Review: Motorola TLKR T3

Di 27 april 2010 15:10, Redactie, 10165

Review: Motorola TLKR T3

Tijdens de Tele-Visie beurs in Nieuwegein troffen we Motorola aan (in Nederland vertegenwoordigd door MCC) met een wel heel opvallende stand. De stand, afgeladen met walki-talkies, had als payoff dat de walkie talkie een prima apparaat is om te communiceren zonder te betalen en zonder afhankelijkheid van een GSM netwerk. In een serie van twee reviews gaan we dieper in op deze oertelefoon en proberen we het nut van de Walkie Talkie/portofoon in de grotemensenwereld te vinden.

Op dit moment heeft Motorola drie modellen in het assortiment. De TLKR-T3 (5 KM bereik),TLKR- T5 (6 KM bereik) en TLKR-T7 (10 KM bereik). De T3 is het absolute basismodel, verkrijgbaar in oranje/geel, rood en blauw. Met een formaat van 5CMx13CMx2.8CM zijn deze portofoons zeer handzaam en het stugge plastic geeft een stevig gevoel. De set komt met riemclips, maar je zal er zelf meteen een set batterijen bij moeten kopen. In één T3 gaan 3 AAA batterijen wat goed is voor ongeveer 20 uur normaal gebruik.

Display

De T3’s beschikken over een simpel zwart-wit LCD zoals we die van de eerste telefoons kennen. Niks mis mee. Echter, volgends de Amerikaanse website van Motorola zouden de T3’s over een backlite moeten beschikken. Die is niet aanwezig. Of dat goed of slecht is laten we even in het midden gezien een backlite extra energie trekt en, zodra je ze hebt ingesteld, je het display in de praktijk toch niet gebruikt. Voor ons gevoel is het display prima.

Geluid

De T3’s hebben beiden de microfoon en speaker aan de voorkant. Dit geeft geen problemen met rondzingend geluid omdat microfoon en speaker nooit tegelijk aan staan. Het geluid is niet zo helder als bij een telefoongesprek, maar wel erg duidelijk. Het volume is in 7 stappen te regelen. In de laagste stand komt het volume overeen met het daadwerkelijke volume van de stem die spreekt. De microfoon kan stemgeluiden tot ongeveer een meter weg goed registeren. Eerlijk is eerlijk, het is een lange tijd geleden dat ik een telefoon had die op de speaker deze kwaliteit leverde. De T3 kan zenden en ontvangen op 8 verschillende kanalen waardoor gebruikers de communicatie kunnen scheiden.

IMG_0748

Functies

Naast Push To Talk (PTT) beschikt de T3 over een tweetal functies. Zo is het mogelijk om een bepaald kanaal met een extra hoge gevoeligheid op een bepaald kanaal te laten luisteren. Dit zal ongetwijfeld veel van de batterijen vragen en is wellicht een functie die je over het algemeen niet gebruiken zal. Wel leuk is de ‘scanner’ functie. Met deze functie zal de T3 steeds snel van kanaal wisselen zodat je gesprekken van alle kanalen op kan vangen. Een leuke functie wanneer je in een buurt zit waar veel met portofoons gewerkt wordt. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouw project.

Signaal Sterkte

Gezien een portofoon niet meer is dan een ding waarmee je kan communiceren, heb ik met vrienden besloten om de dingen op hun uithoudingsvermogen te testen. Allereerst besloten we een kelder te bezoeken waarvan we weten dat we er met de GSM nauwelijks tot geen signaal hebben. Één persoon heeft daar met een T3 in gezeten terwijl de ander met een T3 buiten liep. Verbazingwekkend genoeg hadden we in een straal tot ongeveer 100 meter om de kelder heen een helder bereik. Daarna nam het signaal zeer snel af. Na ongeveer 130 meter was het bereik totaal weg.

