Nieuws
30 oktober 2018 - Luc Meijs

Apple presenteert nieuwe iPad Pro en Mac modellen iPad Pro heeft nu FaceID en USB-C en de MacBook Air en Mini zijn fors duurder geworden

Om 15u00 Nederlandse tijd trapte Apple in New York haar derde toestelpresentatie van het jaar af. Dit keer was het de beurt aan de Mac’s (-Book en -Mini) en twee nieuwe iPad Pro modellen. Alle nieuwe Apple gadgets zijn per direct te bestellen en worden vanaf 7 november uitgeleverd. Van de prijs word je niet echt blij en dat hebben we behalve aan de verschillen in BTW tarieven nu ook grotendeels te danken aan The Donald die ruzie maakt met de EU over invoerheffingen met als gevolg dat Amerikaanse producten hier nu ook duurder zijn. En alles waar dat bekende appeltje op staat hoorde al niet tot de meest voordelige producten.

Cijfers, klapvee en nieuwe Mac’s
Zoals altijd was de Apple presentatie in de eerste minuten ook weer een opsomming van successen, cijfers en het laten zien hoe blij mensen uit alle lagen van de bevolking toch wel niet zijn met hun Mac, iPhone of iPad. Afgewisseld door applaus van het klapvee in de zaal. De nieuwe MacBook Air, nu met Retina display, was daarna als eerste nieuwe product aan de beurt. De behuizing daarvan is compleet gemaakt van gerecycled aluminium. Daardoor is de nieuwe Apple laptop wel duurzamer maar niet goedkoper. Dat laatste zou je van gerecyclede materialen toch wel mogen verwachten. Maar ja, het blijft Apple. De nieuwe MacBook Air begint bij 1199 dollar. Door de nieuwe invoerheffingen op Amerikaanse producten – want de dollar is qua koers nog altijd goedkoper dan de euro – is de startprijs bij ons maar liefst 1349 euro! De tweede Mac die zijn opwachting maakte was een nieuwe versie van de Mac Mini. Sneller, meer geheugen, opslagcapaciteit en nu ook in spacegrey. Verwisselbaar geheugen – zodat je die dus zelf kunt uitbreiden is de belangrijkste nieuwe feature dan de nieuwe Mac Mini. Prijs? Vanaf 799 dollar en hier in Nederland begint hij bij 899 euro.

Nieuwe iPad Pro’s; groter scherm en toch kleiner
Doordat Apple de nieuwe iPad Pro’s voorzien heeft van rechte randen en veel smallere bezels heeft de 10.5 inch versie nu een 11 inch scherm gekregen zonder dat hij groter geworden is. De nieuwe 12.9 inch versie heeft hetzelfde afmeting scherm gehouden maar is door de dunnere bezels dus een stuk handzamer geworden. En dat was wel nodig ook, als je het mij vraagt. De grootste vernieuwing die Apple in de nieuwe iPad Pro modellen heeft gestopt is de octa-core A12X processor met neural engine en 7-cores GPU. Tijdens de presentatie werd een indrukwekkende demo gegeven van het werken met de volwaardige Photoshop versie op de nieuwe iPad Pro. Het bestand van 12k pixels en 3.3GB kon live, zonder haperingen, bewerkt, ingezoomd en bewaard worden. Apple heeft deze processor en specs zowel in de 12.9 inch als de 11 inch versie toegepast.

Geen homebutton, USB-C en magnetische Pencil
Om de dunnere randen te kunnen ontwikkelen hebben de nieuwe iPad Pro modellen, net als de nieuwe iPhones, geen homebutton meer. Om het toestel te ontgrendelen wordt nu gebruik gemaakt van Face ID. Innovatief is de nieuwe versie van de Apple Pencil. Die is niet alleen voorzien van meer functies en shortcuts maar heeft ook een magnetische zijde waarmee je hem op de rand van de iPad Pro kan bevestigen. Helemaal handig is dat de Pencil dan ook meteen opgeladen wordt. De nieuwe Pro tablets zijn beiden niet meer voorzien van een Lightning poort. Apple heeft nu gekozen voor USB-C. Dat maakt het onder andere mogelijk dat je je iPhone (of ander apparaat) nu via de iPad Pro kunt opladen.

Gepeperde prijskaartjes
Net als ik al aangaf bij de Macbook Air en Mac Mini zijn de europrijzen van de nieuwe iPad Pro’s ook aardig over de top. In de VS begint de 11 inch versie bij 799 dollar. Hier in Europa is dat 899 euro geworden. Voor het instapmodel van de 12.9 inch versie betalen Amerikanen 999 dollar. Wij moeten 1119 euro uit onze beurs trekken. Maar daar stopt het nog niet. De prijskaartjes kunnen oplopen tot 1899 euro voor de meest uitgebreide 11 inch iPad Pro en 2119 euro voor de 1TB WiFI + 4G uitvoering van het 12.9 inch model. Overigens hoef je in Nederland geen 4G model te kopen want onze providers ondersteunen nog geen eSIM. Wil je ook die innovatieve, draadloos oplaadbare, nieuwe Pencil, dan mag je nog eens 135 euro reserveren en maak je het helemaal bont, dan koop je er natuurlijk ook nog een Smart Keyboard Folio bij. Die kost 219 euro voor de 12.9 inch iPad Pro en 199 voor de 11 inch versie.