Emporia's misplaatste arrogantie

Wo 4 maart 2009 10:25, Ron Smeets, 7456

Emporia's misplaatste arrogantie

Een van de weinige toestelfabrikanten die wel besloten hebben om dit jaar zowel de CeBIT als het MWC te bezoeken is Emporia, makers van senioren mobieltjes zoals de Emporia Life en Life Plus.

Nu wil het toeval dat ik voor de volgende uitzending van Mobile Cowboys op TV Limburg vorige week opnames heb gemaakt waarbij we mijn gepensioneerde vader, die absoluut niets heeft met mobieltjes maar wel een Nokia bezit en daar ook regelmatig mee belt, een Emporia Life geven om te zien hoe snel hij dit toestel, waarvan de fabrikant zegt dat het extreem makkelijk te bedienen is en dus uitermate geschikt voor oudere, techisch minder onderlegde, gebruikers, onde de knie kreeg

Onze test wijst uit dat de Emporia weliswaar een prachtig groot en goed leesbaar display heeft met grote toetsen (en zeker niet teveel knoppen) maar dat de user interface nogal wat te wensen over laat. Zo kun je in het instellingen menu teveel zaken zelf regelen. Iets dat volgens mij juist voor de oudere gebruikers helemaal niet nodg moet zijn. Daarnaast is ook het installeren van de accu en SIM kaart voor de meeste senioren ondoenlijk.

Natuurlijk snap ik ook wel dat de meeste senioren die een mobiele telefoon krijgen daarbij door hun kinderen of het winkelpersoneel geholpen worden bij het instellen en de eerste uitleg voor het gebruik, maar dan kun je ze, mits ze nog goed kunnen zien, ook een eenvoudige Nokia, Sony Ericsson of Samsung geven, is mijn stelling. Als een fabrikant als Emporia zich wil onderscheiden op het gebied van senioren mobieltjes, dan moeten ze volgens mij ervoor zorgen dat een toestel zonder gebruikshandleiding (met bv. een eenvoudige installatie wizzard tijdens het eerste opstarten) vanaf het eerste moment door iedere non-techneut te gebruiken is. Hetzelfde geldt voor de user interface. Die kan volgens mij ook een stuk eenvoudiger en, om maar eens een modewoord van 2009 te gebruiken, intuitiever.

Toen ik onze bevindingen echter met een van de marketing managers van Emporia besprak werden deze echter op een bijzonder arrogante manier weggewoven. OK, ik begrijp dat Marketing bobo's voor de volle 100% achter hun product moeten staan, maar dit was toch wel een beetje overdone.

Wat ik ook zei of probeerde uit te leggen, de mevrouw in kwestie bleef roepen dat het allemaal onzin was en dat Emporia de beste en meest gebruiksvriendelijke toestellen voor de senioren markt maakte. En geloof me, ik heb in de 15 minuten die ik met de dame heb staan praten echt meerdere malen getracht mijn standpunt zoals ik dat hierboven al heb beschreven duidelijk te maken. Het enige antwoord dat ik telkenmale weer kreeg was "Wir machen die besten Senioren Handy's". Waarop ik het nogmaals probeerder: "Dat was ook niet mijn punt, mevrouw. Ik denk dat ze nog wat verbeteringen kunnen gebruiken en dat zie ik niet terug in de nieuwere modellen die overigens weer meer knopjes aan de zijkant hebben". Enfin, een vermoeiend gesprek met een verschrikkelijk arrogant overkomende Emporia medewerkster. Op z'n minst een beetje misplaatst voor een toestel fabrikant wiens marktaandeel nog niet in de tienden van procentpunten uit te drukken is.

Toen mijn verhaal na ruim een kwartier nog steeds niet 'geland' was bij de Marketing dame (ik zal haar naam niet noemen), heb ik het maar opgegeven.

De Emporia doelgroep aan het werk ;-)

Emporia-Oudjes

Reacties (4)

 

  • MC Chris [website]
  • Wo 4 mrt 2009, 10:41

  Mooie review van de PR dame Ron. Ik hoop dat ze de vertaling van deze posting te lezen krijgt.


  • gsm freak
  • Wo 4 mrt 2009, 21:01

  De menu's zijn messchien een beetje ingewikkeld ( heb ze zelf nog niet getest) maar de grote toetsen zijn in ieder geval héél gemakkelijk voor oudere mensen , en zeg nu eens heerlijk wat is juist het probleem bij de oudere mensen , ja juist die kleine toetsen van al de andere merken, en daar is emporia toch in geslaagd denk ik of niet soms .
  En heerlijk toegegeven welk oudere mens zit nog in de menu's te prutsen juist ja geen enkele ( zie het zo bij mijn eigen ouders ) heel tevreden dat ze er mee kunnen bellen en de rest is geheel overbodig .


  • Luc
  • Do 5 mrt 2009, 14:58

  Ik heb een tijdje geleden een van de vorige modellen van Emporia aangekocht voor mijn ouders, 80+. Na een week ben ik hem gaan terug brengen omdat het toestel niet voldoet aan de basis behoeften van ouderen. De batterij gaat geen volledige 24 u mee in stand by, wat vervelend is als men dit nog al eens vergeet op te laden. Ook de gebruikersinterface was niet aangepast aan een normaal niet technisch persoon. Ik begrijp volledig de review van hierboven.
  Door de grote toetsen bleek ook het toestel niet echt stevig genoeg. De prijs was ook aanzienlijk zogezegd gejustifieerd door de speciale doelgroep. Ik heb hen nu een Samsung schuiver gekocht van 50 eur die veel eenvoudiger is in gebruik: oproep aannemen - open schuiven, oproep beeindigen - terug dicht schuiven. Met de frequent gebelde nummers onder de verschillende nummer toetsen.
  Emporia is dus geen aanrader.


  • mart
  • Za 29 mei 2010, 11:17

  wat ik nergens lees...het geluid dat uit de speaker komt als je gebeld wordt is dat ..hard... genoeg voor minder of slecht horende vr groet mart roest

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • De eerste Honor van dichtbij bekeken; 'n bekend gezicht Toestellen

  Honor is een nieuw smartphone merk. De Honor 6 is het eerste toestel dat in de winkels verschijnt

 • Eerste indruk Samsung Galaxy Alpha (video) Toestellen

  De Galaxy Alpha is de eerste Samsung met een metalen frame en een nieuw design. Helaas is hij niet bepaald goedkoop

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27398)
 2. Nokia Lumia 900 (22872)
 3. Nokia C6-01 (22053)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21379)
 5. Foony (21005)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines