Review: Samsung Galaxy Tab 10.1

Zo 28 augustus 2011 15:30, Marc Wielaert, 20824

Accessoires: hardcover en keyboard
Samsung voorzag de Nederlandse pers naast de Tab 10.1 ook van een goed uitgerust pakket accessoires, niet alleen om te vieren dat deze voor het eerst ook direct beschikbaar zijn , maar ook om de mogelijkheden van dit tablet optimaal te ervaren. Naast een hardcase die hem tijdens transport beschermt en ook dienstdoet als multifunctionele standaard, kreeg iedereen de beschikking over een qwerty keyboard waar de tablet in landscape mode naadloos inpast.

P1070042

Dat keyboard kende ik al, omdat ik eerder ervaring op mocht doen met een identiek exemplaar dat ruimte bood voor de eerste Galaxy Tab. Op dat keyboard kan ik in feite net zo snel roffelen als op m’n laptop, maar ik mis de nodige shortcuts (via de Ctrl-toets bijvoorbeeld) die me snel naar het volgende woord of regel brengen, of waarmee ik normaal gesproken zonder na te denken een deel van m’n tekst bewerk. Simpele functies als Ctrl-C werken niet altijd, knippen en plakken of kopiëren doe je allemaal via het touchscreen (een deel van de shortcuts werkt overigens in beperkte mate wel als je werkt in Polaris Office).

Het is wel vreemd dat het softkeyboard direct in beeld springt als je een deel van het scherm of tekst even aanraakt – je maakt op dat moment immers al gebruik van een keyboard. Dit soort onpraktische oneffenheidjes zijn hopelijk met een software-update aan te passen. Praktisch is wel dat je de Tab 10.1 ook via keyboard en datakabel direct op je PC kunt aansluiten.

P1070051

Terzijde: misschien een bruikbare suggestie voor Samsung is een app die een virtuele muis in je smartphone weergeeft, en die je – via WiFi of Bluetooth – kunt koppelen aan je Tab. Dergelijke apps bestaan al, maar er bestaat nog geen app die het combineert met de Galaxy Tab. Het lijkt me ideaal om op locatie in ieder geval de mogelijkheid te hebben om uit drie zelfstandige onderdelen een miniatuur laptop te kunnen bouwen: de Tab 10.1 als display, het losse keyboard, en bijvoorbeeld een Galaxy S (II) als muis.

Reacties (9)

 

  • Rene
  • Zo 28 aug 2011, 16:00

  Zeer goede revieuw, je hebt een hoop duidelijk gemaakt zo. Ik zat met een paar vragen maar het is mij duidelijk genoeg nu. Ga zo door.


  • Harold [website]
  • Zo 28 aug 2011, 16:31

  Hey Marc,

  Mooie review. Heb wel een vraag. Je noemt de extreem goede batterij. Ik moet de Tab 10.1 echt op het einde van de dag aan de lader leggen, zelfs als ik hem bijna niet gebruik? Wat is bij jou een goede batterij. De iPad kan ik een paar dagen mee doen.


  • Ron Smeets [website]
  • Zo 28 aug 2011, 16:52

  @Harold

  Heb ik geen last van met mijn Tab 10.1. Ik haal zeker twee dagen op één acculading. Ik moet wel zeggen dat ik er geen SIMkaart in heb zitten, doorgaans. Hij wordt dus vrijwel alleen op WiFi netwerken gebruikt. WiFi staat daarom ook constant aan. En zelfs dan haal ik dus de twee dagen...


  • MC Marc Wielaert [website]
  • Zo 28 aug 2011, 20:45

  Hoi Harold,
  Dank voor je compliment (idem dito Rene). Check eens welke apps er bij je Tab open staan? Vind je daar niets, zet 'm dan eens even helemaal uit en dan weer aan? Zit je continu op 3G op je Tab, of juist op WiFi? Ik deel de ervaring met Ron dat ik echt minimaal twee dagen met een acculading toe kan, met WiFi vrijwel constant aan.

  Groet,
  Marc


  • ivar
  • Zo 28 aug 2011, 20:54
  Iphone_comment

  Met mijn eee pad transformer haal ik zonder dock 3 dagen en met 4 terwijl ik er toch veel mee doe


  • sygys
  • Ma 29 aug 2011, 15:47

  Ik vind de android 3.1 browser behoorlijk tegenvallen. ik heb gelezen dat de custom roms van android 3.2 een stuk betere browser ervaring hebben met vooral minder vertraging tijdens het typen. Ik denk dat ik binnenkort mijn xoom eens ga unlocken en er android 3.2 op zet. wellicht scheelt het ook als je de CPU overklokt naar 1600 mhz


  • Ed
  • Vr 9 sep 2011, 13:44

  Marc, mooi compleet verhaal. Je voorkeur loopt duidelijk door het verhaal, maar zeker niet storend. Zeker op deze manier, waarin je je mening als zodanig aangeeft. Ik doel dan wel op je review, niet zozeer op je pleidooi voor vrijspraak :). In ieder geval weer een informatief en prettig leesbaar review van je!

