Nieuws
04 januari 2019 - Luc Meijs

2019, de flexibele smartphones komen eraan Mysterieuze vouwbare smartphone toont praktisch design voor een flexibel device

De flexibele smartphone is ‘’the next big thing’’ in de industrie, dat hij eraan komt is geen geheim meer. Royole presenteerde al een groot, log exemplaar om iedereen op de markt voor te zijn. Samsung volgde snel met een nogal mysterieus exemplaar, dat kort getoond werd maar waar verder niks over bekend is. Meerdere bedrijven werken volgens geruchten aan een flexibele smartphone, Huawei, LG en Oppo bijvoorbeeld. Vooralsnog is er weinig duidelijk over de rol van dit soort smartphones binnen ons dagelijks gebruik. Echter nu het MWC er weer aan komt, ga ik ervan uit dat daar wel een en ander gepresenteerd zal worden.
 

Xiaomi of toch een andere fabrikant
 
Leaker Evan Blass, @evleaks, heeft alvast een mysterieus filmpje online gezet waarin de flexibele smartphone van vermoedelijk Xiaomi getoond wordt.
 
In het korte filmpje zien we het toestel in volledig uitgevouwen stand en in opgevouwen stand. Wat de verhoudingen van het scherm of de afmetingen van het toestel zijn, is niet duidelijk. Het ziet er wel een stuk praktischer uit dan we eerder bij Royole zagen. Volgens geruchten werkt Google voor een dergelijk toestel met een relatief ongewone partner samen, Xiaomi in dit geval dus. Aan de hand van dit filmpje lijkt daar inderdaad een kern van waarheid in te zitten. Op het toestel is een variant van Xiaomi’s Android te zien, MIUI 10, waarmee de gebruiker de app van Google Maps opent en bedient in de uitgevouwen en opgevouwen modus. Wat het meest opvallende is aan deze flexibele smartphone is de manier waarop deze opgevouwen wordt. Het toestel bestaat als het ware uit een centrale plaat waarbij zowel de linker- als rechterkant van het scherm in willekeurige volgorde naar achter gevouwen kunnen worden om zo een reguliere smartphonegrootte te creëren. Het vouwen van dit exemplaar ziet er degelijk en praktisch uit, de software lijkt dit prima aan te kunnen en toont geen vorm van lag of hardwareproblemen bij het vouwen. Wat wel te zien is zijn kleine ‘’bulten’’ in de vouwbare delen van het scherm. Dit houdt in dat in de volledig uitgeklapte modus het toestel niet kaarsrecht op de tafel zal liggen maar iets opgehoogd aan deze kanten. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de manier waarop de schermtechnologie samenwerkt met het vouwbare element. Het filmpje roept ook genoeg vragen op. Zo lijken de bezels rondom het scherm voldoende groot om speakers of camera’s in te implementeren, echter zien we hier niks over terug. Andere vragen die opkomen: wat voor soort accu zit in dit toestel en hoe groot is deze in capaciteit, waar wordt het toestel mee aangedreven en ga zo maar door.
 
Vragen die hopelijk snel beantwoord worden zodra fabrikanten de sluier van de flexibele smartphones afhalen. Naar mijn verwachting zullen de grote spelers dit op het MWC tonen met een goed verlichte presentatie en wellicht met wat demotoestellen, zodat de consument een goed beeld krijgt bij deze vouwbare toekomst.