Nieuws
05 december 2018 - Luc Meijs

5G dankzij de nieuwe Qualcomm Snapdragon 855 Een prototype toestel met een wel heel merkwaardige notch als sneak preview

Precies op pakjesavond, 4 december dus, vond de Qualcomm Snapdragon Tech Summit 2018 plaats in Maui, Hawaii. Hier stonden 5G en alle bijbehorende technieken centraal. In de woorden van Qualcomm president Cristiano Amon: “5G zal bijdragen aan nieuwe economische groei, industrieën transformeren en door een wereldwijde impact ons leven veranderen”. Als bijpassende surprise werd de nieuwe Snapdragon 855 chipset gepresenteerd.
 

Precies op tijd voor de feestdagen: ‘s werelds eerste 5G mobiele platform
 
De Snapdragon 855 chipset is ‘s werelds eerste commerciële 5G platform voor mobiel gebruik. Deze is speciaal ontworpen voor premium-tier flagship apparaten. Met de aankondiging werden ook enkele key features van deze chip gepresenteerd, namelijk sub-6 GHz- en mmWave-ondersteuning, vierde generatie AI-engine, true 4K HDR-video capturing, bioscoopkwaliteit fotomogelijkheden en een 3D-sonic sensor. Dit alles in een 7-nanometer chip. In een demoruimte van Samsung werd het prototype getoond dat dus over 5G technologie via de Qualcomm Snapdragon 855 chipset beschikt. Het opvallende aan dit toestel is dat Samsung hier een merkwaardige notch in heeft verwerkt, eentje die we nog niet eerder zagen. Gezien Samsung tot nu toe een van de laatste fabrikanten is die nog niet op de notch-trein is gesprongen, is dit een merkwaardige keuze op dit moment. Nu betreft het een prototype toestel waarvan niet duidelijk is of design, formaat en UI worden overgenomen in het eindresultaat. Samsung liet eerder op hun eigen developer conference (november 2018) zien, dat de notch in een viertal andere formaten geïmplementeerd kon worden in de toekomst: de Infinity-U, Infitity-V, Infifty-O en New Infinity.
 
Of Samsung deze asymmetrische notch daadwerkelijk overweegt of dat het een noodzakelijkheid is voor de nieuwe 5G antenne in een smartphone, wie weet. Het voornaamste lijkt me nog steeds de discussie over het 3.5GHz netwerk dat gebruikt dient te worden om 5G in Nederland zo snel mogelijk te lanceren..
 

Internationaal 5G vanaf 2019
 
Zonder 5G netwerk heeft de Snapdragon 855 weinig zin. Hoe zit dat? Volgens de samenvatting van deze Summit wordt 5G uitgerold in het begin van 2019 in landen zoals de VS, Europa, Japan, Zuid Korea, Australië en China. Later zullen landen zoals India en Latijns-Amerika aan de beurt komen. In een eerder artikel schreven we over hoe onze staatsveiligheid de uitrol van 5G in de weg zit vanwege het 3.5GHz netwerk. Indien dit niet verandert zal Nederland niet een van de eerste adoptanten worden van het nieuwe 5G netwerk ben ik bang. Het 5G netwerk is ontwikkeld om meer capaciteit en betrouwbaarheid te bieden. Bovendien verbetert het onze huidige gebruikerservaringen en baant een weg voor nieuwe draadloze services zoals het Industrial Internet of Things (IIoT), Cellular vehicle-to-everything (C-V2X) en mobile extended reality (XR). 5G zal ook een bijdrage hebben op de manier waarop we content bekijken, hoe we games spelen, winkelen en gewoon sociaal actief zijn.
 
Source