Nieuws
12 juni 2018 - Ron Smeets

Apple is weer volop in het nieuws deze dagen Verbod op crypto mining apps, verlaagde iPhone productie, spamfilter in iOS 12 en Samsung wil geld terug

Apple stond vorige week nog in de spotlights vanwege haar jaarlijkse developer conferentie (WWDC), maar ook de eerste twee dagen van deze week is de Amerikaanse fabrikant aardig in het nieuws. In een van die nieuwtjes speelt Samsung ook een rol. Een beslissing van Apple is slecht nieuws voor mijnwerkers die op zoek zijn naar cryptovaluta en een ander Apple besluit is slecht nieuws voor spammers. Het vierde nieuwtje is dan weer slecht nieuws voor de fabrieken waar iPhones gemaakt worden, maar dat is elk jaar rond deze tijd wel een dingetje.

Samsung toch niet klaar met schadevergoeding Apple
Onlangs leek het even dat aan de al bijna acht jaar durende juridische strijd tussen de Koreanen en Apple een einde gekomen was toen een rechter besloot dat Samsung een kleine 540 miljoen dollar aan schadevergoeding moest betalen. Dat was veel minder dan de ruim 1 miljard die enkele jaren eerder toegekend werd. Samsung had het geld in een veel eerder stadium, als een soort van borg, al betaald en dus leek te zaak afgedaan. Helaas werd gisteren bekend dat de Koreanen het alsnog niet eens zijn met de berekening van de schadevergoeding. En dus willen ze (een deel van) het geld terug. Plus rente van een jaren geleden betaalde schadevergoeding die in hoger beroep alsnog afgewezen werd. Zucht… schijnbaar hebben de advocaten en juristen van Samsung de afgelopen acht jaar nog niet genoeg verdiend en waren ze bang dat nu de zaak opgelost leek, ze even geen nieuwe Maybach, Lamborghini of Bugatti konden kopen. Natuurlijk, wanneer je het niet eens bent met een gerechtelijke uitspraak dan kun je daartegen beroep aantekenen, maar dit was al een klucht zonder einde waar relatief onverwacht toch een einde aan gebreid leek te worden. Tot nu dus. Wordt, helaas, weer vervolgd.

Geen cryptovaluta mining apps meer
Het online zoeken naar - ook wel mining genoemd – cryptovaluta is nog steeds een hype. Sommige mijnwerkers bouwen complete servers met ‘tig’ videokaarten die 24/7 online tunnels graven op zoek naar het virtuele goud dat cryptovaluta heet. Ook voor de smartphone zijn mining apps verkrijgbaar en daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt. Voor eigenaren van iPhones en iPads is dat nu verleden tijd. Apple heeft namelijk een verbod op cryptovaluta mining apps in de App Store uitgevaardigd. Volgens de fabrikant trekken die apps een veel te grote wissel op de accu en prestaties van iPhones en iPads. En dat is iets dat Apple, sinds ‘accugate’, natuurlijk niet meer wil. Voor wie het niet wist, vergeten was of onder een steen geleefd heeft, Apple vertraagde tot vorig jaar oudere iPhones na een iOS update om, zoals zij dat zeiden, de accuprestaties van oudere modellen op peil te kunnen houden. De fabrikant moest door het stof en beloofde beterschap. Tsja, en daar moeten de cryptovaluta mining apps het nu voor ontgelden. Overigens worden niet ALLE mining apps verwijderd en verboden. Apps die gebruik maken van een cloud service blijven toegestaan omdat die nauwelijks invloed hebben op de prestaties van een toestel. Hetzelfde geld voor apps waarin je je cryptovaluta bewaart.

Bel- en sms spamfilter in iOS 12
Het gebeurt nog steeds, bel- en sms spam. Zelf krijg ik momenteel bijna dagelijks een telefoontje van een Amsterdams nummer waar het, als ik opneem, verdacht stil blijft en opgelegd wordt. Op mijn Android toestel kan ik dergelijke nummers blokkeren en als spam melden, en hoewel het om een reeks van 100 nummers gaat (beginnend met +312020514..) is die blokkade optie wel handig. Een soort van spamfilter. iOS, van Apple, heeft die optie niet. Dat gaat vanaf iOS 12 veranderen want Apple heeft besloten om ontwikkelaars toegang te geven tot dat deel van het OS zodat die filters voor bel- en sms-spam kunnen toevoegen aan apps. Zowel ontwikkelaars als overheden zaten al langere tijd te wachten op het moment dat Apple dit zou gaan aanpassen.

20% minder iPhone X, 8 en 8 Plus exemplaren van de band
Hoewel de iPhone X, ondanks het gepeperde prijskaartje, al maandenlang de best verkopende smartphone is en Apple ook in het eerste kwartaal van dit jaar weer meer iPhones verkocht dan een jaar eerder, blijven de berichten dat het minder goed gaat met de nieuwe iPhones dan verwacht, hardnekkig de kop op steken. Het bericht van deze week dat Apple (opnieuw) besloten heeft de productie van de iPhone X, 8 en 8 Plus terug te schroeven – nu met 20% - lijkt de volgende in dat rijtje te zijn. Niets is echter minder waar. Het is juni en dus zijn de voorbereidingen voor de productie van de volgende serie iPhones in volle gang. Dat betekent dus ook dat de groep consumenten die twijfelen om nu nog een nieuwe iPhone te kopen of toch te wachten tot september steeds groter wordt. En in steeds meer gevallen slaat de weegschaal door naar ‘september’. Dus moet Apple, zoals elk jaar, de productie gaan beperken. Dat gezegd hebbende. Het feit dat Apple geen individuele verkoopcijfers van de iPhone X bekend maakt, anders dan wat ze roepen over het best verkopende toestel, is veelzeggend. Jarenland wisten ze bij Apple niet hoe snel ze moesten roepen dat de magische grenzen van 5, 10 en 20 miljoen verkochte iPhones doorbroken waren. Maar goed, je kunt ook weer niet zeggen dat Apple en haar iPhones slecht verkopen. Ik bedoel, 52 miljoen in het eerste kwartaal zijn aantallen waar elke andere fabrikant (op Samsung na dan) alleen maar van kan dromen.