Nieuws
16 maart 2011 - Ron Smeets

Android nu het meest gebruikte smartphone OS in Nederland

De gegevens zijn gebaseerd op een onderzoek dat de Phone House gehouden heeft onder 1000 smartphone bezitters en dus niet op harde verkoopcijfers.

We moeten bij het lezen van de resultaten dus een kleine slag om de arm houden, maar het lijkt er toch sterk op dat Android in Nederland momenteel het meest gebruikte (en dus populairste) Smartphone OS is. Daarnaast laat het onderzoek nog enkele leuke statistieken zien over het gebruik van smartphones en tablets in Nederland.

Van de 1000 ondervraagde smartphone gebruikers heeft 34% een Android toestel. 21% van hen gebruikt een iPhone en, toch wel enigszins verrassend, 17% heeft een Windows Mobile (of Phone) toestel. BlackBerry neemt met 16% de vierde plek in en Symbian 'sluit' de rij met 13%.

Het gebruik van de smartphone OS'en is niet het enige dat de Phone House aan de 1000 mobiele bellers gevraagd heeft. Zo vindt de Nederlandse smartphone gebruiker zichzelf over het algemeen sociaal, creatief en uniek. In beschrijvingen als ‘meeloper’ of ‘nerd’ herkennen zij zich nauwelijks. Tsja, wie zegt dat ook van zichzelf, he ;-)

Voor 60% van de ondervraagden was de huidige smartphone ook hun eerste telefoon in die categorie. Opvallend is dat Android-gebruikers meer bewust hebben gekozen voor dit besturingssysteem dan gebruikers van andere besturingssystemen. 39% van hen heeft voor Android gekozen omdat het een gebruiksvriendelijk systeem is. Doordat Android op toestellen van meerdere merken beschikbaar is, maakt het de keuzemogelijkheden voor de consument groter.

Android-bezitters blijken het meest tevreden over hun huidige toestel. 95% geeft aan blij te zijn met met hun huidige smartphone, welke draait op het populaire besturingssysteem. Kort daarop volgt iOs (94%) en BlackBerry (93%). Het minst tevreden zijn Symbian-gebruikers. 21% van hen is niet tevreden met de huidige smartphone die draait op dat systeem. Waarom men niet tevreden is met het huidige toestel blijkt voor iPhone- en BlackBerry-gebruikers met name te liggen aan de snel leeglopende batterij (54% om 58%). Opvallend is dat van de minder tevreden smartphone-bezitters de iPhone-bezitter het minst geneigd is over te stappen naar Android. Iets meer dan de helft van hen overweegt een Android gestuurd toestel aan te schaffen. Symbian- en WindowsMobile-bezitters zijn het meest geneigd bij hun volgende aankoop een Android toestel aan te schaffen (88% om 81%).

iOS gebruikers downloaden de meeste Apps. Gemiddeld hebben zij er 49 op hun toestel staan waarvan er gemiddeld 24 gebruikt worden. De gemiddelde Android gebruiker heeft 26 apps op zijn toestel staan en gerbruikt er zo'n 12. Het zal niemand echt verbazen dat het vooral de Social Media apps (Twitter, Facebook, Hyves etc) zijn die het meest gebruikt worden, gevolgd door de 'gratis' messaging tools als Ping en WhatsApp.

17% van de Nederlandse smartphone-bezitters bezit ook een tablet (binnen het gezin). Een kwart van hen denkt er over binnenkort een tablet aan te schaffen. Daarvan lijken iPhone bezitters echte iPad-fans, 85% van de iPhone-bezitters die een tablet heeft, heeft een iPad. Android-bezitters zitten nog in tweestrijd, 41% van Android-gebruikers die ook een tablet hebben kiezen een Android gestuurde tablet en precies datzelfde percentage bezit een iPad. Het meest gebruikte onderdeel op de tablet is internet en e-mail (155 minuten per maand). De iPad-fans gebruiken internet met bijna 200 minuten per maand meer dan gemiddeld. Naast internet wordt de tablet ook gebruikt voor het luisteren van muziek. De functionaliteit wordt bovengemiddeld op de Android gestuurde tablets gebruikt (153 minuten per maand).