er nog een schepje bovenop met een vergelijkbare teaser voor deze technologie; Teaser Xiaomi
Als begeleidende tekst onder de post schrijft Xiaomi dat dit de toekomst van de selfie camera is. Een aantal andere fabrikanten waaronder Samsung en Huawei zouden ook aan deze techniek werken voor hun toekomstige smartphones, betekent dit wellicht het begin van het einde van de traditionele selfiecamera zoals we deze kennen?
 

Honor, het dochterbedrijf van Huawei, kwam ook met een statement over deze nieuwe technologie. Volgens een recent interview met Honor president George Zhao werkt Honor ook aan deze in-display technologie en hebben ze zelfs al een prototype klaar liggen, wel geven ze eerlijk aan dat dit model vooralsnog de nodige problemen heeft. Zhao zegt dat deze nieuwe techniek nog niet volwassen genoeg is voor de implementatie in Honor smartphones, echter zien ze deze under-screen camera wel eerder beschikbaar voor andere commerciële producten.
 
Middels deze nieuwe technologie krijgen we alvast een glimps in de toekomst van onze smartphones en hoe deze vormgegeven zullen worden. Persoonlijk gebruik ik de selfie camera zelden tot nooit en zie ik wel brood in deze technologie, zolang ik er meer scherm voor terug krijg zeg ik; laat maar komen die under-screen selfie camera’s. Nu moet enkel nog video content gemaakt worden voor deze scherm ratio’s, anders hebben we nog onnodig dikke zwarte randen tijdens het kijken van netflix of youtube video’s.
 
Bronnen: Weibo, Twitter Oppo, Twitter Xiaomi