Vodafone storing nog niet helemaal voorbij

Di 10 april 2012 10:30, Ron Smeets, 3149

Vodafone storing nog niet helemaal voorbij

Na de brand waardoor medio vorige week een groot deel van het Vodafone netwerk in de regio's Rotterdam, Kennemerland en Den Haag plat kwam te liggen heeft de provider enkele dagen nodig gehad om de uitgevallen 'switchlocatie' te herstellen.

Vlak voor het paasweekend zou het 2G (bellen en SMS'en) verkeer weer helemaal hersteld zijn en in de loop van tweede paasdag (maandag 9 april) was ook het 3G netwerk (mobiel internetverkeer) weer praktisch overhal beschikbaar. Dat betekent echter nog niet dat de problemen nu helemaal verholpen zijn, zo liet de provider gisteravond in een update weten. Dit heeft vooral betrekking op de stabiliteit van het 3G netwerk. Inmiddels, dinsdag ochtend, heeft Vodafone die stabiliteit alweer verhoogd en de verwachting is dat dit de komende uren nog verder zal verbeteren, aldus een woordvoerder van de provider.

In een van de video updates die Vodafone gisteren (maandag) op de speciale storingspagina voor de Rotterdamse brand plaatste legt Netwerk Manager Freek Mutsaers uit wat de impact van het herstellen van de uitgevallen switchlokatie is (zie video hieronder).

Ik ben in het verleden, voordat ik Mobile Cowboy werd ;-)) als IT mangager zelf ook nauw betrokken geweest bij het bouwen van datacenters dus ik kan mij wel een beetje voorstellen hoe complex dit soort alomvattende storingen zijn (de uitval van een compleet datacenter). Heel kort door de bocht geredeneerd is een dergelijke storing alleen goed op te vangen, met zo min mogelijk of helemaal geen downtime, wanneer er een identiek datacenter 'klaar' staat, met dezelfde capaciteit en configuratie, voor het geval dat de primaire lokatie uitvalt. Een andere oplossing kan zijn dat de andere datacenters (switchlokaties in dit geval) uitgerust zijn met een bepaalde overcapaciteit (en configuratie) die direct opgeschakeld kan worden bij een dergelijke uitval als in Rotterdam. In de praktijk betekent dit echter dat de dienstverlener, Vodafone in dit geval, daarvoor dus fors zal moeten investeren. De stelregel was, enkele jaren geleden, dat de investering in een datacenter om een uptime van 99.7% te garanderen net zo hoog was als de investering om de uptime garantie van 99.7 naar 99.99% op te trekken.

Later vanochtend zal Vodafone nog een update met betrekking tot het verdere verloop van de herstelwerkzaamheden publiceren. Die zal ik hieronder dan nog toevoegen.

UPDATE (11u40): Vodafone heeft zojuist de beloofde storings update gepubliceerd. Op zich had de provider goed nieuws te melden voor wat betreft de stabiliteit van haar 2G én 3G netwerk in de 'ochtendspits'. De komende nacht zullen de werkzaamheden hervat worden om de maximale stabiliteit van het netwerk verder te herstellen.

"Vodafone is er vannacht in geslaagd het network stabiel te krijgen voor de ochtendspits. In de regio Rotterdam/Den Haag was telefoonverkeer, sms en mobiel internet gedurende het opstarten van de werkdag goed mogelijk. Snel mobiel internet (via het 3G-netwerk) was gedeeltelijk beschikbaar, met name in de dichtbevolkte gebieden is hier de dekking verder hersteld. In de rest van het land was het netwerk ook stabiel. Filevorming deed zich incidenteel voor. Vodafone blijft de situatie van het netwerk 24-uur per dag volgen. Om maximale stabiliteit te bewerkstelligen, worden de meest ingrijpende werkzaamheden komende nacht hervat."

Reacties (2)

 

  • iPhone gebruiker
  • Di 10 apr 2012, 12:47
  Iphone_comment

  Zie hier in het noorden van het land nog steeds Vodafone klanten worstelen om normaal contact te krijgen!


  • Pim
  • Di 10 apr 2012, 15:21

  Kennis van mij kreeg net 9x hetzelfde bericht via SMS van mij binnen. Hij heeft Vodafone en ik T-Mobile. In elk geval heeft hij mijn bericht duidelijk ontvangen, dat dan wel weer!

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27389)
 2. Nokia Lumia 900 (22865)
 3. Nokia C6-01 (22044)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21372)
 5. Foony (20997)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines