Nieuws
20 maart 2019 - Luc Meijs

Betaalbaar cloud gamen met Google Stadia Zonder dure console of pc gamen op elk (!) apparaat

Google heeft eindelijk haar geheime streamingdienst onthuld: Google Stadia. Dit project maakt gamen mogelijk op allerlei apparaten, van tablets en smartphones tot tv’s en via de Chrome browser of Chromecast. Google benadrukt de ambitie om gamen voor elk huishouden toegankelijk te maken. Een precieze releasedatum werd niet genoemd, echter komt de service nog dit jaar uit in de VS, Canada, UK en een groot gedeelte van Europa. Nederland werd niet specifiek genoemd bij de eerste landen waarin deze service beschikbaar wordt, echter nemen we aan dat het marktaandeel in ons land groot genoeg is hiervoor.
 

Geen lange downloadtijden meer
 
Stadia biedt ‘’instant access to play’’ volgens Google. Dit houdt in: geen downloadtijden of installatietijden meer voor games. Direct na de aankoop is je game beschikbaar met de hoogst mogelijke grafische setting (afhankelijk van de ondersteunde resolutie van je eigen apparaat natuurlijk). Als Stadia officieel beschikbaar wordt, kun je via je pc, laptop, tablet, smartphone en zelfs tv direct games spelen via deze service. De Amerikaanse gigant demonstreerde dit door tijdens het spelen van een game te wisselen van apparaat, in dit geval van smartphone naar tablet en uiteindelijk naar tv. Dit werd wel allemaal via Google-powered apparaten gedemonstreerd. Om deze games fatsoenlijk te kunnen spelen op de kleinere schermpjes of via je tv brengt Google ook een eigen controller uit voor Stadia. Deze controller lijkt op het eerste oog een mix tussen de reeds gebruikte PS4 en Xbox controllers. Deze Stadia controller wordt rechtstreeks via wifi verbonden met de gaming service waardoor de controller eenvoudig en zonder vertraging kan switchen tussen verschillende apparaten. Tevens zit er een dedicated YouTube knop op waarmee je je favoriete momenten in een game rechtstreeks kunt delen en streamen. Deze functie/knop heet State Share. Ook heeft de fabrikant er een eigen Google Assistant knop op geplaatst. Grappig genoeg staat onderop de controller de bekende Konami code. Of dit enkel een easter egg voor de presentatie was of dat commerciële controllers dit ook gaan krijgen, is helaas niet bekend.
 

Streaming the future
 
Google Stadia vergt natuurlijk een immens data centre. Als er immers iets is wat een gamer niet graag heeft, is het wel lag of een hoge latency. Vooral vanwege de belofte om games in 4K@60fps te streamen en in de toekomst zelfs op 8K@120fps. Google geeft aan dat deze resoluties momenteel enkel mogelijk zijn als je over een stabiele 25 Mbps internetverbinding beschikt. Om dit allemaal te realiseren heeft Google in samenwerking met AMD een eigen GPU gemaakt voor hun datacenter. Deze eigen chip produceert volgens Google 10.7 teraflops aan ruwe kracht, meer dus dan de huidige consoles. Elke losse Stadia unit in het datacenter zal aangedreven worden door een eigen 2.7Ghz x86 processor met 16GB aan RAM geheugen.
 

Kopen en spelen
 
Games die via Stadia beschikbaar worden kun je in de toekomst gewoon via de Google Play Store kopen, net zoals je nu een app of mobile game downloadt. Na de aankoop is er dus geen download of installatie nodig en kun je de game naar elk willekeurig apparaat streamen. Voordat Google hun streaming service aankondigde, gingen er geruchten de ronde dat er een maandelijks bedrag / abonnement aan vasthing waarmee je toegang kreeg tot deze games. Het is nog onduidelijk of dit later alsnog toegevoegd wordt aan deze service of dat het enkel losse aankopen worden. Wat de prijzen van deze games gaan doen, is ook niet duidelijk. Kunnen we speciale prijzen verwachten door de samenwerking met grote uitgevers of wordt het standaard triple A pricing? Er zijn een aantal grote uitgevers met Google op het fiber gesprongen, Ubisoft en Square-Enix zijn alvast grote namen die bekend werden gemaakt. Naast deze samenwerkingen zal Google ook met eigen games komen voor Stadia. Vlak na de officiële release zullen er meteen enkele beschikbaar zijn volgens de fabrikant.
 
Het mag duidelijk zijn dat Google de gaming markt serieus neemt. Ook de integratie met YouTube door de functie State Share laat zien dat het streamen van games nog steeds een lucratieve business is waar de fabrikant graag een graantje van meepikt. Google is niet de eerste en zeker ook niet de laatste in deze lucratieve branche. Andere giganten zoals Microsoft hebben ook al hun eigen xCloud game streaming aangekondigd. Amazon werkt volgens geruchten ook aan een soortgelijke service en fabrikanten als Sony en Nvidia streamen ook al games via het internet. De grootste en gevaarlijkste concurrent voor Google is momenteel toch wel Steam. Dit wereldwijd gerespecteerde gaming platform werkt momenteel aan de uitbreiding van hun Steam-Link game streaming.
 

Hieronder nog de reveal trailer van Google Stadia