  Wat ik benieuwd naar was, maar niet heb kunnen vinden, zijn vernieuwende zaken tov een iPad, die doorslaggevend zijn. Wel kleine dingen zoals camera of aantal speakers, maar dat vind ik details waar ik niet warm of koud van word. 1 of 2 van die kneuterspeakers, alsjeblieft zeg.... Zonder overigens een waardeoordeel te geven over de voorkeur van anderen. Verder is toch elke vergelijken met Apple, die ongetwijfeld binnenkort ook een iets dunnere en lichtere, met iets betere camera uitgeruste, etc. etc., apparaat introduceert.

  Ik heb weliswaar een andere tablet (HTC Flyer) en ik ben er erg blij mee, al stelt hij ook teleur op sommige vlakken. Ik heb nooit een iPad langdurig gebruikt, dus een goed vergelijk heb ik niet, maar als ik de mensen die wel met een iPad werken mag geloven, dan was dat voor mij wel een beter alternatief geweest. Dat zit 'm, denk ik, in Android. De meest hinderlijke zaken zijn het niet weergeven van een toetsenbord, wanneer je hem wél wilt (en nodig hebt) en pinch to zoom dat ervoor zorgt dat het beeld groter wordt, maar ook verspringt. Je bent dan ingezoomd en dus heb je minder overzicht (zeker op een 7" apparaat) en moet je alle kanten op scrollen om te zoeken waar die tekst is gebleven waarop je je focus had. Heel ergerlijk. Is dat bij de Galaxy ook, of heeft HTC het een beetje verknoeid, of ligt het aan het (tot op heden) ontbreken van Honeycomb op de Flyer (komt het ooit, of is het een broodje aap verhaal van HTC?), of wordt dit geaccepteerd aangezien het toch geen echte iPad is...? Geen idee, wie het weet, daar hoor ik het graag van. Bij een Apple heb ik dergelijke frustrerende tekortkomingen niet gehoord, ben echter wel benieuwd naar de ervaringen van de Galaxy op dit vlak. Mijn ervaring maakt mij echter nog meer Android schuw. Mooie verhalen, totdat je het ding zelf in handen hebt.... Zoals zo vaak wanneer je een alternatief kiest voor een 'origineel'. Alleen zijn die Android apparaten minstens net zo duur, nog minder reden voor een Android. (De doorslag voor mijn keus op de Flyer is Scribe geweeest, dat vind ik een toegevoegde waarde en duidelijk onderscheidend. Echter zonder 3G gebruik ik het minder (zakelijk) dan gedacht).

  Overigens heeft de Duitse rechtbank zojuist het verbod op verkoop van dit apparaat verlengd of definitief gemaakt. Daar zijn ze het duidelijk niet eens met jouw mening. Ook het onder een vergrootglas leggen van de geringe verschillen helpen daar niet aan mee :).


  • Anthony
  • Za 17 sep 2011, 15:07

  Wat mij enorm begint te irriteren , is de opstelling/houding die Aple erop na houd.....je word er gewoon misselijk van , alleen daarom zou ik niks van het arogante vervelende merk willen hebben !!

  Ze zijn vanaf het begin al dwars gaan liggen , met alles en iedereen

  Neem Adobe ( flase ) niks samenwerken zei appel en daar begon de ruzie al....

  Alles in eigen beheer houden en niemand , maar dan ook niemand iets gunnen !!

  Appel had naar de kloten moeten gaan toen het slecht met hun ging een X aantal jaren geleden !! ze zouden er verdorie van geleerd moeten hebben !! maar nee , doe er nog een stapje boven op , we worden gewoon nog arroganter !!

  Iets wat KPN ook duur is komen te staan toen der tijd ;-)

  Apple gund alleen zichtzelf wat en een ander kan dood vallen , neem al die ziekelijk aanklachten , over iets !! ppff waar heb je het in hemelsnaam over....Ipad en Samsung ?? wat het zelfde...?? laat me niet lachen !! die duitse rechter krijgt zeker steek panning van het waardelose bedrijf of vast en zeker de hele familie een Iphone ;-P

  Nee , na mijn idee zou ik het geen staf vinden als het Merk Apple eens flink op de ( mond ) gaat om het netjes te houden...

  Ik hoop ook echt dat de Nokia N9 werledwijd een enorm succes gaat worden en dat Apple eens marktaandeel ziet kelderen , want ze spelen kinderachtig en intens vals spel

  Maar ieder zijn of haar mening.....


  • christian [website]
  • Di 4 okt 2011, 21:20

  Zelf ben ik helemaal verknocht gdraakt aan mijn 10.1v. De plastice achterkant komt wat knullig over. Hadden ze die maar gehouden dan had apple geen case gehad! Als ik dan eens op die ipad van mijn zus zit, dan ben ik toch blij als ik weer /mijn stenen tafel op de schoot heb. De apple is me te mooi om te gebruiken.....

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • De eerste Honor van dichtbij bekeken; 'n bekend gezicht Toestellen

  Honor is een nieuw smartphone merk. De Honor 6 is het eerste toestel dat in de winkels verschijnt

 • Eerste indruk Samsung Galaxy Alpha (video) Toestellen

  De Galaxy Alpha is de eerste Samsung met een metalen frame en een nieuw design. Helaas is hij niet bepaald goedkoop

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27403)
 2. Nokia Lumia 900 (22874)
 3. Nokia C6-01 (22056)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21382)
 5. Foony (21007)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines