Reviews
17 juli 2015 - Ron Smeets

4G test: Onderweg Live TV en video kijken Welk netwerk en apps zijn het meest geschikt en hoeveel data heb je nodig

Bij de start van de uitrol van de eerste 4G netwerken, nu ruim twee jaar geleden, werd al veel gesproken over de mogelijkheid om onderweg video's te kijken. Dat klinkt leuk, en kan soms ook erg handig zijn. Bijvoorbeeld als je onderweg de Tour de France, het Nieuws of een ander (live) programma wilt kijken wanneer je wat tijd over hebt en geen (gratis) WiFi netwerk in de buurt beschikbaar is. Uiteraard is het dan wel handig, zeker als je onderweg bent in een auto of met het openbaar vervoer, dat de provider beschikt over landelijke dekking. Anders is het in die situaties vrijwel niet te doen om Live TV te kijken. En het betekent natuurlijk ook dat je datategoed een stuk sneller opgestookt wordt. Je moet dus ook zorgen voor een abonnement met een databundel die groot genoeg is om aan jouw streaming video wensen te voldoen. Achteraf bijbetalen is niet alleen duurder maar ook zoooo 2012 ;)

Welnu, ik heb de afgelopen maanden heel wat keren Live TV en video gekeken via de 4G netwerken van de drie grote providers. Ik heb getest met een KPN abonnement, Vodafone abonnement en een T-Mobile abonnement. Daarbij heb ik met name gelet op de bereikbaarheid (dekking) van de netwerken en het dataverbruik van de verschillende aanbieders. Ik gebruikte de apps van de NOS, NPO (met uitzending gemist), RTL XL en Horizon Go (Ziggo). Mijn ervaringen, aangevuld met enkele handige tips kun je hieronder nalezen.

Laat ik vooropstellen dat het kijken van TV of video's tijdens het autorijden op zich niet aan te raden is. Wanneer je stil staat, of als de passagiers willen kijken, dan is het natuurlijk een stuk veiliger. Dat gezegd hebbende moet ik zelf wel eerlijk toegeven dat mijn 'TV', een iPad Air 2, wel regelmatig aan stond als ik onderweg was. Noem het maar 'voor testdoeleinden'. In de afgelopen maanden ben ik ook enkele keren, op de autosnelwegen, ingehaald door politie of auto's van het VHT (Verkeershandhaving Team van de KLPD), maar niet aangehouden of tot stoppen 'gesommeerd'. Formeel had ik natuurlijk ook geen telefoon of andere apparaat in mijn handen. Mijn iPad zit netjes in een houder op het dashboard zodat hij het zicht naar buiten niet blokkeert. Vergelijkbaar met de positie van een navigatiesysteem, maar dan wel met een groter (9.7 inch) scherm. Hoe dan ook, TV kijken tijdens het autorijden is, zoals gezegd, geen aanrader!

Voor mijn tests heb ik gebruik gemaakt van de 4G netwerken van de drie grote providers en verschillende apps. Het KPN netwerk had als voordeel dat zij de eerste waren met landelijke 4G dekking, een half jaar later gevolgd door Vodafone abonnementen. Pas na deze zomer (oktober 2015) kunnen ook T-Mobile abonnementen gebruik maken van landelijke 4G dekking. Toch heb ik ook van de magenta provider een goed beeld van de kwaliteit van het 4G netwerk voor Live TV- en video streaming.

Live TV kijken
Als je onderweg Live TV uitzendingen wilt bekijken dan is de kwaliteit van de 4G dataverbinding, met name de maximale download snelheid en de stabiliteit daarvan, uiteraard van groot belang voor de kijkervaring. Zoals gezegd heeft T-Mobile nog geen landelijke dekking dus wanneer je regelmatig, zoals ik, van de provincie naar de Randstad onderweg bent (en andersom) dan is de magenta provider nog niet echt de meest geschikte keuze. Mijn ervaring, gebaseerd op enkele tientallen tests, is dat ik via KPN 4G de meest stabiele TV streams kreeg. Vodafone bleef daar overigens heel dicht bij in de buurt maar Live TV kijken via het netwerk van de rode provider zorgde af en toe nog wel eens voor een korte hapering van de stream. Daarbij moet ik wel opmerken dat de app van de NPO/NOS veel geschikter was voor het kijken van Live TV onderweg dan de Horizon Go app van Ziggo/UPC. Die laatste stelt namelijk veel hogere eisen aan de kwaliteit van de dataverbinding (download snelheid) en dat betekent dus ook dat de provider die datasnelheid continu moet kunnen leveren om zonder haperingen Live TV te kunnen kijken. In de praktijk bleek dat daar waar T-Mobile 4G bereik had dat netwerk het beste presteerde in combinatie met de Horizon Go app omdat de gemiddelde download snelheden van het T-Mobile netwerk hoger liggen dan die van KPN en Vodafone.

De keuze voor de app die je gebruikt om Live TV te kijken via 4G (en onderweg) speelt zoals gezegd een belangrijke rol. Verreweg de beste kijkervaring, met de minste 'haperingen', bieden de apps van de NPO. Het maakt dan vrijwel niet uit welke provider je gebruikt, al heeft T-Mobile dus nog niet overal 4G dekking. Het nadeel is wel dat je met de NPO app alleen de drie Nederlandse publieke zenders kunt 'ontvangen' plus de 'Uitzending Gemist' programma's van die zenders. De NOS app biedt alleen af en toe live uitzendingen (met name sport en belangrijke nieuwsuitzendingen), aangevuld met digitale kanalen NPO Nieuws en NPO Politiek. Die laatste is overigens niet altijd beschikbaar.

