Essentiële update Lumia 800 op komst

Vr 2 maart 2012 21:55, Marc Wielaert, 22747

Essentiële update Lumia 800 op komst

Goed nieuws voor de huidige en toekomstige bezitters van de Lumia 800: naar verluidt kunnen we op korte termijn een belangrijke update tegemoet zien. Als de blogger achter MobileTechWorld het bij het goede eind heeft, behoren onder andere de problemen met de accu en de camera binnenkort tot het verleden. Als de eerdere berichten over updates samenvallen met deze, ziet de toekomst er vrolijk uit voor de Lumia 800. 

Het gaat om de PR1.2 update met als firmwarenummer
1600.2487.8107.12070
Op dit moment is de meest recente versie
1600.2483.8106.11500

Of die update direct ook de updates biedt waar ik vanuit Barcelona al over schreef (o.a. offline navigatie, tethering, Nokia Transport en Reading), is niet duidelijk. Ik kreeg de kans niet om de laatste softwareversie te controleren. Maar ook daar kreeg ik te horen dat de updates die ik er zag al "zeer binnenkort" zouden worden uitgerold, dus ik heb goede hoop.

Wat biedt de update volgens de aankondiging op MobileTechWorld? Het allerbelangrijkste is dat het accuprobleem moet zijn opgelost, net als de automatische witbalans in de camera - twee problemen die ik zelf als de belangrijkste kritiekpunten op het toestel heb.

Verder moet de headset bij het beluisteren van muziek beduidend meer laag bieden dan op dit moment het geval is. De backlights achter de menutoetsen moeten tijdens de bediening verlicht blijven ook als de helderheid op de laagste stand staat. En de "Diagnostic" app moet zijn verbeterd. 

Wanneer de update exact beschikbaar komt weet de bron niet te melden. Als gezegd meldden de Nokia medewerkers ook in Barcelona al dat het "zeer binnenkort" zou zijn. Bovendien heb ik vanuit het Nederlandse PR-bureau van Nokia al de belofte dat ook de offline navigatie in ieder geval nog dit kwartaal beschikbaar komt. Daarom reken ik nog op deze maand voor deze cruciale updates...

Nokia%20Lumia%20800%20White%2016%20color

Reacties (22)

 

  • hjs
  • Vr 2 mrt 2012, 22:13

  Thetering schijnt er nog niet in te zitten, maar wie weet bouwen ze dat nog op het laatste moment in en komt er nog een hoger versie nummer a.s. woensdag richting onze Lumia's :-)
  (tot nu toe waren de updates altijd op woensdag)


  • MC Marc Wielaert [website]
  • Vr 2 mrt 2012, 22:17

  @hjs
  Ik hoorde van meerdere Nokia medewerkers dat tethering in ieder geval óók in de Lumia 800 zal komen. Zeker in combinatie met een betere standby-tijd is dat fijn te horen ;-)


  • rene
  • Vr 2 mrt 2012, 22:38

  een beter beat zou echt de kers op de slagroomtaart zijn, voor mij dan tenminste. So fokking goed toestel deze lumia 800. Nog nooit vast gelopen of een reboot gehad :D


  • Ed
  • Vr 2 mrt 2012, 22:43

  Tethering (het ontbreken ervan) vormt voor min één van de grootste minpunten van dit toestel. Als dit er is, samen met de andere verbeteringen, dan is dit zo ongeveer het beste toestel op de markt. Mooi, snel, stabiel, sterke navigatie en muziek toepassingen, goede camera, prima accuduur (zeker wanneer de update een substantieel verschil gaat maken). En niet te gek duur.

  Gezien de snelheid waarmee Nokia dit WP toestel heeft gebracht en de mate waarin ze er boven op zitten om snel (noodzakelijke) updates uit te brengen geeft wel blijk van een nieuwe wind, enthousiasme en professionaliteit. Dit lijkt me het toestel te gaan worden waarmee ik weer helemaal enthousiast ga worden, als vanouds!


  • gerard-bijlsma [website]
  • Za 3 mrt 2012, 08:57

  sorry wat houd tethering in dan?


  • iPhone gebruiker
  • Za 3 mrt 2012, 09:33
  Iphone_comment

  Ik denk dat de combinatie Nokia - Microsoft een nagel aan de doodskist wordt van Android.


  • hjs
  • Za 3 mrt 2012, 09:45

  @gerard
  Thetering houdt in dat je je telefoon als modem kan gebruiken voor bv een laptop. Internet via 3G en dan een wifi netwerk opzetten naar laptop.


  • gerard-bijlsma [website]
  • Za 3 mrt 2012, 09:59

  dank.voor je antwoord ..wat ik las komt dat ook,bij de update.we wachten het af


  • hjs
  • Za 3 mrt 2012, 10:13

  Ik gok niet bij deze maar bij een volgende. De firmware is er al in het wild, zonder thetering.


