Nieuws
05 september 2018 - Ron Smeets

Cat B35; robuuste feature phone met 4G Voor actievelingen die geen smartphone willen maar toch facebook en whatsapp gebruiken

Wanneer je vanwege je werk of buitenactiviteiten op zoek bent naar een mobiele telefoon die tegen een stootje kan dan is een robuuste smartphone van bijvoorbeeld CrossCall, Cat, Samsung XCover of Land Rover een serieuze optie. Toch zijn er ook nog genoeg bouwvakkers, procesoperators en andere mobiele bellers die in omgevingen komen waar telefoons aan extreme omstandigheden blootgesteld worden die geen smartphone kunnen, willen of mogen gebruiken. In het verleden koos je dan voor een Samsung B2100 of een veel duurdere Sonim. Bullit Group, bekend van onder meer de robuuste Land Rover smartphones, liet tijdens een ontbijtsessie in Berlijn de Cat B35 zien, een robuuste feature phone mét 4G en een vriendelijk prijskaartje. Vandaag werd het toestel officieel onthuld en hij ligt eind september in de winkels. De verkoop adviesprijs bedraagt 109 euro. In Berlijn liet Peter Mayer van Bullit Group al doorschemeren dat het toestel uiteindelijk waarschijnlijk ook wel voor 99 euro te krijgen zal zijn.

4G met KaiOS
De Cat B35 is voorzien van 4G netwerk support en het KaiOS besturingssysteem dat ook door Nokia gebruikt wordt op de 8110. Ondanks dat het een ouderwets ogende mobiele telefoon is, met een numeriek toetsenbord, is hij toch slimmer dan de gemiddelde ‘dumbphone’. Er wordt nog volop ontwikkeld aan KaiOS en er zijn dan ook al diverse (social media) apps beschikbaar of onderweg. Denk aan Twitter, facebook en straks ook whatsapp. Ok, typen a-la sms zal voor velen weer even wennen zijn maar wil of moet je een robuuste telefoon gebruiken en toch kunnen whatsappen of je facebook checken zonder weer een apart toestel te moeten meenemen – als dat al mogelijk is – dan heb je met de Cat B35 een prima alternatief in handen die nog heel betaalbaar is ook. Standaard staan ook Google apps als YouTube, Google Maps en de Google Assistant op het toestel. Behalve de standaard 4G support is de Cat B35 ook geschikt voor gebruik voor bellen via 4G (VoLTE) en over wifi (WoWiFi).

Vooral robuuste specs
Qua specificaties is de B35 natuurlijk geen hoogvlieger. Het is dan ook een betaalbare robuuste telefoon. De IP68 en MIL 810G certificatie betekent dat hij tegen meer dan een stootje kan. Een half uur onder water op ruim 1 meter diepte zal hij makkelijk overleven, evenals een val op beton van bijna 2 meter. Bovendien is hij bestand tegen zout, zand trillingen en temperaturen die variëren van -20 tot +70 graden. Hoogstwaarschijnlijk zal het toestel ook langer en dieper onder water kunnen blijven en van een paar meter hoger vallen zonder dat hij stuk gaat, maar dat wordt formeel niet gegarandeerd. De accu is een belangrijk onderdeel van dit soort telefoons. De Cat B35 heeft een 2300mAh krachtbron die dankzij het kleine scherm – 4 inch QVGA – voldoende is om het toestel tot 30 dagen stand-by te houden. Volgens de fabrikant gaat de accu bij gemiddeld gebruik zo’n drie tot vier dagen mee. Aan de achterzijde zit ook nog een camera, maar met 2 megapixels kun je die eigenlijk nauwelijks zo noemen. Hieronder staat een overzicht van alle specs.

Cat B35 specificaties:
- 2300mAh batterij
- IP68 – stofvrij en waterproof tot 35 minuten op 1,2 meter|
- Valgetest tot 1,8 meter op beton
- MIL SPEC 810G
- Resistent tegen vibraties, zand, zout en hoge temperaturen

- KaiOS 2.5
- Voorgeinstalleerde apps: Google Assistant, Google Maps, Google SearcH YouTube
- Uit de KaiStore: Facebook, Twitter en andere
- Antidiefstalfunctie: op afstand te vergrendelen en wissen

- Qualcomm 8905 dual core 1.3 GHz chipset
- 4” QVGA kleurendisplay
- 2MP camera
- 4GB ROM, 512 MB RAM (uit te breiden via microSD)
- FM radio

- LTE (4G) met ondersteuning voor VoWiFi en VoLTE (afhankelijk van netwerk)
- Verkrijgbaar met nano-, dual- en single-SIM
- Wi-Fi en Wi-Fi hotspot
- Bluetooth ® 4.1
- Micro USB 2.0
- aGPS, GPS, Glonass
- Hoofdtelefoon-aansluiting