Nieuws
07 augustus 2018 - Ron Smeets

Android 9(P) is dan eindelijk officieel onthuld, Android Pie is nu live Oreo maakt plaats voor een zoete kersentaart

Google heeft dan eindelijk de officiële naam onthuld voor het nieuwe Android 9 systeem, Andoid Pie. De aankondiging ging gepaard met een nieuw standbeeld buiten het Google hoofdkantoor in Mountain View. Waar kort een mysterieuze kubus omhuld met zwarte doeken stond, is nu het alom bekende Android figuur te zien naast wat lijkt op een kersentaart. Waar velen, waaronder wij, speculeerden over de naam van het nieuwe besturingssysteem komt deze naam niet als een shock, de trend volgend van desserts en zoetigheid was met de letter P, Pie een heel voor de hand liggende naam achteraf gezien.

Android 9 Pie, een snellere en slimmere UI die zich aanpast aan de gebruiker
 
Google zet in op een slimmere en snellere UI dankzij de implementatie van hun eigen AI, hiermee moet Android Pie ervoor zorgen dat de smartphone zich zo goed als mogelijk aanpast op de gebruiker. Deze AI zal middels het inzicht in gebruik van apps, voor de gebruiker, een snellere ervaring creëren . Veel gebruikte apps zullen meer prioriteit krijgen en hierdoor ook sneller opstarten, apps welke niet vaak gebruikt worden krijgen hiermee een lagere prioriteit en zullen sneller afgesloten worden om zo accuduur te besparen. Een andere nieuwe functie is de nieuwe manier van bedienen, Google heeft de drie standaard navigatietoetsen onderin het beeldscherm vervangen door één centrale navigatietoets. Afhankelijk van welk gebaar er wordt gebruikt om over deze navigatietoets te vegen, kunnen alle opties die voorheen met drie toetsen bereikbaar waren nu met een enkele swipe naar voren gehaald worden. Dit is ongeveer hetzelfde als Apple al deed bij de Iphone X. Ook spraken we al in een eerder artikel over de officiële ondersteuning voor het aantal notches en de functies hiervan binnen Android, dit zien we dan ook terug in Android Pie waar nu standaard ondersteuning wordt geboden voor deze notches en dubbele camera’s.
 

Voor iedereen een stukje van de Pie
 
Tot nu toe is de update enkel beschikbaar voor de Google Pixel smartphones, zowel de eerste en tweede generatie (vanzelfsprekend) en de Essential Phone. De Essential Phone is vooralsnog het eerste toestel dat buiten de Pixel serie alvast van de update mag genieten. Gebruikers die in het bezit zijn van een toestel dat meedeed aan het Android P beta programma kunnen deze update aan het einde van de herfst verwachten op hun smartphone. Deze toestellen zijn de Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus, OnePlus 6, Xiaomi Mi Mix 2S, Oppo R15 Pro en de Vivo X21. Verder vermeld Google in een blogpost dat ze er alles aan doen om Android 9 op zoveel mogelijk smartphones uit te brengen voor het einde van het jaar.
 
Alle mogelijkheden ontdekken van het nieuwe Android Pie? klik dan hier