De meeste kabelexploitanten hebben ook hun eigen TV apps. Die waren aanvankelijk vooral bedoeld voor het kijken op je laptop, iPad of smartphone in en rondom het huis (via WiFi dus), Echter, sinds enkele maanden wordt ook steeds meer reclame gemaakt voor het gebruik van die TV apps onderweg (via 4G), Uiteraard moet je wel inloggen met je Ziggo of UPC account om onderweg TV te kunnen kijken. Ik heb de Horizon Go app uitgebreid gebruikt en kwam al snel tot de conclusie dat je hiermee weliswaar veel meer TV kanalen kunt bekijken, maar de app stelt ook hogere eisen aan de dataverbinding en hij valt regelmatig uit. Vooral de melding 'Buiten WiFi netwerk' (algemene melding voor geen netwerkbereik) verschijnt vaak. Ook als ik wel degelijk verbonden was met een WiFi of 4G netwerk. Opnieuw opstarten, en soms ook weer inloggen, zijn dan de twee oplossingen die met afwisselend succes werken. Vooral vervelend als je onderweg naar het nieuws of een live sportuitzending kijkt. Je mist dan al snel enkele minuten als je pech hebt. Als je verbinding hebt dan is de kwaliteit van het beeld wel erg goed. Daarnaast blijkt dat Ziggo buiten je eigen thuisnetwerk (waar ook je TV aansluiting zit) lang niet alle zenders mag doorgeven. Denk aan de BBC en Duitse publieke zenders, maar ook de zenders waar je extra voor betaald, zoals in mijn geval HBO, kunnen onderweg niet bekeken worden. Dat is jammer. ik weet niet hoe dat bij andere providers, zoals Vodafone (TV Anywhere), zit omdat ik daar geen klant ben (en ook geen testaccount heb).

Dataverbruik streaming video
Er zijn grote verschillen in het dataverbruik van de verschillende apps. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de videostream die aangeboden wordt. Zoals ik al schreef zijn de NPO en NOS relatief zuinig met data. De streams zijn ongeveer 1200Mbps 'groot'. Dat betekent dus dat per minuut TV kijken gemiddeld 9MB data verbruikt wordt. Een voetbalwedstrijd van 90 minuten, als je de stream tijdens de rust stop zet, kost je dan zo'n 810 tot 850 MB (afhankelijk van de blessuretijd) aan data. Kijk je het Acht Uur journaal, dan moet je rekening houden met zo'n 225MB dataverbruik.

De app van Ziggo/UPC, Horizon Go, verstookt beduidend meer data. Per minuut Live TV gemiddeld 28MB. De kwaliteit van de uitzendingen is weliswaar ook beter omdat de aangeboden stream zo'n 3750Mbps 'groot' is, maar het heeft dus wel gevolgen voor het dataverbruik. Een voetbalwedstrijd kost je dan maar liefst 2520 tot 2670MB aan data en het Acht Uur journaal 700MB. Dat is wel iets om heel goed rekening mee te houden!

Het maakt voor het dataverbruik geen verschil of je nu via je smartphone of een tablet (met groter scherm) kijkt. Dat blijft altijd gelijk. De Android versie van de NPO app heeft wel een optie om de kwaliteit van de videostream ietwat te verlagen. Dat betekent dan dus ook dat er minder data verbruikt wordt. Echter, die instelling heeft bij mobiel gebruik alleen invloed wanneer je verbonden bent met een 3G netwerk. Heb je 4G dekking dan blijft het dataverbruik rond de 9MB per minuut.

Resumerend:
- NPO/NOS: gemiddeld 9MB per minuut = 150KB per seconde = 1200Mbps stream

- Horizon Go: gemiddeld 28MB per minuut = 467KB per seconde = 3750Mbit stream

TV kijken via 'Gemist' apps
Wanneer je TV kijkt via de Uitzending Gemist apps van de NPO, RTL XL of Horizon Go dan is de kwaliteit van de dataverbinding minder van belang. Uiteraard moet je wel minimaal beschikken over een goede mobiele dataverbinding, maar de programma's die je bekijkt worden voor en tijdens het afspelen gebufferd. Mocht de verbinding even niet zo sterk zijn, en dus geen 5Mbit/s of meer 'halen', dan kan de uitzending toch gewoon doorlopen vanuit de buffer. In de praktijk betekent het dat het in sommige gevallen zelfs mogelijk is om een een programma te kijken wanneer de 4G dekking even weg valt en je het even met 3G (HSPA) moet doen.

In de praktijk betekende dat bij mijn tests dat het eigenlijk niet uitmaakte welke provider ik gebruikte. Zelfs via T-Mobile (nog zonder landelijke 4G dekking) werkte de apps prima, al moest ik af en toe iets langer wachten op het 'vullen' van de buffer.

Ook bij de 'Gemist apps' zie je grote verschillen in het dataverbruik van de verschillende apps en opnieuw is de NPO app het zuinigst. Feitelijk is het dataverbruik van de NPO en Horizon Go apps voor streaming video via 'Gemist' gelijk aan het verbruik van Live TV. Opvallend is wel dat de RTL XL app nog meer data verbruikt dan Horizon Go.

- NPO: gemiddeld 9MB per minuut video

- RTL XL: gemiddeld 32MB per minuut video

- Horizon Go: gemiddeld 28MB per minuut video

Het spreekt voor zicht dat, wanneer je van plan bent om op een of andere manier Live TV te kijken via een mobiel (4G) abonnement, je heel goed rekening moet houden met de grootte van de databundel. Nu ben ik geen gemiddelde gebruiker, maar ik verstookte tijdens mijn tests gedurende een maand zo'n 52GB aan data, verdeeld over de drie providers.