Nieuws
07 januari 2019 - Luc Meijs

Apple’s nieuwe iPhone concept gedeeltelijk uitgelekt Is de wanhoop bij de Amerikaanse fabrikant dusdanig dat ze stunten met een wel heel apart uiterlijk?

Nog 9 maanden tot de volgende iPhone reveal, echter zijn er via OnLeaks recent afbeeldingen vrijgekomen van een nieuw iPhone concept. Waar OnLeaks bekendstaat als een betrouwbare bron voor dit soort renders, zijn deze afbeeldingen wel heel erg merkwaardig. Van de Amerikaanse fabrikant komt normaliter later in het jaar pas informatie naar buiten over een mogelijk design en features van een nieuwe iPhone. Waar de race naar de meeste of beste camera’s al geruime tijd onderweg is, zal Apple hier volgens deze renders eind dit jaar ook in mee gaan spelen met hun nieuwe smartphone.
 

De Apple Mate XI pro?
 
Volgens de gelekte afbeeldingen moet ik een vorig statement intrekken. Ik ging er vanuit dat Apple na de redesign van de iPad ook de iPhone zou aanpakken. Echter lijkt dit er totaal niet op volgens deze gelekte renders. Geen hoekig design maar een 6e generatie zonder aangepast uiterlijk. Wat wel uitsteekt, letterlijk en figuurlijk volgens deze afbeeldingen, is het nieuwe cameraontwerp. Eerder zagen we dit vierkant eiland al op de Huawei Mate 20 en Mate 20 pro serie. Apple lijkt dit design over te hebben genomen maar wel een stuk asymmetrischer. De ‘’bulge’’ steekt nogal ver uit en herbergt een drietal camera’s, een flitser en een microfoon. De plek waar deze camera zich bevindt is hetzelfde gebleven als de voorgaande modellen, namelijk linksboven aan de achterzijde. Volgens OnLeaks zijn de 2019 Iphone modellen nog in de zogenoemde Engineering Validation Test (EVT) en kunnen details van het design nog veranderen voor de daadwerkelijke release. Ik mag hopen dat het design team van Apple zich hier nog eens goed over buigt voordat dit model het daglicht ziet. Waar we zeker van zijn is dat de Amerikaanse fabrikant zeker weer een drietal modellen eind dit jaar gaat presenteren, een opvolger van de ‘’budget’’ iPhone XR en twee high end modellen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat enkel de high end modellen deze opmerkelijke camera zullen krijgen. In deze triple camera setup zit volgens een eerder rapportage van Bloomberg de nieuwe 3D ToF technologie van Sony. Deze technologie maakt gebruik van lichtsensoren om te meten hoe lang het duurt voordat dit licht weerkaatst van een object, om zo een 3D model ervan te creëren. Een van de camera’s zou een ‘’night’’ camera kunnen zijn die gebruikmaakt van een lasertechnologie om zo ook in minder verlichte omstandigheden goede foto’s te maken.
 
Een degelijk comeback plan of een domper voor iPhone fans?
 
Als er een kern van waarheid in deze renders zitten is het naar mijn mening een zeer merkwaardige keuze van Apple met betrekking tot het design van het toestel. Ik betwijfel of dit in de smaak zal vallen bij de meeste Iphone fans of dat ze bij het zien van deze afbeeldingen het idee van dit toestel direct verwerpen. Een ding is zeker, meer camera’s met nieuwe technologie betekent hogere productiekosten. Waar de iPhone XS Max 256GB kwa materiaal een kostenpost had van rond de $440 dollar in verhouding tot het prijskaartje van $1300 dollar (€1659 euro) zal dit voor de nieuwe generatie weinig goeds met betrekking tot de prijs betekenen. De prijs zal steeds meer naar de volgende psychologische grens van €2000 euro stijgen als Apple hun trend in prijsstijging voortzet.
 
Apple gaf recent al een waarschuwing aan hun investeerders met betrekking tot de omzetverwachting, voor het eerst sinds 2002 kampt de fabrikant met tegenvallende resultaten. In plaats van $89 mrd, kwam het bedrijf eerder in de richting van $84 mrd. En waar Tim Cook voornamelijk de schuld legt bij externe factoren zoals de handelsoorlog met China en de verminderde Chinese koopkracht, wordt er geen woord gerept over, en ik quote mijn oud collega Ron Smeets, Apple’s eigen falende prijsbeleid. Providers moeten nu al geruime tijd een duidelijker inzicht geven over hoe duur een toestel daadwerkelijk is bij een abonnement, dit heeft ertoe geleid dat de consument zich steeds meer bewust wordt van dit soort uitgaven.
 
Is dit een voorbode van wat we van Apple kunnen verwachten eind dit jaar of is het allemaal een hoax en komt de fabrikant met een echte comeback waar iPhone fans van zullen smelten bij het aanzicht ervan? Met dit model gaat dit in mijn ogen zeker niet gebeuren.