Motorola geeft aan dat de T3’s onder ideale omstandigheden tot 5 KM bereik hebben. Nu is de kans dat je ze onder ideale omstandigheden gebruikt wel heel gering, dus kozen er ervoor om de T3’s in de auto, op de snelweg te testen. Één auto reed vanuit Dieren (GLD) richting knooppunt Velperbroek, de ander reed vanuit Dieren naar Doesburg. Tot ongeveer 3,9 KM bij elkaar vandaan bleef het geluid perfect. Daarna nam het al snel af en na 4,3 KM was het signaal verdwenen. Zeker geen slechte prestatie.

Behuizing Sterkte

Onderdeel van de verkoopstrategie van deze apparaten is dat je ze kan gebruiken onder extreme omstandigheden en buiten bereik van een GSM netwerk. Nu doen de toestellen sowieso niks met een GSM netwerk, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je deze portofoons bijvoorbeeld de bergen mee in neemt wanneer je gaat skiën o.i.d. Bij dergelijke sporten kunnen de portofoons flinke klappen krijgen. Wij besloten dan ook om een paar ‘voorzichtige’ tests uit te voeren.

Voor deze test bestempelde we één T3 als crash portofoon zodat we deze met het andere model op functie konden blijven testen. We begonnen met de traptest. De eerste trap is met hoogpolig tapijt bekleed en 14 treden hoog. Hoewel de T3 een flinke smak maakt, doet hij het nog prima. Tijd voor de tweede trap. Wederom 14 treden, maar nu van hout. Het apparaat maakt wederom flinke klappen en op een krasje op het display na, kunnen we geen schade vinden.

Tot slot doen we nog een kleine outdoor test. We laten de Crash T3 van ongeveer een meter op een gladde tegel vallen. Een paar kleine krasjes zijn het gevolg, maar verder werkt hij nog steeds. Als laatste test besluiten we tot een val van 1,5 meter op een grindtegel. Het plastic laat wat meer beschadigingen zien, maar het apparaat blijft werken.

Conclusie

Na alle tests die we gedaan hebben, mogen we concluderen dat de Motorola T3 een portofoon is die totaal niet te vergelijken is met de walkie-talkies waar we als kleine kinderen mee rondliepen. De behuizing is sterk genoeg om kleine ongelukjes te overleven en hoewel er een toetsvergrendeling op zit, zijn de toeten op een dusdanige manier gemaakt dat het lastig is om ze ‘per ongeluk’ in te drukken. Wel een puntje van kritiek richting het display. Hoewel we het ontbreken van de backlite geen probleem vinden, had het display wel iets verzonken mogen worden om het zo wat minder gevoelig te maken voor krasjes en deukjes. Op internet zijn de T3 sets vanaf € 39,- te vinden.

Tot slot nog even terugkomen op de vraag of de portofoon wel bestaansrecht heeft in de wereld van de mobiele telefoon. Het antwoord is ja. Hoewel de functionaliteit beperkt is, is het de snelste manier om even contact met iemand te leggen. Waar mijn telefoon er al tien seconden voor nodig heeft om af te gaan, is het nu een kwestie van een knopje indrukken. Hiermee is het een ideaal communicatiemiddel voor op reis en op evenementen. Wij zijn nu al benieuwd naar hoe de T5 zich in onze volgende test zal houden.

Reacties (18)

 

  • Lars van Leeuwen
  • Di 27 apr 2010, 15:42

  T7 lijkt me leuk. Mag je die T5 en T7 gewoon gebruiken zonder licentie? Ik hoorde namelijk eens dat je een licentie ofzo meot hebben bij een straal van meer dan 5km.


  • Arjan Olsder [website]
  • Di 27 apr 2010, 16:14

  Zover mij bekend zijn de T3 en T5 zonder licentie te gebruiken. De T7 zal ik even navragen.


  • Arjan Olsder [website]
  • Di 27 apr 2010, 16:58

  Ik heb zojuist een bevestiging gekregen dat er geen licenties nodig zijn.