  • vs
  • Za 3 mrt 2012, 10:22

  Ik vind tethering dan weer totaal niet belangrijk, ook met de camera merk ik niets van een verkeerde witbalans. De offline navigatie vind ik dan weer wel cruciaal.

  Wel leuk om te zien dat nokia alle issues probeert aan te spreken. Accuduur mag zeker wat langer, maar ik zie dat softwarematig nog niet opgelost worden. Maar ben zeker benieuwd.


  • Erwin
  • Za 3 mrt 2012, 10:30

  De vorige accu update hielp ook niets. Ben na 6 weken Luna maar WRR terug gegaan naar iOS . Wat een verademing dat je de deur uit kunt zonder de lader mee te nemen.


  • MC Marc Wielaert [website]
  • Za 3 mrt 2012, 11:43

  @Erwin
  De vorige accu-update heeft wel degelijk geholpen, maar niet genoeg. Het gaat nu om een aanpassing in het energieverbruik van het toestel. Goed dat je blij bent met iOS, maar ook de iPhone zal iedere nacht aan de lader moeten. Zag vandaag weer eens een iPhone en op mij komt het toestel inmiddels toch aardig gedateerd over. Ieder zijn smaak, nietwaar - en maar goed ook.


  • Ed
  • Za 3 mrt 2012, 12:06

  @Marc
  De iPhone komt naar mijn beleving 'gedateerd' over als hoog gepositioneerd toestel door met name de schermgrootte. High-end is welhaast synoniem aan het worden voor >4" schermen. Kleinere toestellen komen hierdoor inmiddels over als 'basistoestelletje'. En natuurlijk wordt het wel tijd voor iets nieuws of een vernieuwing qua design, al blijft het aanmerkelijk mooier de de meeste Aziatische toestellen. (Voor de prijzen die ze vragen mag dat ook wel).

  Mocht de Lumia inderdaad al deze verbeteringen doorgevoerd krijgen op heel korte termijn en de 900 minimaal dezelfde kwaliteit, mogelijkheden en prestaties leveren, dan zie ik niet meer in waarom mensen voor een dure (huidige) Galaxy o.i.d. zouden kiezen.


  • Marcel
  • Za 3 mrt 2012, 14:11

  @ iPhonegebruiker: ik zie niets wat daar op wijst.


  • iPhone gebruiker
  • Zo 4 mrt 2012, 09:12
  Iphone_comment

  @Marcel, inmiddels gaat Sony ook Smartphones leveren met WP. Daarnaast werkt de versplintering van Android ook een handje mee. Lees dit artikel van CW maar eens: Iedere keer als Google een update voor het open-source besturingssysteem Android aankondigt, begint het circus opnieuw: krijgt mijn telefoon een update? Waar de policies op gebied van updates bij iOS, BlackBerry en Windows Phone nog redelijk te overzien of te voorspellen zijn, is het bij Android altijd de vraag of de leverancier de moeite neemt een ouder toestel van een update naar een nieuw besturingssysteem te voorzien.

  Waarom is het doorvoeren van updates belangrijk? Buiten dat updates allerlei lekken in security dichten, brengen nieuwe versies nieuwe functionaliteit met zich mee die het besturingssysteem verbeteren en app-ontwikkelaars in staat stellen geavanceerdere apps te bouwen. Krijg je geen update, dan zou het zomaar kunnen dat de volgende versie van je favoriete app niet op je telefoon werkt omdat het besturingssysteem daar niet langer voor geschikt is. En gebruik je de telefoon zakelijk, dan zal IT niet blij worden dat je de beveiliging op je toestel niet langer bij de tijd is. Zoals gezegd zijn het vooral de fabrikanten van Android-toestellen die zich in nevelen hullen als het gaat om het verstrekken van updates.

  Update kent rijke lijst nieuwe features

  Ice Cream Sandwich (ICS) is Google's update naar Android versie 4.0 voor de smartphone. Gebruikers die nu nog werken met Android 2.3 Gingerbread en kunnen overstappen, krijgen de beschikking over een geheel nieuwe interface waarin widgets in grootte aangepast kunnen worden, applicaties makkelijker af te sluiten zijn en sociale netwerken als Facebook en Twitter hechter zijn geïntegreerd. Ook kun je de telefoon voortaan unlocken door middel van gezichtsherkenning, wordt visueel voicemail toegevoegd, is het makkelijker geworden om te typen op het virtuele toetsenbord, is de spraakinterface drastisch verbeterd en kun je browsen met behulp van tabbladen. Vergis je niet, deze verbeteringen zijn nog slechts een fractie van de totale lijst aan nieuwe features.

  Hoewel Android 4.0 al in oktober vorig jaar aangekondigd werd, waren er tot nog toe maar enkele toestellen met de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem verkrijgbaar. Daar komt deze week verandering in door de Mobile World Congress in Barcelona, waar fabrikanten toestel na toestel met een ICS-besturingssysteem aankondigen. Niet zo gek, want met een lancering tijdens dit evenement breng je jouw nieuwste smartphones onder de aandacht van de meeste journalisten en dus het grootste publiek.

  Veel onzekerheid

  Toch heeft de onduidelijkheid over ICS voor veel Android-bezitters lang geduurd. In de voorbije maanden buitelden gebruikers in fora over elkaar heen om duidelijkheid te krijgen of hun toestel wel of geen update naar ICS zou krijgen. Van een aantal toestellen is intussen bekend dat zij een update ontvangen, van andere nog steeds niet. Voorbeelden van toestellen die zeker weten in de kou blijven staan zijn de eerste Samsung Galaxy S, de Motorola Milestone en de Google/HTC Nexus One, toestellen van amper twee jaar oud. Ook de anderhalf jaar oude Samsung Galaxy Tab tablet wordt in de steek gelaten. (Klik hier voor een complete lijst met beschikbaarheid van ICS.)

  Het vervelende van de snelle ontwikkelingen in de mobiele industrie is dat toestelfabrikanten ieder kwartaal met nieuwe telefoons komen die krachtiger zijn dan hun voorgangers. Nieuwere telefoons brengen meer geld in het laatje dan oudere modellen, dus wordt de noodzaak om eerdere types een update te geven ook kleiner. Bovendien moet de update langs zowel de fabrikant als de telecomprovider (die het toestel aan de klant uitleveren), dus kan het even duren voordat jouw toestel aan de beurt komt. Garanties op updates worden bij het Android platform niet of nauwelijks gegeven.

  Kind van de rekening is de gebruiker die lange tijd niet weet waar hij/zij aan toe is. Ook IT kan moeilijk op zo'n onvoorspelbare uitrol anticiperen. Misschien het meest pijnlijke aspect zijn nog de redenen die worden gegeven om toestellen na maanden soebatten toch geen update te geven. In het geval van Samsung is de reden dat Android 4.0 voor de getroffen Galaxy-modellen niet in het geheugen naast de (noodzakelijke?) TouchWiz-aanpassingen past. Voor de doorsnee gebruiker is dit niet te begrijpen in deze almaar verder versplinterende Android-markt, waar verschillende fabrikanten eigen forks van het open-source besturingssysteem beginnen (denk maar aan de Amazon Kindle Fire).

  Garanties op nieuwe updates worden niet gegeven

  Het trieste is dat de natuur van Android maakt dat je als koper van een Android-toestel nooit weet waar je aan toe bent. Wil je zeker weten dat je ICS op je toestel krijgt, dan zul je een nieuwe smartphone moeten kopen. Daarmee is Android in feite de grootste concurrent van zichzelf.


  • bert meijering
  • Ma 5 mrt 2012, 07:35

  Wat ik zou willen is hands free in de auto bellen met de 800 maar dat is er niet geen spraak ondersteuning.jammer


  • gerard-bijlsma [website]
  • Ma 5 mrt 2012, 09:28

  kan je hebben,de taal op engels zetten


  • Reg
  • Ma 5 mrt 2012, 09:57

  Wat een gemekker over besturings systemen toch, het gaat erom welke apps je gebruiken kunt en of die voldoen aan de persoonlijke wensen. Het zal je toch een worst wezen te weten zelfs op welk OS je telefoontje draait? Wees toch wijzer en let op de kleur, apps, betrouwbaarheid en natuurlijk wat je ervoor betalen wilt; daar gaat het om!


  • Forrestall
  • Di 6 mrt 2012, 13:46

  @Reg, er zijn weliswaar geen betrouwbaarheidsapps, maar jouw wijze voldoet verder voor hele volksstammen.

  Wil je echter meer uit een smartphone halen, dan lijkt het mij juist wijzer dat het OS ook aan persoonlijke wensen voldoet.

  Zeker als je waarde hecht aan betrouwbaarheid en eisen voor zakelijk gebruik.


  • Ewa
  • Di 6 mrt 2012, 14:58

  In Singapore en India is de update blijkbaar al beschikbaar via Zune.


  • Reg
  • Di 6 mrt 2012, 21:41

  @Forrestall
  Ik zie geen zakelijk voordeel in een diversiteit aan OS'sen; sorry.


  • Harold
  • Di 6 mrt 2012, 23:34

  @Bert Meijering. Ik bel handsfree via bluetooth met simpel apparaatje aan de zonneklep. Mr Handsfree Car Kit Blue Multi @ € 29,95

  Als tethering nu ook nog komt ben ik helemaal tevreden.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27221)
 2. Nokia Lumia 900 (22728)
 3. Nokia C6-01 (21933)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21241)
 5. Foony (20886)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines