Nieuws
09 mei 2018 - Ron Smeets

Android P krijgt vooral incrementele updates Meer (kunstmatige) intelligentie, nieuwe looks en een stimulans om te gaan slapen

Google heeft tijdens haar I/O conferentie gisteravond een aantal nieuwe functies van Android P gepresenteerd. Heel erg spannend is het allemaal niet. Het zijn vooral incrementele updates. Kleine verbeteringen van bestaande functies, toevoeging van enkele (kunstmatig) intelligente features en een stimulans om je smartphone ook echt weg te leggen als je naar bed gaat. Android P is al een aantal weken beschikbaar als beta voor ontwikkelaars. De definitieve release staat gepland voor het derde kwartaal. Doorgaans ergens in september of oktober. Daarna begint voor velen het lange wachten, en hopen, op de nieuwe versie.

Meer (kunstmatige) intelligentie
Google heeft Android P een aantal nieuwe intelligente functies meegegeven. Een hele welkome is de manier waarop Android P het batterijverbruik gaat optimaliseren aan de hand van het gebruik van het toestel, apps en andere features. Het OS houdt met behulp van kunstmatige intelligentie, of on-device machine learning, bij hoe het toestel gebruikt wordt en zal aan de hand daarvan de accucapaciteit efficiënter gaan inzetten. Functies en apps die meer gebruikt worden krijgen ook meer accucapaciteit toegewezen. De besparing zit hem in de minder of nauwelijks gebruikte apps. Die krijgen minder accucapaciteit waardoor het toestel uiteindelijk langer mee moet gaan op één acculading. Google zegt zelf dat de adaptive battery technologie uiteindelijk er voor zorgt dat het aantal apps dat in de achtergrond, onnodig, ‘wakker wordt’ met 30% zal afnemen. Ook voor het instellen van de helderheid van het scherm wordt gebruik gemaakt van het leerproces. Aan de hand van de instellingen en de wijze van gebruik wordt die helderheid automatisch aangepast. Ook dat moet uiteindelijk stroom gaan besparen.

Nieuwe looks
Android P heeft ook weer een ietwat aangepaste User Interface met onder andere een veel overzichtelijkere startpagina (zie screenshot hieronder). Onderin het scherm is een icoontje toegevoegd waarmee je de app drawer kunt openen. Andere kleinere aanpassingen zijn een nieuwe, verticale, volumeregelaar en het multitasking menu waar de geopende apps nu naast elkaar weergegeven worden en niet meer onder elkaar (ook te zien in de screenshot hierboven). Het vernieuwde menu- en scherm design wordt door velen al Material Design 2 genoemd. Daarin is ook plaats ingeruimd voor een Dashboard met diverse gegevens. Naast notificaties wordt ook gemeld hoe lang je de telefoon gebruikt hebt en welke apps je hoe gebruikt.

Hulp bij afschakelen
Gebruik je een app te veel (denk aan urenlang gamen), dan kan Android P een tijdslimiet met maximaal gebruik voor die app instellen. Google gaat wel uit van een beetje zelfbeheersing want bij de App Timer kun je ook kiezen voor ‘ongelimiteerd’ gebruik. Maar goed, Android P kan je in ieder geval een beetje helpen bij het afschakelen van je smartphone. Het klinkt een beetje zweverig, maar Google noemt deze functies een stimulans voor je digitale welzijn. Daarbij hoort ook de zogenoemde Wind Down optie. Die moet de gebruiker stimuleren om het toestel ’s avonds, bij het naar bed gaan, opzij te leggen in plaats van hem nog even (of langer) in bed te gebruiken. Schakel je Wind Down in dan wordt het thema van het toestel vanaf een bepaalde tijd in grijstinten weergegeven.

Meedoen met het beta programma
Wil je niet wachten en zo snel mogelijk Android P gaan uitproberen, dan kun je jezelf inschrijven voor het beta testprogramma. Daarvoor moet je wel een toestel hebben dat geschikt is voor Android beta versie. De Pixel modellen horen daar in ieder geval bij, maar in de komende periode zullen ook andere smartphones toegevoegd worden, zoals de Nokia 7+, OnePlus 6 en Sony Xperia XZ2. Ik heb de Nokia zelf in gebruik, maar die staat nu nog niet als ‘geschikt apparaat’ aangemerkt. Hou er wel rekening mee dat beta versies van Android nog niet altijd even stabiel zijn. Maak dus een goede backup van alle data op je toestel voordat je ermee aan de slag gaat. En zoals altijd, bij twijfel, niet doen en rustig afwachten tot de definitieve versie er is.