  • Bas
  • Wo 28 apr 2010, 17:50

  Ik heb al jaren de T3. Vooral gekocht omdat met de vormgeving, je er makkelijk een karabiner aan kunt bevestigen ipv de broekclip te gebruiken. Fantastisch op de wintersport, hangt met een karabiner aan mijn rugzak schouderband.
  Ook onderweg in de auto, even makkelijk communiceren over een plas-pauze, flitsers etc tussen verschillende auto''s (sneller dan telefoon en zeker goedkoper).

  Nadeel: andere portofoons gebruiken dezelfde frequentie. Tijdens de wintersport hadden we een chatsessie met een meisje dat op dezelfde lijn zat, tot haar vriendje boos werd.


  • regtuit
  • Wo 28 apr 2010, 19:04

  hebben deze dingen nou alleen een speaker? of kun je ze ook zachtjes tegen je oor houden? :P


  • Arjan Olsder [website]
  • Wo 28 apr 2010, 20:35

  Ehm... ik denk dat je zelfs in de zachtste stand enige gehoorschade op kan lopen wanneer je ze tegen het oor houdt. Van de andere kant, als je een beetje uit gaat zal je het misschien wel als lekker stil ervaren ;-)


  • JT
  • Ma 3 mei 2010, 16:48

  Dit weekend nog de Motorola's in 2 auto's gezet tijdens het rijden in Duitsland. Ideaal gewoon, niks geen bellen en idd, de pauzes zijn snel doorgegeven, net als opvallende en lelijke auto's!! :-)


  • Arjan Olsder [website]
  • Ma 3 mei 2010, 17:12

  Koninginnedag was ideaal om de T5's te testen. Review volgt snel.


  • loes
  • Vr 29 okt 2010, 21:38

  Hoe houden de batterijen zich van de T3 ? Ik vind het jammer dat er geen oplader bij zit.


  • Arjan Olsder [website]
  • Vr 29 okt 2010, 22:50

  Dat hangt erg van de batterijen af. Als je ze bij de kruidvat of Lidl koopt mag je er vanuit gaan dat ze met een uur of 4/5 wel leeg zijn. Op fatsoenlijke Duracel of Panasonic batterijen kan je het tot een dagje rekken. Voor het prijsverschil zou ik echter altijd voor de T5 set gaan.


  • Jobb
  • Za 18 feb 2012, 16:57

  Ik heb 4 walki talki t3. Nu ineens communiceren deze 4 niet meer met elkaar. Ik denk dat het een instelling moet zijn. Wie kan me helpen?


  • Bas
  • Zo 19 feb 2012, 13:25

  @jobb: staan ze allemaal wel op hetzelfde kanaal?


  • jobb
  • Zo 19 feb 2012, 13:40

  Ja dat staan ze wel. Geen enekele walki talki ontvangt meer.


  • Remko
  • Zo 30 dec 2012, 21:19

  He Jobb,
  Dat heb ik ook! Op de 'continue-functie' doen ze 't nog goed, maar de 'private modus' geen gehoor. Zendericoontje doet 't wel, ontvangen ho maar.
  Heb jij het nog weten op te lossen of weet iemand raad?
  Groet
  Remko


  • Lucy
  • Di 16 jul 2013, 14:39

  Is er een oplossing gevonden? Ik heb nl hetzelfde probleem ...


  • Frank
  • Do 8 aug 2013, 01:23

  En ook bij mij zijn er nu 2 van de 4 met dit probleem. Wel zenden maar lijken niks te ontvangen. Heb al van alles geprobeerd. Sterker nog: eerder op de dag was het er 1 maar na wat proberen doet ook de 2e het niet meer.
  Wie heeft de oplossing?


  • Mariette
  • Do 24 okt 2013, 10:50

  Hier exact het zelfde probleem. Is hier een oplossing voor? Of is dit een bekend probleem bij Motorola portofoons ondertussen? Erg jammer want bij de continu functie is er veel ruis!


  • Dennis
  • Zo 8 jun 2014, 08:20

  Hoi mede lotgenoten ik heb dit probleem ook is er een oplossing voor?

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27203)
 2. Nokia Lumia 900 (22711)
 3. Nokia C6-01 (21918)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21224)
 5. Foony (20872)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines