Martin Cooper: "Moderne mobieltjes zijn veel te ingewikkeld"

Vr 6 november 2009 13:30, Ron Smeets, 7423

Martin Cooper: "Moderne mobieltjes zijn veel te ingewikkeld"

Nu zullen velen van jullie waarschijnlijk denken, "Wie is in hemelsnaam Martin Cooper om te zeggen dat moderne mobieltjes veel te ingewikkeld zijn". Nou, Martin Cooper is de, inmiddels 80-jarige, uitvinder van de mobiele telefoon. Toen hij begin jaren zeventig voor Motorola werkte ontwikkelde hij het eerste 'mobieltje' waarmee hij op 3 April 1973 het eerste mobiele telefoongesprek voerde, op de hoek van een drukke straat in Manhattan.

Tijdens een conferentie over privacy zei Martin vorige week dat volgens hem de moderne mobieltjes voor de meeste gebruikers veel te veel functies hebben en hij voegde daar aan toe: "Telkens als geprobeerd wordt om een device te maken dat alles kan voor iedereen, dan blijkt dat zo'n apparaat meestal niets echt goed doet".

Tja, wie ben ik om de uitvinder van de mobiele telefoon tegen te spreken. Daarnaast denk ik ook echt dat hij wel een beetje gelijk heeft. De afgelopen jaren hebben we diverse multi-functionele (Smart)phones de revue zien passeren die zoveel functies hadden maar, mede daardoor, ook niet echt gebruiksvriendelijk waren en/of vol zaten met bugs, een trage user inteface hadden of waarvan bepaalde functies gewoon niet lekker werkten. Dat neemt echter niet weg dat de multi-functionele (Smart)phone natuurlijk nog altijd volop in ontwikkeling is en dat uit verkoopcijfers blijkt dat steeds meer mobiele bellers juist op zoek zijn naar een toestel dat meer kan dan alleen bellen en SMS-en. In dat opzicht wordt het standpunt van Cooper dus een beetje onderuit gehaald.

Nu denk ik ook (nog steeds) niet dat de Smartphone uiteindelijk de Laptop of zelfs de PC als dagelijks (werk)tool zal vervangen want daarvoor zijn de schermen en toetsenborden gewoonweg te klein. Hoe veel je ook surft, mailt en social netwerkt met je mobiel, acht uur werken op een Smartphone is gewoon niet te doen, ook niet met toestellen als de HTC HD2 die een 4.3 inch display heeft, de Sony Ericsson Xperia X2 met zijn, voor een Smartphone, bijzonder prettig ontworpen qwerty toetsenbord of de Apple iPhone met zijn zeer gebruiksvriendelijke User Interface.

Maar gezien de hudige ontwikkelingen denk ik wel dat multi-functionele Smartphones niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse (werk)leven en natuurlijk zal er ook altijd een markt blijven bestaan voor de eenvoudige GSM die niet meer kan dan bellen en SMS-en.

Reacties (3)

 

  • iPhone gebruiker
  • Vr 6 nov 2009, 23:44
  Iphone_comment

  Technology push, sociale innovatie en de macht van hard- en software leveranciers zal de markt van de "normale" telefoons uitbannen..


  • vanhetgoor [website]
  • Za 7 nov 2009, 09:37

  Ik begrijp de kritiek van Dhr, Cooper maar ik denk ook dat meespeelt dat na verloop van tijd men niet meer mee wil gaan met de waan van de dag. Er zijn tegenwoordig veel apparaten waaruit men kan kiezen waarbij men zich werkelijk kan afvragen wat het toevoegt aan wat er al is. Zelf ben ik al jaren geïnteresseerd in techniek, ik kan er soms met bewondering naar kijken, of met afschuw. Maar soms worden er dingen gemaakt die niet echt een doel hebben, niet de filosofie van evolutie hebben, alleen maar het anders maken om anders te zijn. In de hoop dat dit het is waar de hele mensheid op wacht.
  Persoonlijk denk ik dat de hele industrie van computing en telefonie naar één soort apparaat zal gaan. Een doosje wat men in de broekzak meedraagt, daarin zit een draadloze interface naar elk toetsenbord en beeldscherm dat zich in de buurt bevind, met een los oordopje kan gesproken worden met iedereen die men wil bellen. Alle gegevens, speelfilms en muziek, en alle dossiers van het werk gaan de hele dag met je mee, overal kan je werken achter een beeldscherm dat toevallig in de buurt is. het gaat komen, de tekenen zijn er al. Het is al bijna mogelijk. Nu hier bij mij thuis is het al zo dat ik vanaf de computer in mijn slaapkamer elke PC in de buurt kan bekijken, met mobile-me zou ik mijn bestanden al overal kunnen inzien. Alleen die kleine combinatie die er nog gemaakt moet worden, dan is het klaar.


  • Redevice.nl [website]
  • Za 7 nov 2009, 13:45

  @Ron Smeets

  Ook ik denk dat de Smartphone inderdaad niet de laptop of desktop zal gaan vervangen. Maar ik kan me in de toekomst voorstellen dat een apparaat ter grote van je mobiel gebruikt kan worden als data drager waar al je gegevens en besturingssysteem en dergelijke opstaan.

  Wanneer je dan thuis of op het werk aankomt plug je als het ware je "telefoon" in je workstation of laptop in en hier vanaf worden al je gegevens en instellingen geladen. Dan heb je dus altijd alles bij je, kun je overal hetzelfde werken en tegelijk heb je wel alle gebruiksgemakken die laptops en andere electronica bieden ten opzichte van de smartphone.

  Er is al een bedrijf met iets dergelijks bezig:

  http://www.modumobile.com/

  Maar dit is meer dat je je mobiel voor andere functies beter aanpas door de centrale unit steeds in een ander jasje te steken. Nonetheless is het concept makkelijk uit te breiden naar computers.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27053)
 2. Nokia Lumia 900 (22574)
 3. Nokia C6-01 (21842)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21090)
 5. Foony (20760)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines