Politiek denkt aan uitsluiten telcos bij frequentieveilingen

Za 10 december 2011 07:40, Ron Smeets, 6079

Politiek denkt aan uitsluiten telcos bij frequentieveilingen

Het onderzoek van de NMa naar de beschuldigingen van twee klokkenluiders die zeggen betrokken te zijn geweest bij illegale prijsafspraken tusses de drie Nederlandse Telco's (KPN, Vodafone en T-Mobile) loopt nog en er is ook nog niets bewezen.

Toch denkt PVV kamerlid Jhim van Bemmel al na over de optie om de drie telco's uit te sluiten bij toekomstige frequentieveilingen als ze schuldig bevonden worden aan het maken van illegale prijsafspraken.

Ook D66 wil van de verantwoordelijke minister (Maxime Verhagen van Economische Zaken) weten hoe hij met een eventuele veroordeling van de Telco's omtrent illiegale prijsafspraken, mocht dat dus bewezen worden, om zal gaan. Tegenover Tweakers zei D66 kamerlid Kees Verhoeven: "We hebben nu drie partijen die verdacht worden van prijsafspraken. Wellicht hebben ze geld verdiend door die afspraken, dat ze bij de veiling kunnen gebruiken voor het kopen van frequenties. Ik wil weten hoe de minister daar tegenaan kijkt". Een uitsluiting van KPN, T-Mobile en Vodafone bij toekomstige frequentieveilingen is ook voor hem een optie die serieus bekeken moet worden. "We moeten goed nadenken hoe we daarmee omgaan", aldus verhoeven.

Of een dergelijke maatregel er zal komen is nog allerminst zeker. Daarnaast is de eerstvolgende frequentieveiling al in het voorjaar van 2012. De kans dat het onderzoek van de NMa dan al afgerond is en, belangrijker nog, een veroordeling (lees: boete) uitgesproken, wat dus zou betekenen dat de illegale prijsafspraken bewezen zijn, is erg klein. De vorige 'prijsafspraken' zaak heeft meer dan 10 jaar gelopen voordat de boetes die toen door de NMa opgelegd werden na diverse hoger beroepzaken definitief bekrachtigd werden. Wel wil de Tweede Kamer de mogelijkheid onderzoeken of, voor de aanstaande frequentieveiling, al ruimte gemaakt kan worden voor een vierde provider.

Het uitstellen van de geplande frequentieveiling die over een half jaartje op de kalender staat is volgens Verhoeven geen goed idee. "We hebben snel concurrentie nodig op de telecommarkt. We moeten als Kamer een afweging maken of we de veiling willen uitstellen vanwege deze zaak." Wel zegt hij dat er volgens hem snel iets moet veranderen in de Nederlandse Telecom markt. "De gebeurtenissen van dinsdag maken duidelijk dat er behoefte is aan veel meer concurrentie. Of er nu prijsafspraken zijn gemaakt of niet, de telecommarkt functioneert niet goed. Dat alle providers deze zomer binnen een maand na elkaar nieuwe tarieven invoerden, toont dat goed aan."

Ook de PvdA heeft al gereageerd. Tegenover De Gelderlander zei Martijn van Dam dat als bewezen wordt dat de drie providers inderdaad illegale prijsafspraken gemaakt hebben de gedupeerde consumenten de te veel betaalde abonnementskosten terug moeten krijgen. "Afgelopen zomer sprak ik al mijn grote verbazing uit over gelijktijdige prijsverhogingen. Als het achteraf prijsafspraken blijken te zijn, ben ik ontzettend boos. Ik hoop dat strafrechtelijke vervolging dan mogelijk is en vind dat consumenten in dat geval hun te veel betaalde kosten terug moeten krijgen”.

De NMa benadrukt in een verklaring dat er nog helemaal niets bewezen is. "Het feit dat de NMa deze bedrijfsbezoeken brengt, wil niet zeggen dat de mobiele operators in kwestie zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag en zegt nog niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek".

Mochten de drie providers inderdaad veroordeeld worden voor het maken van illegale prijsafspraken en als gevolg daarvan uitgesloten worden voor frequentieveilingen, dan zou dat het einde kunnen betekenen van KPN, Vodafone en T-Mobile in Nederland. De komende jaren worden namelijk alle frequenties, ook die voor de huidige GSM en 3G netwerken (opnieuw) geveild. Als de huidige drie providers daar niet meer op mogen bieden dan raken ze die frequenties, en daarmee dus de mogelijkheid om mobiele netwerken te exploiteren, dus kwijt. Ik denk echter niet dat de soep zo heet gegeten zal worden. Laat eerst maar eens bewezen worden dat er inderdaad illegale prijsafspraken gemaakt zijn tussen KPN, Vodafone en T-Mobile. Bovendien vind ik een straf die er toe zou leiden dat de bestaande telco's feitelijk uit de markt gehaald worden erg overdreven. Dat zou immers een soort van 'economische doodstraf' betekenen voor de huidige providers.

Tot slot wil ik toch ook nog even benadrukken dat, ondanks eventuele prijsafspraken, de gemiddelde abonnements- en toestelkosten in Nederland nog altijd goedkoper zijn dan in de ons omringende landen. Natuurlijk is dat geen goedkeuring voor het maken van illegale prijsafspraken, maar feit is wel dat wanneer vergelijkbare toestellen en abonnementen in België en Duitsland, gerekend over een abonnementsperiode van twee jaar, nog altijd duurder zijn dan hier in Nederland. Ook ná de tariefsverhogingen, met name voor de kosten van mobiel internet, die de afgelopen maanden door KPN, Vodafone en T-Mobile ingevoerd zijn.

Daarnaast zullen eventuele hoge boetes die de NMa kan opleggen als de illegale praktijken die nu onderzocht worden bewezen worden uiteindelijk natuurlijk door de consument (wij allemaal dus) opgehoest moeten worden. De Telco's zullen hun winsten immers niet willen laten afkalven door boetes en er alles aan doen om die eventuele extra kosten weer terug te verdienen. De enige manier waarop ze dat kunnen doen is door meer geld te vragen voor hun diensten. En dan werken deze boetes mijns inziens uiteindelijk averechts voor de consument. Om dat te voorkomen is het zaak dat zowel de NMa als de Politiek goed nadenkt over mogelijkheden om dat dan weer te voorkomen. Een verbod op prijsverhogingen? Vastgestelde tarieven die door het ministerie opgelegd gaan worden? Dat zijn zomaar twee voorbeelden waar ongetwijfeld nog heel wat (jurdische) haken en ogen aan kleven. Zowel binnen Nederland als de Europese Unie die zich ook al jaren bezig houdt, en regels opstelt, met betrekking tot de regulering van de (Europese) telecom markt.

UPDATE (11u33): In een reactie, enkele dagen na de politieke speculatie over een mogelijke uitsluiting van de telco's bij frequentieveilingen heeft Minister Verhagen gereageerd door te zeggen dat hij dat in ieder geval niet van plan is bij de eerstvolgende veiling (medio 2012). "Ik zie in het lopende onderzoek geen reden om de veiling anders vorm te geven". Een economische doodstraf voor illegale prijsafpraken lijkt dus gelukkig van de baan. Neemt niet weg dat de bespiegelingen hierboven, over hoe om te gaan met eventuele hoge boetes en de verrekening daarvan door de telcos in de abonnementskosten nog steeds een issue zijn.

Bronnen: Tweakers, De Gelderlander

Update Bron: Tweakers

Reacties (3)

 

  • Ed
  • Za 10 dec 2011, 11:41

  De consument betaalt uiteindelijk als het alleen maar boetes zijn. Een dergelijke maatregel raakt de telco's echter behoorlijk. En biedt ruimte voor nieuwe aanbieders, dus dit is in ons voordeel. Goede zet wat mij betreft.

  Anderzijds vraag ik me af of de telco's schuldig bevonden worden. Ze zien precies wat de ander doet en hoeven maar de marktleider te volgen. Daar zijn geen afspraken voor nodig, al stimuleert het de concurrentie niet.


  • Ron Smeets [website]
  • Za 10 dec 2011, 12:38

  @Ed
  Of ze veroordeeld worden (en dus schuldig zijn) zal inderdaad nog moeten blijken. Hoe 'hard' de bewijzen en verklaringen van de klokkenluiders zijn is daarbij van groot belang.

  Meer aanbieders leidt zeker tot meer concurrentie, maar ooit hadden we er vijf en door overname's is die concurrentie deels teniet gedaan. Ook nu gaan, zelfs nog vóór de komst van nieuwe concurrenten alweer onbevestigde geruchten rond over nieuwe overnames (ook van/door de nog niet bestaande nieuwe aanbieders die wel van plan zijn de markt te betreden). Zie ook: http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/15536


  • Ed
  • Za 10 dec 2011, 22:47

  Een systeem zoals bij elektriciteit zou in ieder geval de concurrentie een forse impuls geven. Daar wordt het hoofdnet door Tennet beheerd. Leveranciers betalen voor gebruik deze voorziening. In telecomland zou dat betekenen dat er maatschappijen zijn die de netwerken beheren, terwijl anderen capaciteit inkopen op deze netwerken en de diensten aanbieden aan de consumenten (en bedrijven uiteraard). Dus de twee functies losgekoppeld, netwerkbeheer en het vermarkten van diensten. Nu zijn het de telco's die beide doen. Er zijn natuurlijk wel aanbieders van diensten, die capaciteit afnemen van de telco's, maar die zijn deels in handen van de telco's of worden er door overgenomen (een paar kleintjes uitgesloten, naar ik weet), waardoor het nog steeds een spel blijft van een paar grote spelers.

  In deze situatie is er wellicht meer ruimte voor aanbieders van diensten, doordat de markt toegankelijker wordt. De telco's worden immers afhankelijk van en zullen concurreren voor het verkrijgen van afnemers van netwerkcapaciteit. Ik kan moeilijk inschatten in welke mate dat nu het geval is, maar mijn indruk is dat er weinig ruimte is voor onafhankelijke dienstenaanbieders, aangezien deze direct concurreren met de telco's zelf.

  Dit blijft echter een theoretisch scenario, aangezien je een partij die een netwerk ontwikkelt, uitrolt en beheert, niet kunt uitsluiten van het aanbieden van diensten. Bij elektriciteit werkt dit wel, aangezien de hoofdnetbeheerder staatseigendom is. Gezien het belang van energie niet vreemd. In ons systeem past zo'n grote overheidsbemoeienis echter niet, waardoor het niet wenselijk is om dit concept veelvuldig toe te passen. (Al was het maar vanwege de inefficiënty, logheid en traagheid van overheidsapparaten.)

  Desalniettemin een interessante theorie lijkt me, waar wellicht op een andere manier een mouw aan te passen is.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

 • Nokia Lumia 630 videoreview; veel waar voor weinig geld Toestellen

  De Nokia Lumia 630 is een van de goedkopere smartphones van dit moment. Maar voldoet hij ook?

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (26967)
 2. Nokia Lumia 900 (22490)
 3. Nokia C6-01 (21790)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (20981)
 5. Foony (20631)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines