Sony (Ericsson) poll: Waarom blijven (verkoop)successen uit?

Vr 10 februari 2012 19:30, Ron Smeets, 7980

Sony (Ericsson) poll: Waarom blijven (verkoop)successen uit?

Sony (Ericsson) toestellen worden al vele jaren geprezen om hun (unieke) design en (hardware) kwaliteit. Toch blijft het succes van de Japanse (en tot voor kort natuurlijk ook Zweedse) fabrikant in Nederland (ver) achter bij dat in sommige andere landen.

De fabrikant heeft in de Nederlandse (smartphone) markt een relatief bescheiden positie. Het marktaandeel schommelt al een paar jaar rond de 3% (smart- en feature phones bij elkaar geteld) terwijl sommige toestellen toch echt niet onder doen voor die van bepaalde concurrenten, zeker als je kijkt naar het design, hoewel dat natuurlijk ook een kwestie van smaak is.

In 2009 schreef Cowboy Dennis al eens zijn verbazing uit over de 'prima telefoons die niemand wil' van Sony Ericsson. Het is bekend dat Sony (Ericsson) tussen 2009 en 2011 nogal wat problemen gehad heeft met de transitie van haar eigen smartphone OS naar Android. Daarnaast was de keuze voor Windows Mobile met de Xperia X1 destijds ook niet echt een gelukkige. De fabrikant is duidelijk te laat op de Android trein gesprongen, maar de afgelopen 12 maanden hebben ze toch een aardige inhaalslag gemaakt. Dat komt echter nog niet tot uiting in de verkoopcijfers en het (Nederlandse) marktaandeel van Sony (Ericsson). Mijns inziens niet helemaal terecht, maar wie ben ik ;-)))

Ik zou nu van jullie, de lezers, wel eens willen weten waarom Sony (Ericsson) geen echte succesnummers (qua verkoopaantallen en marktaandeel dus) meer kent. De nieuwe poll geeft een aantal mogelijke oorzaken. Daarbij heb ik de marketing strategie (Samsung hanteert bijvoorbeeld een bijzonder aggressieve marketing strategie en ook Nokia heeft de afgelopen weken bijzonder veel geld gestoken in de promotie van haar Lumia 800) even buiten beschouwing gelaten, alhoewel dat zeker ook mee speelt. Toestellen die veel opduiken in reclame uitingen en/of prominent gepushed worden in de winkels (al dan niet met de ondersteuning van bonus regelingen) verkopen natuurlijk beter dan toestellen die wat meer op de achtergrond gepromoot worden. Dat is bekend, maar wat zijn mogelijke andere oorzaken voor het uitblijven van Sony (Ericsson) successen?

Enfin, laat je stem maar 'horen' in onze poll! Ook als je wel een Sony (Ericsson) fan bent natuurlijk.

Reacties (36)

 

  • iPhone gebruiker
  • Vr 10 feb 2012, 20:46
  Iphone_comment

  Misschien moeten ze op cursus bij Apple?


  • Carel
  • Vr 10 feb 2012, 20:49

  Twee dingen zijn voor mij een reden de Sony's te vaak te vergeten:

  1. De, voor mijn gevoel, erg lange tijd tussen presentatie en daadwerkelijke verkrijgbaarheid. Daardoor verdwijnt een toestel weer in de anonimiteit
  2. Misschien wel als gevolg daarvan: door de lange tijd zijn de specs in de presentatie nog net up to date maar bij de release staan ze al weer op achterstand.

  Het zijn en blijven gewoon prachtige toestellen.


  • Adriana
  • Vr 10 feb 2012, 20:56

  @ Pimmetje aak iphonegebruiker: hou toch es op I-diot.

  voor de poll zou ik zeggen: ze steken teveel in het design. ongetwijfeld zien hun telefoons er het beste uit maar de rest is matig. de reden waarom samsung en apple de leiders zijn is omdat zij de beste zijn op de meest belangrijke onderdelen (scherm, betrouwbaarheid, kwaliteit).


  • Adriana
  • Vr 10 feb 2012, 20:56

  @ Pimmetje aak iphonegebruiker: hou toch es op I-diot.

  voor de poll zou ik zeggen: ze steken teveel in het design. ongetwijfeld zien hun telefoons er het beste uit maar de rest is matig. de reden waarom samsung en apple de leiders zijn is omdat zij de beste zijn op de meest belangrijke onderdelen (scherm, betrouwbaarheid, kwaliteit).


  • Marcel
  • Vr 10 feb 2012, 21:19

  Geen idee waarom ze het relatief minder doen. Ik zou best een SE toestel willen.


  • Tim
  • Vr 10 feb 2012, 21:29

  Ik was altijd Sony (Ericsson) fan, 5 telefoons op rij waren een Sony (Ericsson) maar na de X1 ben ik overgestapt naar een iPhone. Een aantal mensen om me heen hebben een Xperia X10, X10 Mini of Arc S.

  Allemaal mooie toestellen, maar elke keer vind ik toch dat Sony (Ericsson) de software maar matig achterlaat. Samsung en HTC leveren veel meer en mooie(re) widgets mee bij Android. En bij de X1 werden toentertijd ook enorme beloftes gemaakt m.b.t. de panels die uiteindelijk niet zijn waargemaakt mijns insziens.... Om nog maar te zwijgen over het feit dat dat toestel 6x!!! een nieuwe cover heeft gekregen.

  Ik vind de nieuwe Sony Xperia een prachtig toestel, maar ik denk dat Sony ook wat meer zich op de software kant mag richten.

  Alsook de aansluitingen op hun toestellen. Bij de X1 werkte de lader na 1,5 jaar niet meer vlekkeloos. Daar moest ik op het toestel de connectoren voor schoonmaken. Dit terwijl ik dit bij geen enkel ander toestel mee heb gemaakt....


  • Ronny Eggermont
  • Vr 10 feb 2012, 22:15

  Waarom de verkoopsuccessen uitblijven is niet ver te zoeken, het ligt niet aan de hardware (want de toestellen van SE, straks Sony, zijn echt wel mooi van design) maar het probleem ligt softwarematig. Ik lees dat binnen de Xperia S wordt gelanceerd met daarop Android 2.3.2. Dat is toch complete bullshit, Android 4.0 is immers al beschikbaar. Waarom lanceert men dat toestel niet met die versie zoals andere fabrikanten. Ik heb de indruk dat Sony continu achter de feiten aanloopt. Ikzelf bel al sedert 1997 met een Sonytoestel.


  • Hans Z
  • Vr 10 feb 2012, 22:49

  Ze hebben in het verleden een flink aantal toestellen software matig nogal slecht in de markt gezet. Dat was dan wel in de symbian tijd maar je vergeet niet snel dat ze ook niet al te veel moeite deden om dat recht te zetten zodat je met een slecht werkend toestel bleef zitten. Als ik Android zou gebruiken dan geen SE. Ondanks dat hun toestellen er meestal best wel mooi uitzien hebben ze toch een wat stoffig imago, ze lopen nooit voorop


  • Marcel
  • Vr 10 feb 2012, 23:39

  Ik loop zelf met een Arc en heb er wel spijt van. Mijn volgende toestel zal zeker geen Sony zijn. Design is aardig te noemen (wel teveel plastic), maar de specificaties niet terwijl je er wel een flink bedrag voor betaalt. Daarnaast zit er gewoon teveel tijd tussen presentatie en markt. Het toestel is weer achterhaald tegen de tijd dat het in de schappen ligt. Ze mogen zelf ook wel iets als Sense creëren wat mij betreft. Iets dat tenminste een toegevoegde waarde levert. En een flinke promotie kan niet misstaan.

  maar ook gekeken naar de inhoud van het pakket. het komt allemaal gewoon matig over. Zelfs de oordoppen zijn triest. Dat snap ik dus echt niet. Sony heeft een sterke TV afdeling, PlayStation, Walkman, Cybershot en nog meer van die dingen. Ze zouden in feite een heel goed toestel kunnen neerzetten. Hoop dat Sony er verandering in brengt, want dit is echt triest.


  • Mr.X
  • Za 11 feb 2012, 00:10

  @Adriana

  Juist, alleen andriod!
  Geef hem WP en ik koop hem.
  Voor de rest een prachtig toestel


  • henkie
  • Za 11 feb 2012, 00:12

  Ik denk dat de laatste drie heren hele goede punten hebben. Kan de poll niet een beetje aangevuld worden ;-)


  • Frederik
  • Za 11 feb 2012, 01:51

  Ik weet het niet, maar ze brengen mij niet in vervoering. En ik denk eerlijk gezegd dat het aan hun PR ligt. Samsung en HTC hebben hun stempel harder gedrukt in de smartphonewereld. Dit is goed te merken aan de 'rumours' die dagelijks te lezen zijn. Ik vind wel altijd iets van een nieuwe Samsung of HTC, wat ik praktisch nooit hoor van Sony. Je hebt ook altijd het gevoel dat Google Sony een beetje links laat liggen in de ontwikkeling van Android. HTC en Samsung hebben duidelijk een betere band.

  Maak een leuke spot, toon je capaciteiten (design, PS-games, BOX-account, true-black scherm,...) en doe eens lekker gek! Sony heeft dat gedaan met zijn Tablets, en alle respect daarvoor!


  • sygys
  • Za 11 feb 2012, 01:52

  vooral juist de vaak vreemde designs, het licht gewicht plastic gevoel en niet te vergeten de belachelijk slechte custo firmware op android weerhouden mij van deze toestellen. laatst nog 1 in mijn handen gehad. de rare firmware die vaak stottert en het krakerige lichte design geven je het gevoel dat je een speelgoed telefoon in je handen hebt.


  • Remko
  • Za 11 feb 2012, 08:36

  Sony loopt op alle gebieden te ver achter bij de concurrentie, hun huidige positie op de markt is de blauwdruk van de toekomst van Nokia.
  Over een jaar klimt Ron opnieuw achter zijn toetsenbord om een soortgelijk verhaal te tikken alleen is de naam Sony dan vervangen door Nokia.
  Ook de laatste is namelijk een specialist geworden van het op de markt brengen van produkten met een specsheet van 12 maanden oud, de nieuwe Lumia's zijn daar weer perfecte voorbeelden van, en er zijn nog weinig consumenten te vinden die daar in trappen.
  Als bij de huidige bezitters van een N8 over een dik half jaar de contracten van twee jaar aflopen en die en masse de overstap naar Android zullen maken dan zal het marktaandeel van Nokia in Nederland hand in hand gaan met die van Sony, zo'n 3% dus.


  • Valentijn
  • Za 11 feb 2012, 09:16

  Timing is slecht van Sony...
  Net een HTC sensation gekocht. Op zn minst moeten ze
  voor HTC en galaxy nieuwe modellen lanceren om een beetje voor te komen en uiteindelijk te zijn....


  • Lbm
  • Za 11 feb 2012, 09:59

  @remko ik denk dat je hier toch een flinke stap ernaast zit. HTC ipv Sony lijkt me meer voor de hand liggen. Nokia is nog altijd marktleider en heeft met Lumia weer een onderscheidende telefoon gemaakt. Sony was 10 jaar geleden vooruitstrevend door design, functionaliteit en kwaliteit. Dat zijn ze kwijt, door net als Motorola achter de Android trein aan te lopen, zonder daarin zich echt te kunnen onderscheiden. Android gebruikers zijn meer specs liefhebbers dan Apple of Nokia gebruikers. Sony zou meer die kant op moeten gaan en Android loslaten.


  • Stefan
  • Za 11 feb 2012, 11:01

  Waar ze eerst eens mee mogen beginnen is het toesteldesign. Minder plastic en meer chique materialen. Zoals hierboven al genoemd wordt lopen ze wat specifaties betreft gewoon achter. Promoot het daarnaast met walkman, supercamera en dat soort zaken en je komt al een heel eind.


  • Va;lentijn
  • Za 11 feb 2012, 11:25

  @stefan: helemaal mee eens....

  HTC : slechte cam en speakeraudio, goede built tov Samsung
  Samsung : goedkoop, snel nieuwe modellen, slechte cam en speakeraudio, slechte built tov HTC

  Sony : histoy van goede cams en walkmans inderdaad verbeterpunten als het minstens htc build krijgt....
  Al howele de HTC bouwkwaliteit van mijn HTC sensation XE ook erg galaxy achtig voelt hoor... Beetje teleurgesteld maar mijn headsets werken tenminste met de HTC [galaxy issues iphone comp.headsets]

  Key point is dat internetten prima gaat bellen ook, onderscheidend: bouwkwaliteit idd, speakerphone minstens op iphone 4/4S level, anti vlekken coating, ECHTE goed headsets niet die dr dre headset spinoff rommel, 5ghz 802.11n wifi, minstens Btooth 4.0


  • rene
  • Za 11 feb 2012, 12:42

  1 woord, marketing.


  • rene
  • Za 11 feb 2012, 12:42

  1 woord, marketing.


  • jeroen
  • Za 11 feb 2012, 12:52

  De laatste SE toestellen, en dan met name de Xperia Neo zijn gewoon te gek. Alleen ervaar je dat pas na veel aanpassingen en een aantal maanden gebruik. In de winkel zie je in eerste instantie een fletse UI. Het blinkende Sense, en de knallende kleuren van Samsung leiden veel gemakkelijker tot een keuze bij consumenten.

  Het merk is ook volledig getransofmeerd. Het roept geen herkenning op met de oude Cybershot-en Walkmantoestellen.

  Wat ook speelt is dat de oudere toestellen vaak falende joysticks hadden, en de Fastport werd vaak vuil, waardoor ascesoires niet meer goed werkten. De K800 was in die tijd een van de mooiste, meest classy toestellen, maar dat men (ook ik) met een onbedienbaar toestel, rondliepen heeft ook een bepaald imago achtergelaten. Perfect, maar dan net niet...


  • Jeroen
  • Za 11 feb 2012, 12:57

  Wat gebeurde daar boven mijn reactie?

  Toevallig/vreemd


  • Ron Smeets [website]
  • Za 11 feb 2012, 13:02

  @Jeroen
  Bedoel je die dubbele post? Dat gebeurt wel eens als iemand 'dubbelklikt' op 'verzend' ;-))


  • ReusVRotterdam
  • Za 11 feb 2012, 19:09
  Iphone_comment

  Motorola en Sony Ericsson zitten in hetzelfde schuitje. In Europa krijgen ze geen voet aan de grond, doordat ze geen goede marketing toepassen, en de service en begeleiding na aankoop laat serieuze steken vallen.


  • jaap
  • Za 11 feb 2012, 22:59

  Ik zou niet weten waarom het ze niet lukt. Ik heb namelijk zelf een Xperia ray, en dat toestel bevalt me uitstekend. Goed design, prima specs, zou niet weten waarom de specificaties minder zouden zijn dan andere toestellen. Daarnaast is de prijs alleszins redelijk, en zeker in vergelijk met andere toestellen van andere merken. Wellicht dat het aanbod van toestellen achterblijft. met name in vergelijk met Samsung, die zowat elke dag een nieuw toestel lanceert. Hoeveel types samsung galaxy kun je inmiddels wel niet krijgen?


  • Paul
  • Za 11 feb 2012, 23:44

  Ik heb de laatste jaren altijd minimaal één SE toestel gehad en ben eigenlijk zeer tevreden. Voorheen altijd de reguliere en walkman modellen en op dit moment een Arc.

  Om marktaandeel te winnen zullen ze volgens mij wel een stap moeten maken. Ze hebben op dit moment te weinig USP's om echt een impact te maken. Vanuit hun verleden zou ik dan denken dat ze echt meer de media kant op moeten. Camera perfectioneren, muziek beter integreren, combinatie met de PS3 uitbouwen...etc. Je moet uiteindelijk de klant een reden geven om over te stappen naar je merk, tot op heden doen ze dat te weinig.


  • Valentijn
  • Zo 12 feb 2012, 12:38

  Was het wachten zat want anders had ik de nieuwe sony gekocht die maart/april uitkomt... top toestel.... ipc htc sensation.... had ik wel aangedurfd.... wederom timing....


  • rob
  • Zo 12 feb 2012, 21:19

  ik heb vroeger ook nooit een sony/erickson gehad.
  mij broertje wel , TOen ook NOOIT gewild omdat alles net andersom werkte als met een nokia of samsung.
  de kapotte joystick in het midden van je toetsenbord.
  en zoals iedereen weet als je eenmaal bekend staat als Niet goed krijg je het lastig naar Goed!

  voor mij zou werken : bouw zoals de Htc's stevig optie tot ps3 connect! als extra-tje en doe eens iets aan het imago, lever eens bewijs dat JOU camera beter en sneller is dan die van htc nokia enz.
  samsungs zijn niet heel byzonder net als ik Iphones zelfs minder vind dan htc MAAAR gebruikersgemak en Marketing!


  • Arthur van S
  • Zo 12 feb 2012, 22:40

  Ik heb in mijn (relatief) lange telefoon carrière 1 X een Sony Ericsson toestel gehad, namelijk de C905. Goede camera mooi design maar een slechte accu en zwak van binnen. Geen succes heb daarna een Motorala Milestone gehad en die was een stuk beter. Ten tijde van die C905 gebruikte ik ook een LG Renoir, dat ding doet het nog steeds.


  • Arjaan
  • Ma 13 feb 2012, 11:46

  Ik heb na een HTC Desire een Arc S. Veel mooier toestel en lekker snel. Ik heb toen de Desire gekocht ipv de X10 omdat die toen gewoon te laat was. En dat is meestal het geval: De hardware en software loopt een paar maanden achter op de concurrentie, terwijl het wel dure toestellen zijn. Veel mensen in mijn omgeving vinden de Arc S erg mooi en er zijn er al twee die er een gekocht hebben na de mijne gezien te hebben. Ook veel iPhone-bezitters vinden 'm mooi, mooier dan het spul van Samsung en HTC. Waar het volgens mij aan schort is timing en marketing.


  • José
  • Ma 13 feb 2012, 15:24

  De reden dat Sony achter loopt:

  1. Snelheid
  De Xperia S komt binnenkort uit. Ik vind het design erg mooi en liep er al een beetje warm voor. natuurlijk kijk je dan wel onder de motorkap en daar was ik niet blij mee. Ik kan nu al zeggen dat de Xperia S op veel punten niet sneller is dan de Galaxy S2.
  Daar waar de fabrikanten de volgende generatie telefoons uit zal brengen, loopt de Xperia S qua snelheid nu al achter.
  Voor de rest zijn de specs wel goed.

  2. Marketing
  Sony brengt hun telefoons uit en is daarmee klaar.
  Sony komt met het bericht dat er een nieuwe telefoon uit komt en na lang wachten is de telefoon eindelijk in de winkels verkrijgbaar.
  Andere fabrikanten gooien een hele marketingstrategie ertegen aan en heel de wereld is op de hoogte van het nieuwe toestel. even later is het toestel al op de markt.


  • Pim
  • Ma 13 feb 2012, 16:14

  Mijn advies, meer reclame, maak het zeg maar 'cool'


  • Sander
  • Wo 15 feb 2012, 08:24

  Prima toestellen, maar ze lopen precies een half a driekwart jaar achter op Samsung. Voorbeeld? Komt eindelijk de Xperia S uit, half maart, die beter is dan de Galaxy S2, maar Samsung komt in mei 2012 met de Galaxy S3. Komen ze dan weer pas met het Sony antwoord op de Galaxy S3 in maart 2013? Dat is het probleem. Ik hoop dat hun S3 tegenhanger de "Hayabusa" is, die er in juli zou zijn. En niet dat het de "Mint" van September is. Of nog erger, wachten tot maart 2013 om te kunnen kopen wat Samsung in mei 2012 biedt. Want hun cameratechnologie is beter, als je dan ook nog dezelfde hardware specs kan bieden als de topper van Samsung, dan heb je in mijn ogen een nieuwe topper... maar doe dat niet zoals tot nog toe telkens driekwart jaar te laat waarbij Samsung na een kwart jaar na Sony introductie wéér driekwart jaar voorloopt!


  • Edwin
  • Vr 24 feb 2012, 01:48

  Ik ben van Nokia naar Sony overgestapt toen het nog mobieltjes waren, en niet de smartphones van nu. Vanwege het design en vooral hun camera functie,toen al de beste camera's in hun mobiel (nu heb ik een Satio 12mp),en zijn daar nog steeds niet in overtroffen.. Het is maar wat je zoekt. Denk wel dat Sony nu op de android markt een serieuze kandidaat begint te worden, want dat sandwich besturingssysteem (android 4.0) waar Samsung in maart mee komt is voor de Sony in april te downloaden dus dat vind ik wel meevallen, ik ga nu voor de Sony Experia S. En ja de marketing is een punt, ook wat betreft andere Sony produkten.


  • robin
  • Do 1 mrt 2012, 11:03

  Het zijn prachtige toestellen, ik zelf gebruikte ze al jaren, maar zoals ik hier vaker heb gelezen ze lopen achter de feiten aan, waar ze voorop lopen met techniek qua beeldschermen en camera's zitten ze met software achter in de rij.
  Leveren vaak met oude software terwijl er al een nieuwe versie is.
  Desondanks stap ik nu van mijn galaxy sII over naar de Experia S (zodra leverbaar) vanwege zijn unieke design.


  • Willy
  • Vr 1 jun 2012, 12:30

  Waarom t niet loopt met SE?

  Mijns inziens ten eerste:
  Software-matig in t verleden een ramp. Te veel mensen gezien met storingen.
  Tegenwoordig werkt de software wel prima, mede door Android. Ik heb zelf een Arc, geweldige telefoon!

  Ten tweede:
  Hardware. In het verleden geen probleem. Ze waren ongeveer de eerste met een 8mp camera. Dat was voor toen heel wat. Laatst ook een ouwe SE gezien met al WiFi erop! Tegenwoordig lopen ze wel een beetje achter de feiten aan. De Arc had bv nog single-core terwijl er al lang een toestel met dual-core was aangekondigd (HTC Sensation & Samsung GS2).

  Aan de andere kant zijn de toestellen absoluut niet duur, en dus wel heel interessant voor de mid-section-market. Ook het uiterlijk is zeer goed en daar ligt het dus ook niet aan! Ik denk dat ze gewoon nog een reputatie te halen hebben.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27138)
 2. Nokia Lumia 900 (22647)
 3. Nokia C6-01 (21885)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21171)
 5. Foony (20830)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines